Så gör du en perfekt G&T – på japanskt vis

Förkylningstider innebär ingefäratider. Och, tro det eller ej, gin & tonic-tider. Japanska Roku Gin lanserar en mjuk och len gin för G&T-älskaren.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-11-21 11:58  |  Lästid: 1 minut

Gin & tonic är en av världens mest älskade och blandade drinkar ända sedan tillkomsten i Indien av ett gäng gnälliga brittiska militärer. Ett bevis på drinkens popularitet (och eventuellt behovet av att frukt-trimma de få ingredienserna) är de lokala varianter som görs världen över.

Kanske stoppar din kompis med ett visst mått av grabbig odräglighet en bit gurka i sin (”det är bara med Hendrick’s gin man ska ha gurka i!”) , en spanjor kanske kryddar med svartpepparkorn och mango i sitt kupglas medan din farbror gör ett fåfängt försök att LCHF:a drinken med en light-tonic och en skiva apelsin. Huruvida bröderna Gallagher spetsade sin gin & tonic 1994 får låtas vara osagt, men väldigt lite tyder på motsatsen.

Roku gin tillsammans med ingefära blir en japansk gin och tonic.

Japansk gin och tonic då? Jo då, sådan finns också. ”Jin tonikku” görs med fördel på nylanserade Roku Gin som görs av Suntory Spirits i Osaka – en av Japans mest prisade spritproducenter. Även om producenten menar att Roku går lika bra att drickas med is så är det också med tonic och några tunna stavar ingefära som en klassisk japansk G&T ska göras, där ingefäran kompletterar den friska citrussmaken från yuzufrukten.

Ginsorten är uppfunnen med visionen om en äkta japansk premiumgin, och innehåller sex traditionella ingredienser från det japanska växtriket. Blommor och löv från sakuraträdet, skalet från yuzufrukten, sencha och gyokuro-teer och sansho-peppar är ingredienserna som ska framkalla en mjuk och len gin – ”roku” betyder också siffran sex på japanska.

Roku Gin finns på Systembolaget nu och kostar 349 kronor. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-11-21 13:09