12 tips som hjälper dig att sova på flyget

Semestern närmar sig och många bävar inför långa flygresor där sömnen kommer i kläm. Här är 12 tips som kan hjälpa dig att sova på flyget.

Thowe Wagner Larsson | Foto: Shutterstock  |  Publicerad 2016-03-31 17:06  |  Lästid: 3 minuter

Medan vissa somnar av att bara luta sig bakåt i flygstolen har andra det lite svårare. Är du en av de som drömmer om att vakna upp utvilad vid slutdestinationen? I så fall har vi några värdefulla tips som kan hjälpa dig på traven!

1. Läs en bok istället för att se film

Det kan vara lockande att se en film när man sitter på ett flyg i flera timmar. Dessvärre kommer det blå ljuset att göra dig pigg, även om din kropp egentligen behöver sömn. Om du flyger riktigt långt kan du börja med att se en film för att sedan gå över i att läsa en bra bok som hjälper dig att varva ner naturligt.

2. Skaffa en sömnbindel och riktigt bra öronproppar

En sömnbindel som stänger ute allt ljus hjälper kroppen att producera melatonin som gör dig trött. Och med ett par öronproppar behöver du inte oroa dig för att barnet på raden bakom skriker.

3. Betala extra för att få en plats vid nödutgången

Många flygbolag låter dig sitta vid nödutgången för en extra avgift. Här är det extra benutrymme vilket gör att du kan sträcka lite extra på dig.

4. Undvik semesterölen på flygplatsen

Många vill fira in semestern redan på flygplatsen och unnar sig ett glas cava eller en öl. Men är planen att du ska sova under flygresan är det bättre att vänta med alkoholen tills du är framme. Alkohol har en viss effekt på insomningen men den försämrar dock din sömnkvalité. Alltså: vänta med alkoholen tills du har anlänt till slutdestination.

5. Klä dig mjukt och bekvämt

Ett par leggings och en lång tunika eller en lös klänning duger bra. På så sätt behöver du inte störa dig på en jeansmidja som skär in eller en skjorta som skaver.

6. Gör som flygvärdinnorna

Om du flyger över natten kommer belysningen att dämpas under ett par timmar. Det betyder: sovtid. Passa på att sova när flygvärdinnorna själva turas om att vila.

7. Ät och sov i rätt tidszon

Om slutdestinationen är i en annan tidszon kan du hjälpa kroppen att vänja sig vid den nya tiden genom att förbereda dig ett par dagar innan. Försök att äta på de tider som du kommer att göra under semestern och om det går, försök att ställa om sömntimmarna till semestertiden. Att gå och lägga sig några timmar tidigare och samtidigt gå upp tidigare kan göra mycket för jetlaggen när du kommer fram.

8. Öppna inte tax free-godiset på flygplanet

En av de stora fördelarna med att befinna sig på en flygplats är tax free-avdelningen. Många av oss gillar att köpa med oss en jumbopåse med Djungelvrål eller varför inte två kilo Toblerone. Och det ska du givetvis göra! Men vänta med att äta sötsakerna tills du har kommit fram. Att äta socker innan du ska försöka sova kommer inte att göra dig trött. Snarare tvärtom.

9. Välj fönsterplats

Om du sitter vid fönstret har du en vägg att luta dig mot vilket brukar underlätta för de allra flesta. Många flygbolag låter dig checka in dagen innan avresa. Ta vara på den möjligheten!

10. Meditera!

Idag finns det massor av appar som hjälper dig att varva ner. Att meditera hjälper dig att varva ner och även om du inte lyckas somna helt kommer du att känna dig mer utvilad än om du stirrar på en tv-skärm i flera timmar.

11. Använd naturliga sömnmedel

Melatonin är kroppens egna sömnhormon och produceras naturligt i våra kroppar. Melatonintabletter säljs i många butiker runt om i världen men är receptbelagt i Sverige. Be en läkare att skriva ut några tabletter om du vet med dig att du ska flyga långt och behöver sova.

12. Flyg businessklass

Det är dyrt. Riktigt dyrt. Men om du vet med dig att du verkligen behöver vara utvilad när du anländer kan det vara värt att lägga några extra tusenlappar på en biljett i businessklass. Där kan du fälla bak stolen till en säng, du får tillräckligt med eget utrymme och du sover bekvämt med kudde och täcke. Det finns faktiskt några tricks för att hamna i business class som Café skrev om nyligen - du hittar dem här!

Källor: Systembolaget, Reseguiden, Independent Traveler

Mer läsning!

Bli uppgraderad på planet – 7 tips som tar dig till business class

Planet som kan flyga från Stockholm till Sydney på en timme

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 15:01