Pärlan på söder som är Stockholms bästa kvarterskrog

Rustikt, prisvärt, charmigt – och jävligt gott. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube tar ut svängarna och hyllar ett kvartershak du inte får missa på Södermalm i Stockholm.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-09-28 11:03  |  Lästid: 2 minuter

En klassisk institution, men också ett stundtals bortglömt och förbisett smultronställe. Östgötakällaren, på Östgötagatan på Södermalm i Stockholm, är faktiskt ett av de ställen jag gillar bäst i hela stan, och jag älskar att återvända dit.

För ett tag sedan bodde jag i närheten av restaurangen och då körde jag och några polare söndagsmiddag där var och varannan vecka. Men även sedan jag flyttade från söder återvänder jag med jämna mellanrum, och har du aldrig varit där kan jag rekommendera det med varmaste hand.

Käket?

Enkelt, rustikt men vällagat, och fokus på husmanskost från Central- och Östeuropa, allt serverat för klart rimlig prislapp: Ugnsbakat fläsklägg, skomakarlåda, gulasch, schnitzel, choucroute. Ja, du hajar. Det är framför allt den bruna maten det handlar om, gärna serverad med surkål och knödel. För min egen del slutar det oftast med att jag tar just det ugnsbakade fläsklägget – ett rejält stycke kött stort nog att föda en hel familj, men också så gott och mört att man inte kan sluta äta utan ofta gnager ner biten till benen.

Interiör från Östgötakällaren i Stockholm.

Hur KÄNNS det?

Inredningen är lika enkel och rustik som maten, och det känns som att tiden har stått still här i minst trettio år. Vilket såklart är en del av charmen. Brunt, träigt, lagom murrigt och mysigt.

Biran då?

Och vi ska såklart inte glömma ölen: Östgötakällaren serverar kanske stans bästa och mest välskänkta öl, hälld med omsorg enligt konstens alla regler. Som sig bör tar det god tid att slå upp nästa glas, så säg till i tid när du börjar bli sugen på mer. Fokus på bra pilsner som Urquell, men även några andra sorter och alltid någon månadens special.

Det där lilla extra…

Förre ägaren Ragnar Smidt sålde stället för ungefär ett år sedan, och idag är det istället gänget bakom Kvarnen som driver det vidare. Men de verkar också ha förstått värdet i den här kvarterskrogen och driver vidare utan några märkbara förändringar. Varför laga något som inte är trasigt, liksom.

Har du extra tur kommer du att bli serverad av Danka, en högst älskvärd person och mysfaktorhöjare som jobbat där under alla år jag varit gäst. Hälsa från mig i så fall (och glöm inte att dricksa generöst)!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar