Hoppa till innehåll

Petter om livet på turné: ”Två personer träffades av blixten!”

cafevik

Finns det någon inom hiphop-sverige som har lika mycket scenvana som Petter? Hiphopstjärnan, aktuell med singlarna Kul på vägen och Leva & dö, laddar för sin nästa stora sommarturné. Café ställde honom mot väggen om blixtskräck, hängivna fans och hans sjukaste turnéminnen. Foto: Fredrik Wannerstedt. * * * Nu ska du ut på vägarna! Längtar du? – Jag är väldigt peppad. Att spela … Continued

petter-alexis-askergren

Finns det någon inom hiphop-sverige som har lika mycket scenvana som Petter? Hiphopstjärnan, aktuell med singlarna Kul på vägen och Leva & dö, laddar för sin nästa stora sommarturné. Café ställde honom mot väggen om blixtskräck, hängivna fans och hans sjukaste turnéminnen.

Foto: Fredrik Wannerstedt.

* * *

Nu ska du ut på vägarna! Längtar du?

– Jag är väldigt peppad. Att spela live är en väldigt viktig del av det jag gör, jag började som liveartist och det är mitt forum. När jag har varit i studion länge vill jag bara ut och spela, det är ju lite så att gräset är grönare på andra sidan. Sommaren 2012 var jag ledig från spelningar, det var första gången på 12 år.

Mest minnesvärda spelningen du har haft?

– Det händer ju alltid stora grejer när man är ute och spelar. Jag var med under Hultsfreds glansdagar, det var väldigt speciellt på sin tid och en grej som ringade in hela branschen. Hultsfred var ett forum som det snackades väldigt mycket om, nya artister breakade där. Jag hade inte släppt min första skiva än och spelade i ett litet tält med en massa folk i. Jag var så glad att folk gillade det jag gjorde!

Vad är ditt galnaste turnéminne?

– Jag var bokat på en obskyr festival som hette Visbyfestivalen, detta måste ha varit typ 1999. Jag, Robyn och James Brown skulle lira där, men jag visste knappt vad det var för arrangemang. När vi väl dök upp var det helt tomt! Det kanske var tjugo personer i publiken. Jag ställde mig i alla fall på scen och började köra. Då såg jag hur James Brown ställde sig på scenen och kollade på mig, och kollade på publiken. Sen stack han bara. Han hade väl blivit lovad ett arenagig, och det här var en leråker. Jag kom av mig totalt.

Tröttnar du på turnékäk när du är ute på vägarna?

– Ju mer rutinerad man blir, ju mer lär man sig var man kan äta. Jag hävdar att jag numera är rätt bra på Sveriges geografi, och känner folk på mackarna överallt. Reser du i bil ser du till att hålla uppe moralen när det gäller käket, du vill inte äta snabb skitmat.

Vad skippar du aldrig att ta med?

– Dator och telefonladdare. Det är avgörande att man kan jobba när man åker, man kan inte bara sitta och lalla. Sen packar jag alltid alldeles för mycket, bara ”åh, Västervik, där kanske man kan bada lite” och så tar jag med mig en våtdräkt som jag aldrig använder.

Ditt största fan?

– En tjej som heter Andrea brukar dyka upp väldigt ofta, men hon är inte alls påflugen. Varje sommar ser hon mig kanske fyra-fem gånger. Vi brukar hälsa, jag sprang på henne senast på Slussen.

När under en turné har du varit som mest rädd?

– En spelning i Eskilstuna för några år sen var riktigt ruggig. Det blixtrade och var ösregn, och jag började stilla fundera över om det fanns åskledare på scenen. Samma sak när jag var på Bråvalla förra året. Två personer blev träffade av blixten!

Petters sommarturné går av stapeln 25 juni i Göteborg. I augusti släpper han sitt nionde album.

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

Rapparen Nimo: ”Jag stänger ute omvärlden med mina solbrillor, det är lite som ett GTA-ljus”

Fredrik Strage: Jag var livrädd för punkarna första gången jag drog på festival

HanaPee: ”Jag vill slippa nakna 16-åriga killar med sitt telefonnummer på bröstet”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.