Hoppa till innehåll

Så här tryckte Sony in 40 tusen Playstation-symboler på nya handkontrollerna

Playstation 5 handkontroll
Robin Åberg

Sony lämnade ingen detalj åt slumpen i utformningen av den hyllade Playstation 5-kontrollen DualSense.

De nya handkontrollerna, DualSense, stal en en stor del av strålkastarljuset när Sony lanserade Playstation 5 i november förra året. Mest beröm fick den nya kontrollernas ”triggers” med inbyggd haptisk feedback och den nya superkänsliga vibrationsfunktionen. Det låter kanske inte så imponerande men konsensus är att du måste uppleva det själv för att förstå storheten.

Vad många missat är det att under varje gamers stadiga grepp gömmer sig ett påskägg från Sony. Vanligtvis brukar påskägg ta formen av en referens inuti spelen men denna gången sitter de på själva kontrollen i form av 40 tusen(!) Playstation-symboler. Hur kan alla dessa få plats på en handkontroll kanske man frågar sig? Jo, symbolerna är så små att du nästan måste ha mikroskop för att identifiera alla små cirklar, fyrkanter, trekanter och X.

Baksidan av kontrollen med det invecklade mönstret. Foto via The Verge.

Tillsammans bildar dessa tusentals små symboler den textur som ska bidra till bättre grepp på kontrollens baksida. Trots den enorma mängden symboler har mönstret en organisk känsla, de ligger lite huller om buller helt enkelt.

När sajten The Verge kontaktade Sony för att ta reda på mer kom det fram att Sony verkligen jobbat efter devisen ”skönheten sitter i detaljerna” i utformningen av DualSense-kontrollen. Grepptexturen består av tre lager som tillsammans bildar ett tredimensionellt mönster. För att skapa en organisk känsla placerades alla symboler på varje lager ut för hand – symbol för symbol, lager efter lager. Jo, visst låter det som ett minst sagt meditativt arbete.

Några av de lager som till slut sammansattes till ett. Foto: Sony

Det gedigna arbetet slutade inte där. När arbetet med att ta fram olika lager var klart skulle de paras ihop på det perfekta sättet och olika prototyper togs fram som sen stöttes och blöttes i Sonys labb. Allt för att skapa den perfekta känslan. Var det värt besväret? Säkert inte enligt den som sattes på att göra mönstret men vi andra är tacksamma för resultatet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.