Så har Adidas Stan Smith blivit en fashionsneaker – på bara 11 år

 |  Publicerad 2015-05-29 15:08  |  Lästid: 3 minuter
stan_smith_1

Adidas Stan Smith är en ikonisk sko. Men på senare år har den också tagit plats i modevärldens absoluta finrum. Så här gick det till.

* * *

I många helt vanliga skobutiker i Sverige kan du köpa ett par Adidas Stan Smith för 800 kronor. Eller så kan du välja att köpa Stan Smith-modellen som är designad av superdesignern Raf Simons och pröjsa 2700 kronor.

jamfor

Överst: Adidas Stan Smith, 800 kronor. Nederst: Raf Simons samarbete med Adidas, 2 700 kronor.

Den första tennisskon i läder var döpt efter fransmannen Robert Haillet – men 1971 när Stan Smith var världsetta kontaktades han av Adidas. Det slutade med att det var Smiths ansikte som hamnade på plösen och skon döptes så småningom efter Stan Smith.

Nu har den stilrena Stan Smith-skon tagit sig hela vägen från tennisens center court till franska Vogue-omslag.

2004

marcjacobs1

Bild: Puretrend.

Den legendariska designern Marc Jacobs bar skon 2004 efter en av sina visningar.

2006

marcjacobs2

Bild: Oprah.com

Marc Jacobs fortsatte pränta in bilden av en designer som inte hade tid att bry sig om sina egna kläder och bara klädde sig avslappnat. Här medverkar han i Oprah 2006 och visade upp delar av sin kollektion och så klart med ett par Stan Smith på fötterna. Ett frö såddes.

Sju år senare, 2013, blommade fröet ut.

2013

gisele

Gisele Bündchen prydde omslaget på franska Vogue 2013 och inne i tidningen hade hon minimalt med kläder på sig – men ett par Stan Smith på fötterna.

Det här novembernumret kom precis efter att Adidas gjort en nylansering av skon. Skon hade inte sålts på två år och Adidas satsade nu stenhårt på Stan Smith. Specialdesignade skor delades ut till människor i modebranschen, världens mest inflytelserika personer fick skor som pryddes av deras ansikten istället för Stan Smiths.

2014

stansmithhimself

Bild: Footwearnews

Stan Smith själv poserar i skorna 2014 och skorna utses av Footwear News till årets sko.

Man brukar säga att det är en lyckad produkt så dyker det snart upp kopior. Vilket det också gjorde, men inte vilka kopior som helst.

2015

isabelmarant

Bild: Vogue.

Respekterade Isabel Marant anklagades för att ha kopierat den klassiska skon när hon släppte den här modellen tidigare i år. Men det är också ett bevis på hur accepterad Stan Smith-modellen blivit i fashionkretsar. När sajten Complex listade världens mest inflytelserika sneakers hamnade Stan Smith på plats 19.

Henrik Malmberg

* * *

Mer mode!

8 vita plagg som ger dig en somrigare look

6 tricks för att undvika fotsvetten i sommar

Här är snyggaste färgkombon – så fixar du stilen i lyxmodell eller på budget

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:44