Därför är dubbelmötet mot Danmark ett riktigt rivalmöte

Olle Arnell  |  Publicerad 2015-11-12 19:06  |  Lästid: < 1 minuter

EM 1992.

EM 1992 spelades i Sverige. Danmark vann turneringen efter att ha fått en gratisplats i slutspelet på Jugoslaviens bekostnad. Men det de flesta glömt bort är att det enda laget som besegrade Danmark i turneringen var Sverige. När de båda lagen möttes i gruppspelet vann Sverige med 1-0 efter mål av Tomas Brolin.

EM 2004.

I gruppspelet 2004 möttes Sverige och Danmark i sista matchen inför slutspelet. Avancemang från gruppen stod mellan Sverige, Danmark och Italien. Om matchen slutade 2-2 skulle både Sverige och Danmark gå vidare. Hur matchen slutade? Due-due har blivit uttrycket som fortfarande stör italienarna och som gav upphov till protester, snack om matchfixing och andra konspirationsteorier i Italien.

EM-kvalet 2007.

Det här är en av de svängigaste matcherna någonsin för ett svenskt landslag. Matchen spelades på Parken i Köpenhamn och Sverige gick fram till en 3-0 ledning. Sedan tappade man allt och Danmark kvitterade till 3-3. Sedan slog Christian Poulsen ned Markus Rosenberg med en välriktad höger i solar plexus. Straff och utvisning, och i samma sekvens sprang den numera vida kända "Fylledansken" in och sopade på domaren också. Sverige tilldömdes segern med 0-3 och priset för årets mest hatade dansk var enkelt att dela ut det året.

U-21-EM 2015.

Sveriges U21-landslag vann semifinalen mot Danmark med 4-1 och John Guidetti var...glad efter slutsignalen och sade bland annat:

"Vi är bäst i Norden, nu ska vi spela EM-final. Alla andra kan gå hem."

"Vi är helt överlägsna. Det är det sämsta lag vi mött i turneringen."

Vi hoppas att Guidetti har fog för att säga något liknande efter att det här dubbelmötet är avklarat.

EM-playoffet mellan Sverige och Danmark spelas först hemma på Friends Arena den 14:e november, och på Parken i Köpenhamn den 17:e november.

Ladda upp lite till inför matcherna genom att kolla in de här klippen på John Guidetti som får oss att älska honom ännu lite mer!

Andrev Walden: John Guidettis fina gest för 8-åringen – höll sitt löfte mitt i natten.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 14:37