Annons
Annons

Ratade Messi till Ballon d’Or: ”Nu måste vi reda ut det här”

Anders Bengtsson på tidningen Offside missade att ta med Lionel Messi som en av världens tre bästa spelare och kritiken har inte låtit vänta på sig. Café ringde upp och frågade hur det gick till och vilka reaktioner han fått. – Folk säger att jag är en landsförrädare och en skam för Sverige. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Olle Arnell
Foto: imago/EQ Images

Zuerich, 11.01.2016, FIFA Ballon d Or 2015, Lionel Messi (arg) gewinnt den FIFA Ballon d Or 2015. PUBLICATIONxNOTxINxSUIxAUTxLIExITAxFRAxNEDxUSA

Igår delades FIFAs Ballon d’Or ut, priset som går till den bästa fotbollsspelaren i världen. Det är tränarna och lagkaptenerna i 96 landslag, samt en medierepresentant från respektive land som får lämna varsin topp tre i omröstningen som sedan räknas ihop till en slutlig vinnare. Priset är det finaste individuella pris en fotbollsspelare kan få och för femte gången var det Lionel Messi som fick ta emot priset.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

I Sverige är det tidningen Offside som har den svenska mediarösten och det var många som blev förvånade när det visade sig att Messi inte fanns med på deras topp tre. Istället lade tidningen sina röster på Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski och Manuel Neuer.

Anders Bengtsson, som delar chefredaktörskapet på Offside tillsammans med Johan Orrenius, var den som tog på sig ansvaret för missen och han tweetade bland annat så här i går kväll när missen uppdagades.

 

 

 

 

Café ringde upp Anders Bengtsson på Offside och ställde några frågor.

Du pratar om Lewandowski-hajpen, har du missat Messi-hajpen?

– Hehe. Nu måste vi backa bandet en aning och reda ut det här. Under alla år som Offside haft Ballon d’Or-rösten har Henrik Ekblom Ystén varit den som haft kontakten med France Football. Men nu var han pappaledig och var således det när rösterna skulle in.

– Även jag och Johan (Orrenius) har varit pappalediga så alla på den ordinarie redaktionen var borta.

– Så började jag fundera i höstas hur fan det skulle bli, vem skulle få det där mejlet från France Football? Veckorna gick och så plötsligt damp det ner ett till mig. Fransmännen var tydliga med att de inte var nöjda med vår dåliga respons och poängterade att jag hade »very little time« att svara. Stressad och med min son i den ena armen och datorn i den andra drog jag iväg rösterna på en minut. Det var de spelarna jag hade i huvudet just då.

Hur kom det sig att det blev den trion det blev?

– Det var när alla snackade om Lewandowski, som gjort typ 8 mål på 2 matcher och allt vad det var. Jag rycktes väl med i det där. Samtidigt ska man inte glömma bort att de är en väldigt bra anfallare som inte ska skämmas för en röst. Men men… Sen tänkte jag att Ronaldo tvunget skulle vara med och så brukar vi alltid ta med en målvakt som ett litet statement för at inga försvarsspelare någonsin får uppmärksamhet i en sådan här tävling. Det är en liten tradition. Innan Neuer hade vi alltid med Casillas. Sen tänkte jag inte så mycket mer på det utan vara bara nöjd över att jag fick iväg rösterna.

När insåg du ”misstaget”?

– Efter ett par veckor kom jag på att jag missat Messi. Rösterna skickades iväg i slutet av oktober och sedan dess har jag fasat för dagen när rösterna blir publika. Så igår kväll satt jag bara och väntade på reaktionerna.

– Media brukar ju berätta hur Hamrén och Zlatan röstar och det gjorde dom också. Sedan inget om hur vi journalister röstade och jag började tänka ”fan, kan de ha gjort våra röster anonyma”? Jag trodde mitt misstag skulle förbli hemligt. Men så offentliggjordes även mina röster…

– Jag fick bara lägga mig platt och förklara hur det låg till. Jag hade kunnat stå på mig och köra på linjen att försvara mina röster men det hade nog blivit ännu värre. Jag bad om ursäkt och hoppades att folk skulle ta det för vad det var.

Tänk om han hade förlorat med en röst.

– Puh! Det var skönt att han vann. Det hade vart otroligt om det hade varit Sveriges medieröst som fällt Messi.

Berätta om reaktionerna du fått.

– När jag skrev det här på Twitter och förklarade mig ville folk inte riktigt godta ursäkten, det väcker för starka känslor. Folk säger att jag är en landsförrädare och en skam för Sverige. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har fått säkert 40 mail och 250 tweets från folk som går på mig. Några personer skriver var fjärde-femte timme, de har blivit helt besatta av det här. Det är ju nya tider nu på hur man ser och hejar på fotboll. Jag är uppväxt med att hålla på en klubb men nu håller uppenbarligen allt fler på spelare.

– Jag visade tweets och mail för min fru och hon trodde inte det var sant vad folk skriver och håller på med. Det säger lite om hur bra man har det om man reagerar så starkt på sånt här, det är väl egentligen ett gott betyg för Sverige. För egen del är det lugnt, jag tycker mest det är fascinerande.

Det var inte ett sätt att skapa rubriker för Offside då?

– Haha nej det var också en reaktion, att vi skulle gjort det för att vara underground och emot etablissemanget men det har verkligen ingenting med det att göra, det var jag som gjorde bort mig p.g.a. föräldraledighet och slarv.

– Men det man kan säga om alla reaktioner är att det jobbigaste nästan ändå var att berätta för min son Sigge, snart 6 år, som älskar Messi. Vi lånade en barnbok om Messi som vi säkert läste 50 gånger. Messi är den enda spelaren han bryr sig om. Så i morse när jag berättade för honom reagerade han ungefär som Twitter – ”Pappa du är inte klok!”

Din kollega Johan Orrenius kommer undan det här utan att ens nämnas, är det helt i sin ordning?

– Han har också fått mail om att han borde ge mig sparken, men jag tar på mig detta helt. Ingen skugga över Johan! Jag tog beslutet helt själv och Johan, om någon, är glad för det.

Hur brukar det annars gå till när ni bestämmer vilka spelare ni ska rösta på till Ballon d’Or?

– Vi brukar gå till en bar, skriva egna listor och sen sätta oss i grupp för att enas om en gemensam lista. Så har vi gjort varje år förutom i höstas då alla var pappalediga.

Vilka är de tre bästa spelarna i Sverige senaste året (glöm nu inte Zlatan-hajpen)?

– Nej juste, precis. Zlatan är ju givetvis på plats ett, på plats två beror det på…jag måste ju tänka lite så jag inte bommar någon nu, då blir det ett jävla liv! Det är inte så lätt så här på uppstuds… Kanske skulle Oskar Wendt vara med här, men han är ju å andra sidan inte med i landslaget, och Ekdal är skadad. Emil Forsberg som tvåa då, han är något av en raket med bäst utvecklingskurva. Hiljemark också! Han var ju ändå lagkapten under U-21 i somras och gör det bra i Serie A.

Zlatan hamnar utanför er topp-tre-lista, men var befinner sig Zlatan på din ranking över världens bästa spelare?

– Hans fjolårssäsong var ju väldigt bra så han hamnar på 10-15:e plats någonstans om man ska vara objektiv, om man tänker vilka spelare man vill ha till Liverpool som är mitt favoritlag så ligger han kring de ca 8 anfallare man skulle vilja ha, det har ju lite med åldern att göra också men han är ju den naturliga ledaren i PSG som är i topp i Europa.

Som du var inne på är du ett känt Liverpool-fan. Om du får önska dig en (hyfsat realistisk) värvning under Silly Season, vilken är det?

– Då tar vi Lewandowski! Är han inte lite underskattad ändå? Eller Mats Hummels från Dortmund. Men nu såg jag att Steven Caulker verkar komma in på lån, jag såg det precis innan du ringde. Han var ju lovande i Swansea, och har knappt tagit en plats på sistone när han varit utlånad. En klockren Liverpoolvärvning!

Sveriges var ett av få länder vars mediarepresentant inte hade med Messi på topp tre, i sällskap med Azerbadjan Eritrea, Fiji, Indien, Nordirland, Ukraina, Uruguay och Uzbekistan.

Annons

Dela (11)
Tweeta

Annons


Laddar