Hoppa till innehåll

Norrland är Sveriges bästa landsdel i år – här är 11 bevis

Markus Thunberg

Årets sprit, årets käk, årets humor – och årets bröd. 2016 är verkligen Norrlands år. Cafés Markus Thunberg gör en genomgång av allt som Norrland varit bäst på i år.

folk

Norrlänningar är inte så kaxiga av sig, kanske är det därför det dröjt till år 2016 innan det står klart att Norrland är Sveriges bästa landsände. Men nu går det undan. I en undersökning Kit lät göra i veckan var 41 procent av de tillfrågade för att Norrland ska bli självständigt om det var en folkomröstning i dag (39 procent säger emot, 19 vet ej). Det går med andra ord så bra för Norrland att norrlänningarna kan tänka sig att hoppa av Sverige.

Och de har en poäng, 2016 har varit ett riktigt bra år för Norrland – så bara att man nog skulle klara sig rätt bra utan resten av landet.

1. Årets bästa käk görs i Norrland

magnus

Caféläsare känner igen Fävikens Magnus Nilsson som mannen bakom den perfekta varmkorven. Under 2016 kom också det definitiva genombrottet för hans Fäviken Magasinet i Järpen utanför Åre när restaurangen blev den första utanför storstadsregionerna som tilldelades två stjärnor i Guide Michelin. Den enda med ett Netflixprogram är han sedan tidigare. Kockmössan av för Magnus Nilsson och alla som ”minsann var där redan 2014”.

2. Årets snyggaste kläder görs av norrlänningar

clothes2
Kläder från Acne Studios och Whyred. Foto: Andreas Kock Styling: Emine Sander

Norrlänningarna Jonny Johansson som leder Acne Studios, Jonas Bladmo som designar Whyreds herrkollektioner och Hopegrundaren Stefan Söderberg har alla ett awesome år bakom sig. När Café listar höstens 10 bästa kollektioner finns de två förstnämnda med. Söderberg ligger bakom två av årets mest spännande modenykomlingar: denimmärket Adnym Atelier och kalsongmärket Allvar.

3. Årets ord kommer från Norrland

ff
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson leder Breaking News i Kanal 5.

Språkrådet har inte hunnit komma med sin genomgång av årets nya ord än – men det spelar ingen roll för den är sannolikt full med Pokémon Go-uttryck ingen använder längre. För den breda massan var 2016 året då ordet ”starkt” fick sitt breda genombrott. Allra mest skyldig till uttryckets kidnappning av kommentarsfält och Facebookchattar är norrlänningen Fredrik Wikingsson.

4. Årets bästa sprit görs i Norrland

harno

Finns det någon bättre drink än Gin & Tonic i hela världen? Sannolikt inte, och världens bästa sprit för drinken görs i Härnösand av Härnö Gin, i alla fall enligt tävlingen IWSC.

5. Årets tv-profil är från Norrland

johanna
Johanna Ojala i SVT.

SVT:s Johanna Ojala blev nyligen utsedd till årets sport tv-profil på Kristallen, supervälförtjänt! Megaproffsig, kunnig och briljant. Ingen har samtidigt varit så mänskligt real i en seriös tv-sändning sedan Rikard Palm.

6. Norrland vann årets sportmatch

Giffarna sladdar visserligen i den allsvenska tabellen men Östersund står för årets mest rättvisa vinst i svensk fotboll (vägen till OS-silvret får ursäkta). I matchen mot Jönköping hoppade en åskådare in på planen och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita på ett typiskt Götalandskt sätt. Disciplinnämnden höll med och bestämde att matchen skulle sluta 3-0 till Östersund, eftersom attackpersonen inte hade suttit på Östersunds läktare.

7. Årets bröd kommer från Norrland

brod

Topplistan över bröd på restaurang börjar och slutar med hårt bröd och är en bra indikation på hur god maten kommer vara: 1. Vanligt knäcke (till vänster ovan). 2. Vit snabbsköpsbaguett. 3. Tunnbröd. 4. Surdegsbröd med hårda kanter. 5. Rågbröd. 6. Extra fint hårdbröd eventuellt med nån typ av korn, serverat med väldigt salt smör.

Förr om åren var det en Händelse när krogen serverade ett riktigt gott hårt bröd före maten, men under 2016 blev det ett stående inslag överallt. Det stora problemet har nu varit hur man i tal skiljer det trista hårda brödet från det goda, mörka och smakrika hårda brödet. Enkelt: norrlänningar har redan löst det, där säger man hårdbröd (det är det goda) och i resten av landet säger man knäcke (det tråkiga). Det fina brödet till höger ovan är ett hårdbröd från restaurang Noma, fotograferat av erik forsberg.

8. Årets utflykt går till Norrland

shutterstock
Milt oväder i fjällen. Foto: Shutterstock

Fjällnaturen och det vilda drar. Under 2016 har fjällen dragit så mycket folk att Fjällräddningen tröttnat på lata stockholmare som inte ens försöker ta sig tillbaka till civilisationen när de är lite trötta, utan bara ringer Fjällräddningen som om de var någon typ av Uber för berg.

9. Årets glögg är norrländsk

glogg
Blossas glögg för 2016.

Årets glögg smakar kråkbär och Norrland. Någon på Blossas försäljningsavdelning måste ha fått för sig att det är ”rätt i tiden” och ”smart”. Rimligt och samtidsenligt.

10. Årets mästarmästare är från Norrland

foppa

Det är mycket snack om Peter Forsbergs vinnarskalle, men tv-programmet Mästarnas mästare hade nog NHL-proffset kunnat vinna även om han bara ställde ut skridskorna. Forsberg blev med sin vinst den fjärde norrlänningen att lyfta pokalen sedan starten 2009 (i sällskap med Per Elofsson, Ingemar Stenmark och Magdalena Forsberg). Ingen annan landsände är i närheten.

11. Årets fulhumor är norrländsk

ingmar
Foto: Marias of Sweden

Buskisens stolta traditioner förs fram av mannen här ovanför: Ingmar Andersson. Han fyller det själsliga hål vi alla burit sedan Pistvakt gick ur tv.

Uppdatering november 2016:

Bonus: Norrland har Sveriges vackraste plats

utsikt_hoga_kusten_986x370_1

En jury med superkunniga människor från Sveriges Naturs redaktion och naturkännaren Martin Emtenäs har utsett Höga Kusten (mellan Härnösand och Örnsköldsvik) till Sveriges vackraste plats. Inte särskilt överraskande för den som någonsin varit där. ”Höga kustens karakteristiska berg står som ett monument över istiden. En av världens snabbaste landhöjningar pågår under ens fötter när man står på toppen och njuter av vyerna. Och i skogarna ligger kvarglömda stränder, högt ovanför dagens kustlinje. En storslagen vinnare helt klart”, säger Martin Emtenäs. Läs mer om utnämningen hos Naturskyddsföreningen och hos Sveriges Natur.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.