Det traditionella LAN-partyt där ett antal (mellan två till flera tusen) datorspelare sammanstrålar på samma fysiska plats, kopplar upp sig på samma nätverk och spelar spel med eller mot varandra har rötter från 80-talet. Under sena 90- och tidiga 00-talet växte sig detta fenomen större, inte minst i Sverige med mega-LAN som Jönköpings Dreamhack i täten. Som mest hade Dreamhack 22 810 besökare 2013 – men det var 11 år sedan.
Sedan dess har mycket hänt och flera stora LAN har fått det tufft. De senaste åren har bland annat Dreamhacks systerevent The Gathering i Norge lagt ner och danska långköraren NPF kastade tidigare i år in handduken efter 24 år. En stor anledning till detta är pandemin vilken naturligtvis inte tillät flera tusen personer att sitta och trycka i en gympasal i 72 timmar i sträck. Efter ett sådant avbrott är det svårt att starta upp igen. Eldsjälar tappar suget, onlinespelandet blir bara onlinespelande, spelarna blir äldre och kanske blir de även bekvämare?
”Det traditionella LAN:et är på väg att dö ut”, säger Tomas Lyckedal till Café när vi träffas på hotellet Jacy’z i Göteborg. Genom produktionsbolaget Black Molly Entertainment är han och kollegan Christoffer Söderstjerna arrangörerna bakom Red Bull Gibaway, ett sorts lyx-LAN för vuxna som arrangeras på hotellet under en weekend i februari.
”Tittar man på all data så ser man att folk hänger kvar i gaming upp i åldrarna. Som min generation 80-talister. Men det finns inget event som vänder sig till den här gruppen, utan det är fortfarande Jolt-cola och pan-pizza som levereras. Så vi började fundera på det här konceptet för två år sedan och ganska snabbt kom vi fram till att vi skulle vilja göra det på någon sorts hotell eller resort där man kan ha allt på samma ställe – boende, mat och event.” fortsätter Tomas, som precis som Christoffer har en bakgrund på Dreamhack.
Ett alternativ till golf- och fotbollsresorna
Visst är den första upplagan av Red Bull Gibaway ganska långt ifrån vad de flesta inbillar sig att ett LAN är. Hela arrangemanget har tagit över ett helt våningsplan som i vanliga fall används för konferenser, besökarna har egna rum och måltiderna intas i hotellets restauranger. En annan skillnad är såklart även spelarna som samtliga kan sägas vara mellan 20 och 45 år – för gamla för att sova på en skummadrass och leva på pan-pizza alltså.
”Det är lätt att göra saker av nostalgiskäl. Men åker jag tillbaka till Hultsfredsfestivalen 20 år senare hade det inte varit lika kul att bo i lervälling. Kul på idéstadiet men inte i praktiken. Därför tror vi att det här är en ny typ av upplevelse som passar var målgruppen befinner sig i livet och man behöver inte tänka på mat, boende och allt annat runt omkring”, säger Tomas.
”Samtidigt är det ett event för alla, oavsett ålder, det enda som krävs är att man är myndig. Det vår målgrupp har gemensamt är att dom vill ha lite högre komfort”, tillägger Christoffer.
Självklart är inte en gaminghelg på ett hotell gratis, men det är ju inte heller kompisgängens golf- och fotbollsresor vilket det här kan ses som ett alternativ till.
”Det som kan ses som lite exkluderande är ju prissättningen. Ligger ett event på 4000 kr är det inte öppet för alla. Då hade man varit naiv”, säger Tomas.
”Vi försöker ju vara så tillgängliga som möjligt. Flera här bor ju inte på hotellet och då är det inte mycket dyrare än den dyraste konsertbiljetten, och billigare än Dreamhacks premiumbiljetter”, säger Christoffer.
Läs även: A36: ”Ingen artist är lika bra som mig på CS”
Ett LAN i mindre skala
Antal besökare är långt ifrån Dreamhacks världsrekordsnotering från 2013. Tomas och Christoffer menar att de vill hålla sig till mellan 150 till 200 besökare för att kunna skapa en miljö där man kan lära känna nya människor oavsett om man kommer själv eller i grupp.
”Vi tror på de intima grejerna. Det är något särskilt när det är 150-200 personer för då kan man lära känna folk. Är det fler än så tappar man det. På en festival som Way out West kommer du hänga med dina polare till 99 procent för det är inte värt att lära känna nya personer. Men är det 150 personer är det en annan sak”, Säger Tomas.
”En rolig grej som vi märkte här under första dagen, och som vi också hoppades på, var att folk är här för spelandet. Inte att dricka sprit på ett lyxigt hotell”, säger Christoffer som menar att det var svårt att få folk att hänga kvar och snacka vid baren efter middagen.
För ett nystartat evenemang är det så klart viktigt att synas och i dagens medielandskap gör man det genom profiler, influencers. På Red Bull Gibbaway är det många profiler som bjudits in men enligt Tomas och Christoffer har flera också kommit på eget initiativ.
Flera av dessa är även inblandade i helgens programpunkter. E-sportslaget Ninjas In Pyjamas (NIP) har både sitt farmarlag på plats och en streamingstudio, precis som E-sportstudion vars profiler sitter i ett hörn och kommenterar turneringar. Träningsprofilen Ellen Åkesson håller i ett gympass, Grekazoo rappar under poolpartyt och besökarna kan öva på sin golfswing med långswingaren Emil Rosberg (på tal om vuxnare publik).
”Det är lite hjärtat i det hela, att minska avståndet mellan spelarna. Även om mycket är online lägger vi mycket fokus på det sociala offline”, säger Christoffer Söderstjerna och det märks. Under en av middagarna hamnar undertecknad i en diskussion med NiP:s General manager Björn ”Threat” Pers om A24s filmer är överskattade eller inte (ej att förväxla med rapparen A36 som också är på plats).
Den stora höjdpunkten på varje LAN får väl ändå sägas vara turneringarna och här får alla vara med vilket leder till en del spännande möten.
”Det här är ju inga proffsturneringar utan mer som en innebandyturnering med polarna. Skillnaden här är att man också får möta legender som Olofmeister och F0rest” säger Christoffer.
”Och i Dota så har vi ju Loda som sitter där borta. Han är den enda svensk som vunnit The International. Nu är han en gammal gubbe som jag men fortfarande svinbra. Typ som att du skulle spela fotboll mot Zlatan, även fast han lagt av. Väldigt kul men du skulle inte ha en chans, och det är precis samma sak i de här spelen”, avslutar Tomas.
För den som är sugen på att mäta sina gamingkrafter mot proffs eller vill byta golfresan mot gamingresa så arrangeras nästa Gibaway på Steam Hotel i Västerås i början av november. Du hittar biljetter och mer info här.