Annons
Annons

bokrea-start

Nu är årets köpfest i full gång i bokhandlarna. Men vänd blicken åt ett annat håll – Cafés bokredaktör tillika författare Jonas Terning förklarar vad som gäller just nu.

* * *

Bokrean har blivit en avstjälpningsplats för obskyra dietböcker, B-kändisars memoarer och träningsbiblar. För mig som författare till Lineup är bokrean ett tveeggatt svärd, det är en nagel i ögat att se tre års arbete reas ut för samma pris som en Big Mac. Tack vare nätbokhandlarnas totala dominans har charmen med att köa på Akademibokhandeln helt försvunnit, och mest blivit ett forum för folk med för mycket fritid mitt på dagen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Istället för att köpa hem skräp som bara blir till jobbig måste-läsning, gå på guldkornen direkt! Här är fyra grymma böcker som du inte hittar på bokrean.

 

Skyddsrummet Luxgatan

Jerker Virdborg

skyddsrummet-luxgatan

En novellsamling om ett Sverige i krig. Små korta stories om ångestladdade skyddsrum och människosmugglare i de svenska skogarna. Författaren skildrar en verklighet som är alltför vanlig runt om i världen, men nu på vår egen hemmaplan. Likt mästaren Junot Diaz lyckas han säga extremt mycket om livet genom små enkla scener.

 

Tankar mellan hjärtslag

Neftali Milfuegos

tankar-mellan

En debutant med en dunkande puls i fingrarna. Boken fångar förortspojkens längtan bort lika mycket som resenärens längtan hem. Milfuegos första bok är inte självbiografisk, men innehåller paralleller till hans egna upplevelser under en journalistutbildning i Sydamerika.

 

Vit feber : en resa till Sibiriens frusna hjärta

Jacek Hugo-Bader

vit-feber

Ett resereportage som skildrar Ryssland bortom Putins Moskva. Reportern Jack Hugo-Bader klär på sig legendariska Ryszard Kapuscinski‎s korrespondentmantel och åker i en gammsl sovjetisk jeep tvärs genom Ryssland. Det är vodka, tundra och väldigt vackra möten.

 

Grottmannen

Jørn Lier Horst

grottmanen-horst

Han slog igenom med Jakthundarna, som fick pris av Svenska Deckarakademin för Årets bästa översatta kriminalroman 2014. Med Grottmannen visar han att succén inte bara var flax. Småstadssnuten William Wistings granne hittas död och mumifierad i sitt hem. Snart hittas ännu ett lik, och det är ett faktum att en seriemördare är i farten. Likt Jo Nesbø lägger Horst ett pussel som håller hela vägen.

* * *

Läs också!

Oscarsvinnaren Eddie Redmayne om mötet med Stephen Hawking: ”Han ser det positiva i allt – även i sin sjukdom”

Föräldralösa Gloria räddades av Cafés reporter – ”Nu kallar hon mig för mamma”

”Den svenska idyllen har mycket skit under ytan”: Mons Kallentoft om inspirationen till nya deckaren

 

Annons

Dela (26)
Tweeta

Annons


Laddar