Surfplatta under julgranen! Vi vet vilken som passar just dig bäst

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-12-10 15:00  |  Lästid: 3 minuter
surplatte-special

Har du ingen platta är det hög tid att skaffa en. Här får du en total genomgång av vad du ska sätta överst på önskelistan – bäst i test, budget eller den med störst skärm?

 

Fortfarande bäst i test

apple_ipad_2_air

Apple iPad Air 2

Det är framför allt skärmen, den extrema batteritiden och det överlägsna utbudet av appar som gjort iPad till surfplattan över alla andra. Och att de var först på marknaden.

iPad Air 2 är 20 procent tunnare än föregående modell, har fått mer än dubblad grafikprestanda för spel – och skärmen har gjorts ännu bättre med antireflex-behandling. Samtidigt är det en av de absolut dyraste plattorna på marknaden, särskilt om du vill ha största minnet på 128 gigabyte och även vill kunna surfa på resande fot via mobilabonnemanget.

Pris: från 4 700 kr

 

Störst skärm och projektor

lenovo_yoga_tablet_2pro

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

En mångsidig Android-platta som tagits fram av kinesiska Lenovo i ett samarbete med Ashton Kutcher (som faktiskt är tekniknörd på riktigt och inte bara affischpojke). Om den redan stora 13-tumsskärmen inte skulle räcka till finns en projektor inbyggd som kan projicera en minst 50 tum stor bild på väggen.

Ljudet är också osedvanligt kraftigt med vad de kallar en inbyggd subwoofer (nåja). Batteritiden är 15 timmar och jämfört med föregångaren är Yoga-plattan tre gånger snabbare. Dess ställ har gjorts steglöst och fått en ögla för att hängas upp på väggen.

Pris: från 4 990 kr

 

* * *

Billigaste valet!

lamina_microsoft_7_8

Lamina T-701 & T-801

Den absolut billigaste surfplattan du kan hitta är Lamina, ett samarbete med Microsoft och Media Markt. En liten Windows-baserad sak med skärm på sju tum (T-701 till vänster) eller åtta tum (modellen T-801 till höger, för 1 290 kr).

Kommer med Office-paketet, usb-port och hdmi-utgång så du kan ansluta tv:n. Prestanda, batteritid, skärmupplösning och kamera är av enklare typ men priset oslagbart.

Pris: från 1 000 kr

 

* * *

Vattentät platta

sony_xperia_z3_tablet_compact

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Med en vikt på bara 270 gram och endast 6,4 millimeter tunn är Sonys vattentäta surfplatta minst och lättast av Android-plattorna i miniklassen med åttatums skärm.

Tekniken för att göra den damm- och vattentålig är densamma som i Sonys utmärkta Xperia Z3-mobiler, och liksom dessa kan den även använda tekniken PS4 Remote Play för att du ska kunna ligga i badkaret och spela Playstation 4-spel direkt på plattan. Då Sony satsar mycket på högupplöst musik klarar plattan även speciella musikfiler med finljud.

Pris: från 3 490 kr

 

* * *

Google-plattan

htc_google_nexus_9

HTC Nexus 9

Den officiella Google-surfplattan tillverkas av HTC och kör det allra senaste Android-systemet av version 5, Lollipop, vilket är den unika finessen med Nexus 9-plattan. Med 8,9 tum stor skärm är den aningen mindre än iPad Air 2, men med samma upplösning på 2048 x 1536 pixlar, och samma vikt.

Den levereras i guld, svart eller vitt, med 16 eller 32 gigabyte minne och med bara wifi eller med wifi och LTE (4G) för mobilt surfande. Tangentbord finns som tillbehör.

Pris: från 3 500 kr

 

* * *

En riktig dator

microsoft_surface_pro_3

Microsoft Surface Pro 3

Tredje upplagan av plattan som också är en fullvärdig bärbar dator är den solklart mest lyckade hittills. Riktigt bra prestanda med en fin skärm i ett snyggt, robust skal – som visserligen är 45 procent tyngre än en iPad Air 2. Du kan använda den som surfplatta, tillsammans med den lite onödiga pekpennan, eller som laptop med tillbehör som tangentbordet Type Cover.

Eller som en fullvärdig dator tillsammans med en dockningsstation, din vanliga datorskärm och tillbehör. En sann multifunktionell produkt som dock blir rätt dyr med alla tillbehör.

Pris: från 7 600 kr

 

* * *

Mer om teknik:

De enda 7 sakerna du måste veta om nya iPad Air 2

Test av Surface Pro 3 – prylen som ersätter både tablet och dator

24 perfekta julklappar för den kräsen mannen

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-14 14:58