Annons

Ny true crime-dokumentär på Netflix – ”Strong Island” får högsta betyg

Efter "Making a murderer" – här är nästa Netflix-dokumentär om det många gånger häpnadsväckande amerikanska rättssystemet.

Joel Linde
Foto Netflix

Netflix true crime-dokumentärserie, Making a murderer, blev snabbt ”referenspunkten med stort R” för dokumentärer i samma genre, och nu när vi närmar oss premiären av Strong Island är förväntningarna skyhöga.

Annons

Dokumentären är skapad av Yance Ford, syster till William Ford Jr, som sköts till döds 1992, av en vit 19-årig mekaniker i ett bråk över en bil. Det är en dokumentär om rasism som utgår från fallet där den obeväpnade 24-åriga läraren Ford blev huvudmisstänkt i sitt eget mordfall.

Gilla Cafe.se på Facebook

Trots att mordet utfördes under tidigt 90-tal är filmens tema i allra högsta grad aktuellt även nu. Den internationella Black lives matter-rörelsen startades och drivs i USA sedan 2013 för att uppmärksamma och få ett slut på vad de menar är strukturell diskriminering, rasism och orättvis behandling i landets rättssystem mot afroamerikaner.

Tidningen Washington Post för statistik över hur många människor som skjuts till döds av polis i USA varje år, samt vilken etnisk bakgrund de har. Den statistiken visar bland annat att afroamerikaner skjuts 2,5 gånger oftare än vita. Trots att de utgör 13 procent av populationen utgör de hela 26 procent av de som dör till följd av polisvåld.

På filmsajten Rotten Tomatoes har Strong Island 100 % i betyg, den har vunnit juryns pris vid Sundance-festivalen och tilldelats högsta betyg av The Guardian. Även om storyn är en helt annan än i exempelvis Making a murderer är uppfattningen att vi kommer få chockas, uppröras och känna väldigt mycket om det många gånger häpnadsväckande amerikanska rättssystemet.

Se trailern här.

Strong Island finns på Netflix från den 15 september 2017.

Läs även:

Reportern följer med nazisterna – se filmen som skakar en hel värld

15 bästa true crime-dokumentärerna att förgylla julledigheten med

Här är serien du som älskade Making a murderer måste se

Annons

Dela (44)
Tweeta

Annons


Laddar