Sony har byggt världens dyraste tv-projektor — så funkar den

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-02-13 11:28  |  Lästid: 4 minuter

Tar du tv-tittande på största allvar? Tycker du att det inte finns några ekonomiska begränsningar för vad dina prylar får kosta?  Här är världens dyraste projektor, och sju andra tv-prylar som få av oss har råd med.

Café har tidigare varnat för att investera i en dyr tv i nuläget, då det är lite för rörigt på marknaden med konkurrerande tekniker. Men har du pengarna att ens överväga dessa prylar – knock yourself out!

* * *

1. Sony 4K Ultra Short Throw Projector

Sony_short_throw_projector

Platta och böjda tv-apparater i all ära, men inget slår en projektor när det gäller extremt stor bild. Sony har hittat på ett sätt att projicera bild på mycket kort avstånd, med denna möbel som ger upp till 147 tums bild i ultra-HD. I projektorbänken finns också inbyggda högtalare samt förvaringsutrymmen för filmer, spelkonsoler och andra enheter.

Finns tyvärr endast för försäljning i New York och Los Angeles med omnejd.

Pris: 50 000 dollar, motsvarande hisnande 422 000 kronor.

2. BeoVision Avant 75”

beovision_avant_75

Bang & Olufsens Avant-serie har precis fått ett nytillskott i form av en 75-tummare. Den kanske inte kan tävla tekniskt med Samsungs och LG:s mest avancerade bildskärmstekniker, däremot har BeoVision Avant fina formfunktioner. Högtalarna glider raffinerat ut först då du sätter på tv:n, och det motoriserade golvstativet kan programmeras och vridas 180 grader – allt för den mest bekväma upplevelsen.

Pris: 132 000 kr.

3. Samsung JS9505

Samsung_JS9500_SUHD

Fjolårets stora gimmick med böjda skärmar förekommer också flitigt 2015, till exempel i Samsungs nya apparater med vad de kallar SUHD. S:et i SUHD innebär inte högre upplösning utan står för att skärmarna har ”nanokristaller”, som de påstås vara 50 000 gånger mindre än ett hårstrå.

Dessa ger bilden större kontrast och ljusstyrka samt bättre färgåtergivning – det mörka blir mörkare och det ljusa ljusare. JS9505 släpps i slutet av mars i storlekarna 65 och 78 tum och i början av maj kommer värstingen på 88 tum.

Pris: För den minsta betalar man en tusenlapp per tum, och de större kostar 120 000 respektive 250 000 kronor.

4. Bowers & Wilkins Panorama 2

bowers_wilkins_panorama2

Ljudlimporna tar över från de gamla hemmabio-systemen med högtalarna utspridda i rummet. Här ett av de finare märkena, som ändå inte är speciellt dyr. Panorama 2 har fått en design som är rundad utåt kanterna och ska låta bättre för alla i soffgruppen.

Pris: 12 000 kronor

5. Sony X94C

Sony_KD-75X9400C

Sonys flaggskepp X94C med 75 tum stor bakgrundsbelyst LCD-skärm har också ett ljudsystem som klarar högupplöst hifi-ljud – den där satsningen som teknikföretagen haft lite svårt att motivera för vanligt folk. Men med sjukt bra bild bör du ju ha sjukt bra ljud, tycker Sony. De inbyggda högtalarna gör dock att kanten på tv:n blir ganska stor.

Pris: ännu ej fastställt.

* * *

6. LG UF940V

LG_UF940V

LG:s  böjda tv-apparat med OLED-skärm på 77 tum – som den trogne Caféläsaren minns att vi förra våren utnämnde till ”Världens Bästa tv” – finns inte att köpa i Sverige, men det inofficiella importpriset är runt en kvarts miljon kronor. I Sverige säljer LG hittills bara en 55-tummare med OLED.

De nya modellerna, som UF940V, använder i stället nanokristall-tekniken – vilket ger bilden mer kontrast och precision. Till skillnad från Samsung, som kör med systemet Tizen, så kör LG med Web OS-systemet för smart tv-funktionerna.

Pris: exakt vad UF940V kommer att kosta eller när den kommer till Sverige är inte spikat, men det lutar åt sensommaren.

7. Libratone Diva

libratone_diva

Har du växelpengar som bränner i plånboken efter tv-köpet? Skaffa denna ljudlimpa med dansk design och snygga överdrag i italiensk ull. Inuti sitter reflektorer med snäckskalsform som hjälper högtalaren att sprida ljudet i rummet, och ytterligare justeringar kan göras med Libratones smartphone-app.

Pris: 7 400 kr.

* * *

8. Naim mu-so

Naim_mu-so

Brittiska audiofilföretaget Naim har hakat på trenden och släppt en trådlös högtalare, som kan funka om du inte nödvändigtvis är ute efter en surroundupplevelse utan lyssnar på musik i lika hög grad som du ser på film och tv.

Med 450 watt och sex högtalare, alla slags trådlösa och trådade kopplingar inklusive Spotify Connect, och framför allt Naims ljudkunnande är den rätt val för den kräsne lyssnaren.

Pris: 10 290 kr.

Mats Rydström

* * *

Mer om teknik!

10 mest efterlängtade spelen 2015 – hela listan

11 saker bara vi som älskar Playstation kommer ihåg

Tystnad, ja tack – här är lurarna som rensar bort omgivningens ljud

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:52