Annons

Norrland är Sveriges bästa landsdel i år – här är 11 bevis

Årets sprit, årets käk, årets humor – och årets bröd. 2016 är verkligen Norrlands år. Cafés Markus Thunberg gör en genomgång av allt som Norrland varit bäst på i år.

Markus Thunberg
Norrland är Sveriges bästa landsdel i år – här är 11 bevis

folk

Norrlänningar är inte så kaxiga av sig, kanske är det därför det dröjt till år 2016 innan det står klart att Norrland är Sveriges bästa landsände. Men nu går det undan. I en undersökning Kit lät göra i veckan var 41 procent av de tillfrågade för att Norrland ska bli självständigt om det var en folkomröstning i dag (39 procent säger emot, 19 vet ej). Det går med andra ord så bra för Norrland att norrlänningarna kan tänka sig att hoppa av Sverige.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Och de har en poäng, 2016 har varit ett riktigt bra år för Norrland – så bara att man nog skulle klara sig rätt bra utan resten av landet.

1. Årets bästa käk görs i Norrland

magnus

Caféläsare känner igen Fävikens Magnus Nilsson som mannen bakom den perfekta varmkorven. Under 2016 kom också det definitiva genombrottet för hans Fäviken Magasinet i Järpen utanför Åre när restaurangen blev den första utanför storstadsregionerna som tilldelades två stjärnor i Guide Michelin. Den enda med ett Netflixprogram är han sedan tidigare. Kockmössan av för Magnus Nilsson och alla som ”minsann var där redan 2014”.

2. Årets snyggaste kläder görs av norrlänningar

clothes2

Kläder från Acne Studios och Whyred. Foto: Andreas Kock Styling: Emine Sander

Norrlänningarna Jonny Johansson som leder Acne Studios, Jonas Bladmo som designar Whyreds herrkollektioner och Hopegrundaren Stefan Söderberg har alla ett awesome år bakom sig. När Café listar höstens 10 bästa kollektioner finns de två förstnämnda med. Söderberg ligger bakom två av årets mest spännande modenykomlingar: denimmärket Adnym Atelier och kalsongmärket Allvar.

3. Årets ord kommer från Norrland

ff

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson leder Breaking News i Kanal 5.

Språkrådet har inte hunnit komma med sin genomgång av årets nya ord än – men det spelar ingen roll för den är sannolikt full med Pokémon Go-uttryck ingen använder längre. För den breda massan var 2016 året då ordet ”starkt” fick sitt breda genombrott. Allra mest skyldig till uttryckets kidnappning av kommentarsfält och Facebookchattar är norrlänningen Fredrik Wikingsson.

4. Årets bästa sprit görs i Norrland

1 2 3

Annons

Dela (12)
Tweeta

Annons


Laddar