Nu är det bevisat: att grilla gör oss lyckligare

Det är någonting med oss svenskar och vår kärlek till att grilla – och det är kanske inte så konstigt. Grillning har nämligen visat sig ha en positiv inverkan på vårt psykiska välmående.

Mikaela Råberg  |  Publicerad 2018-03-22 15:05  |  Lästid: < 1 minuter

Nästan hälften (47%) av alla tillfrågade svenskar säger sig bli gladare av att grilla. Det visar siffrorna i Grillrapporten 2018, som i år djupdyker i vad det är som får oss att må så bra av just grillning.

Det har inte bara att göra med maten vi tillagar över glöden menar Mai-Lis Hellénius, livsstilsforskare på Karolinska Institutet, som säger att det finns en holistisk koppling mellan mat och dess effekt på kroppen och hjärnan.

– Forskning visar att vi mår som bäst av att laga och äta mat tillsammans och grillen är ett fint exempel på matlagning som just uppmuntrar till enkelt och avslappnat umgänge med både grannar och vänner, säger hon och fortsätter:

– Att känna social tillhörighet minskar vår stress, vi slappnar av och ett välbefinnande infinner sig.

Att dessutom grilla god och nyttig mat som är bra för både den psykiska och fysiska hälsan adderar till vårt välmående.

Mai-Lis tipsar om att tänka på vad vi lägger på grillen, för att maximera välbefinnandet. Frukt och grönsaker är exempelvis något som gör oss gott och årets trendrapport visar att intresset för grön grillning fortsätter att öka.

– Långsamma kolhydrater i form av grönsaker, rotfrukter och frukt är nyttigt för både kroppen och hjärnan och gör sig utmärkta på grillen, menar Mai-Lis.

Så, vad väntar du på?

Så grillar du hamburgare som ett proffs – expertens 11 bästa tips

Svårt med tajmingen? Så grillar du för att allt ska bli färdigt samtidigt

Jonas Cramby: så grillar du din egen fantastiska yakitori

9 perfekta grillviner – till fisk, fågel och nöt

Källa: Grillrapporten 2018 Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 13:18