Hoppa till innehåll

Netflix-serien ”I Think You Should Leave” är det roligaste du kan se i sommar

Stillbild från serien. Tim robinson framför en vit bakgrund
Robin Åberg

Den andra säsongen släpptes precis och är precis lika skruvad, relaterbar och hysteriskt rolig som den första.

Sketcher är i sin natur ett krångligt medium. På bara några få minuter ska en scen förmedlas, roller ska uppfattas och skämt levereras. Den höga svårighetsgraden gör att sketcher ofta missar målet men ibland händer det även att de sitter mitt i prick.

Amerikanska långköraren Saturday Night Live har sedan mitten av 70-talet underhållit publiken med livesända sketcher där nån kändis per avsnitt är med och skojar. Om man på tv-spelsmanér skulle bedöma deras ”hit ratio”, alltså hur många missar det går på varje fullträff, skulle den siffran (helt enligt personlig uppfattning) ligga på 1/4.

Det var på just SNL som skaparen av I Think You Should Leave, Tim Robinson, inledde sin karriär. Efter att ha degraderats från scenen till kulisserna lämnade han skeppet efter bara två år, tog med sig sina ratade sketchidéer och förverkligade dem några år senare i I Think You Should Leave with Tim Robinson med hjälp av medproducenten Zach Kanin. Hit ratio på I Think You Should Leave? 3 fullträffar av 4 möjliga.

Där SNL baserar och begränsas av att sketcherna bygger på aktuella händelser, utspelas ITYSL i vanliga, igenkänningsbara och tidlösa situationer: en fest där alla måste provhålla någons bebis och när det är din tur börjar den skrika (Well, I used to be a piece of shit), på ranchen där män inte behöver skämmas över att hästarna är kraftigare utrustade än de själva, eller bara en arbetsintervju på ett fik.

”Actually it goes both ways

Okej, sketcherna må börja på lättigenkännliga platser men de sociala koder som bryts är bortom denna värld. Man vet aldrig vem av karaktärerna som helt saknar sociala koder och när man väl tror att man fattat sketchen kommer twisten som förvandlar det hela till en gråtfest bara för att i nästa stund vridas om igen.

Och det är där mycket av I Think You Should Leave with Tim Robinsons styrka ligger, det spelar på humorharpans alla känslosträngar och man vet inte om man ska känna medlidande eller avsky mot karaktärerna. Det enda man vet är att man kan skratta gott åt allt, eller ja, åt minst tre av fyra sketcher. En mycket bra ratio för en sketch-serie.

Spana in trailern till säsong 2 här:

I Think You Should Leave with Tim Robinson säsong 1 & 2 finns att streama på Netflix nu.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.