Här är orden du måste kunna om du nätdejtar

Du som dejtat känner säkert igen många av dessa beteenden, men du kanske inte visste att de är så vanliga att det finns ord och begrepp för dem!

Joel Linde  |  Publicerad 2017-12-21 11:58  |  Lästid: 2 minuter

Nätdejting, och framför allt dejting via appar som Happn och Tinder, har på några år gått från något som “en kompis till en kompis har testat en gång” till något som känns helt naturligt för de allra flesta.

Men det får ändå definieras som en relativt ny företeelse, och som sådan har den också gett upphov till en lång rad nya ord och begrepp. Vissa av dem har funnits sedan tidigare, men de har om inte annat aktualiserats med våra digitala dejtingmönster. Här är de allra vanligaste som du bör känna till om du vill hålla dig à jour med dejtinglingot.

1. Cuffing season

Cuffing-säsongen är den vi just nu befinner oss i. Det är tiden då folk som under våren och sommaren har skuttat runt i singelglädje, men som nu när det blir mörkare och kallare gärna har lite mer permanent sällskap med någon. (Cuff är alltså engelska för “att sätta handfängsel på” eller “fängsla”.)

2. Benching

Benching, eller breadcrumbing, innebär att hålla någon på sträckbänken, sannolikt för att utforska vilka andra alternativ som finns. Mycket vanligt bland nätdejtare!

3. Tuning

Det är lätt att missta tuning för benching, men det är egentligen en helt annan sak. Tuning innebär att en person inte riktigt vågar vara uppriktig med sina (positiva) känslor, och som då kan uppfattas som velande och tyvärr som att personen är ointresserad.

4. Ghosting

Att ghosta någon man dejtar innebär att man helt plötsligt bara försvinner. Man slutar ses, slutar höra av sig och slutar svara – för att man helt enkelt inte vill/orkar/klarar av att säga att man faktiskt inte är intresserad längre.

5. Haunting

Folk som försvinner som spöken (alltså ghostar) kan senare komma tillbaka för att hemsöka dig (haunta). De dyker upp i dina sociala kanaler, gillar kanske någon bild och bara gör det tydligt att de finns där – än en gång. Någon har blivit lite sugen igen...

6. Slow fade

Slow fade är besläktat med ghosting, men precis som begreppet antyder så går det lite långsammare. Man tar allt längre tid på sig att svara, man föreslår allt färre dejter och visar alltmer tydligt med sitt bristande engagemang att "er grej" är på väg att rinna ut i sanden.

7. Textlationship

Det kan vara extremt frustrerande för vissa, men för andra är det just vad som önskas. Ett textlationship är, precis som det låter, en relation som helt bygger på att ni chattar med varandra utan att någonsin träffas.

8. Lämmeln

Man vill inte råka ut för lämmeln. Lämmeln kommer nämligen att lämna en lycklig relation och gå tillbaka till singellivet för att hänga med sina vänner som just har blivit singlar. Den som lämnas av en lämmel får förmodligen beskedet som en blixt från klar himmel.

9. DTR

"Define the relationship", att ha ett snack där ni reder ut vart ni egentligen är på väg med ert dejtande.

10. FBO

Beroende på hur det går när ni DTR:ar, kan det sluta med att ni blir FBO – alltså Facebook official. Att bli ett officiellt par på Facebook är för många det yttersta beviset på att ni har något äkta!

Så nästa gång någon på Happn börjar bete sig märkligt vet du exakt vad det är hen håller på med!

Mer om dejting:

6 tecken på att du använt Tinder alldeles för länge

8 bisarra beteenden som är normala på Tinder

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:15