Hoppa till innehåll

Orimlighetsrapporten vecka 44

Vecka 44 läste vi om SD-kvinnan som klädde ut sig till tiggare och mannen som upptäckte att hans ofödda tvillingbror var far till hans son. Men det får inte ens plats i veckans rapport! Det är dit vi har kommit! Till en samtid där spökspermier är det nya rimliga! ORIMLIGAST VECKA 44 5) Bröderna Ekeroth Ni vet på film när de … Continued

1

Vecka 44 läste vi om SD-kvinnan som klädde ut sig till tiggare och mannen som upptäckte att hans ofödda tvillingbror var far till hans son. Men det får inte ens plats i veckans rapport! Det är dit vi har kommit! Till en samtid där spökspermier är det nya rimliga!

ORIMLIGAST VECKA 44

5) Bröderna Ekeroth

Ni vet på film när de ska ligga lågt efter en kupp och så är det nån som inte kan ligga lågt och köper ny bil och pratar för mycket? Det känns som att bröderna Kent och Ted Ekeroth har blivit lite av dessa figurer. För Sverigedemokraterna alltså. Medan partiledningen polerar fasaden kan de liksom inte hålla sig från att prata om landet bortom ett nyfascistiskt maktövertagande. Sanningen sipprar ur dem i tid och otid. Kent twittrar om att media ska tystas i sinom tid och håller brandtal om nationens undergång där SD-anhängarna (inklusive uniformerade nazister) får veta att de är ”en spjutspets för att ta vårt land tillbaka”. Medan hans bror twittrar om att varenda polischef i landet ska bort när SD tar makten och ”ersättas med riktiga poliser”. Det är orimligt att Jimmie fortfarande inte lagt bröderna Ekeroth i bagageluckan (bildligt talat).

2

4) Verklighetens folk

Eller kanske snarare förväntningarna på verklighetens folk. Det finns en utbredd och långlivad övertro i svensk media rörande verklighetens folks förmåga att besvara de mest komplicerade frågor.

5

3) Overklighetens folk

Nu är orimligheten förvisso en bärande vägg i Donald Trumps personliga varumärke men när ovanligt rika människor blottar sina referensramar kan det ibland uppstå små små ögonblick av närmast magisk orimlighet.

2) Dålig politik

Högsäsongen för dålig politik förklädd till handlingskraft fortsätter att leverera orimligheter. Moderaterna lanserade vecka 44 kravet om (återupprättad) medicinsk åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn – i strid med såväl vetenskapen som rättssäkerheten. Och migrationsminister Morgan Johansson (S) satte omedelbart ner foten mot detta populistiska utspel. SKOJA han öppnade samma dörr från vänster, det är ändå högsäsong för dålig politik. Vilket kan tyckas märkligt – eller ska vi säga ORIMLIGT – med hänsyn till Morgan Johanssons resonemang i Riksdagen en torsdag för bara sex veckor sedan.

morganj

Det metodiska misstänkliggörandet av unga flyktingar är sannolikt SD-lägrets största framgång i arbetet med att hamra in nya ”sanningar” i kommentarsfältssverige och det hånfulla begreppet ”skäggbarn” är idag etablerat – liksom bilden av att detta är ett omfattande problem (när ingen egentligen vet). Att den här bilden nu vidimeras av ängsliga politiker från M och S är både sorgligt och alldeles särskilt orimligt.

1) Den europeiska offerkoftan

10 av världens 20 rikaste länder finns i Europa. Ändå är det nästan uteslutande volontärer som tar emot flyktingar utmed Greklands stränder. Volontärer som ger hjärt- och lungräddning på klipporna. Volontärer som sveper in nedkylda kroppar i värmefiltar. Volontärer som hanterar barn som nyss förlorat föräldrar och syskon i vågorna. Volontärer som fraktar människor till uppsamlingsplatser och sjukhus. Volontärer som går på knä.

För det där som vi pratade så mycket om i september upphörde inte bara för att vi slutade prata om det. Alan Kurdi fortsätter att dö. Innan du somnar i kväll har han dött igen. Han dog medan du tittade på Bron och sen igen när du tittade på Homeland. Barnen drunknar varje dag. Medan Europas ledare sitter insvepta i en dyr offerkofta och pratar om en ohållbar situation – för oss. Om hur vi ska hantera de som trots allt överlever vallgraven. Hur vi ska ha råd. Om vi ska skelettröntga dem.

Kan vi inte bara enas om att en ohållbar situation är en situation man är beredd att sätta sina barn i en gummibåt på havet för att fly ifrån?

”We have lines of children half dead waiting to be hung upside down so we can pound the water out of their tiny lungs – boat after boat”, skriver brittiska volontären Trace Myers på sin Facebooksida. ”The whole thing is an abomination against humanity.” Ett av flera vittnesmål från Europas tröskel som häromdagen samlades i NY Times rapport om den kaotiska situationen på Lesbos.

Ja, omvärlden ser oss. Och jag befarar att det inte är oss den tycker synd om.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.