Hoppa till innehåll

Napoleonfilmen kryllar av felaktigheter – här är de 5 största

Napoleon som frilagd målning och filmen Napoleon i en öken med Joaquin Phoenix som just Napoleon.
Jesper Johansson

Nya Napoleon-filmen bjuder visserligen på storslagen underhållning, men när det kommer till historien så är den inte helt sann. Detta vill upprörda fransoser påvisa.

När vi sammanfattar 2023 kommer vi se tillbaka på ett helt klart godkänt filmår, där Barbie och Oppenheimer möjligtvis är de mest minnesvärda. Men sent omsider har ytterligare en kandidat gett sig in i kampen om att bli en av årets bästa.

Napoleon hade världspremiär 22 november med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Filmskaparen Ridley Scott har ansträngt sig rejält för att göra den så historiskt korrekt som möjligt, men trots det kan vi höra fransk butterhet över filmen (och konstigt vore det väl annars).

Listor sprids nu över de felaktigheter vi kan se i filmen och här följer en sammanfattning av de allra största misstagen, som får hela Frankrike att klaga högljutt. För den som vill undvika spoilers finns det anledning att snabbt scrolla vidare.

Foto: Apple TV+

Napoleons armé befann sig aldrig vid pyramiderna

I storfilmen Napoleon kan vi se fransmannens armé skjuta kanoner mot pyramiderna i Kairo. Flera historiker har reagerat på detta, då armén självklart inte sköt kanonkulor på måfå mot de stora underverken. Huvudsyftet med scenen lär vara att skapa underhållning – vilket en film i grund och botten är till för. Och det finns faktiskt, trots det orimliga, en hel del att ta in gällande scenen. Napoleons armé tog sig nämligen till Egypten och krigade i närheten av pyramiderna. Men de var aldrig nära att skada dem. Det finns också en myt som säger att sphinxens näsa försvann när Napoleons armé var där. Detta är dock inte bekräftat, även om vi underhålls av den Asterixiga tanken att den kapades av fransmannens kanoner.

Foto: Apple TV+

Napoleon såg inte Marie Antoinettes död

När Marie Antionette halshöggs var inte Napoleon på plats. Det finns papper på att generalen inte var i den franska huvudstaden vid tillfället, utan i en garnison i södra Frankrike. Han var då officer i den franska armén. Men Scotts val att placera sin protagonist i huvudstaden är rimligt, på så vis att det ger en tydlig och snabb bild över Napoleons resonemang, då han också var i stan när King Louis XVI hamnade i finkan året innan Antionette tappa huvudet.

Napoleon var ingen Rolf-Göran Bengtsson direkt

I filmen kan vi se Napoleon ha full kontroll över sin häst men i verkligheten var han ingen skicklig ryttare. Faktum är att han inte lärde sig rida som barn och han klarade inte heller av militärträningen när det kom till att rida, vilket innebar att han var obekväm i sadeln. En lite gullig fakta här är att Napoleon oftast red på små hästar, då han hade svårt att sätta sig i sadeln på ett fullblod – då han helt enkelt var för kort.

Foto: Apple TV+

Napoleon kom inte från ingenstans

I affischerna för Napoleon kan man se texten ”He came from nothing. He conquered everything”. Faktum är att detta är helt inkorrekt. Napoleon kom från en ganska fin familj på Corsica vilket gav honom fler möjligheter än de flesta. Dessutom lyckades han inte heller erövra allt. Han var förstås en mycket skicklig general och strateg men varken Storbritannien eller Ryssland lyckades han ta över – även om han försökte.

Napoleon och Wellesley träffades aldrig

I filmen kan vi se Napoleon och Arthur Wellesley, Duke of Wellington, när de ses efter slaget vid Waterloo. Detta är inte korrekt. De var dock på varsin sida av slaget vid just Waterloo, men detta gör att hela filmen blir historiskt inkorrekt. Napoleon befann sig aldrig på de brittiska öarna rent fysiskt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.