Programledaren svarar på Andrev Waldens kritik mot SVT Debatt

Olle Arnell | Foto Kristina Hedberg  |  Publicerad 2015-12-23 10:25  |  Lästid: 2 minuter
Kristina Hedberg SVT Debatt

Programmet SVT Debatt har sänts i över 500 program uppdelat på 27 säsonger, där aktuella samhällsfrågor och politik diskuterats. Sista avsnittet av SVT Debatt sändes på SVT i torsdags och med anledning av detta skrev Cafés Andrev Walden igår ett blogginlägg där han menade att SVT Debatt inte var ett viktigt program för någon – läs inlägget här!

Nu har Kristina Hedberg, som bland annat varit programledare för 100 avsnitt av SVT Debatt, svarat på blogginlägget i ett mejl till Café, där hon menar att Andrev har fel i sin kritik och att han inte vet vad han pratar om.

Här är mailet från SVT:s Kristina Hedberg:

Du har fel Andrev Walden. Läs på!

Det enda faktabaserade i din text om SVT Debatt, är slutet. Du hatar SVT programmet. Fine. Så är det för en del, och det är helt okej.

Men när du skriver att programmet inte var viktigt för någon, bygger du det på gissningar och fördomar. När du skriver att SVT inte tänkte att någon skulle kunna följa några resonemang eller lära sig något av programmet, så har du fel. När du skriver att det inte var public service, när du kallar tittarna för sängbundna supportrar, när du tar till ordet folkförakt… Ingen gång vet du vad du pratar om.

Läs på.

Vi som jobbat med programmet har så klart inte gjort det genom att gissa, känna, älska eller hata. Vi har gjort vår läxa.

I djupintervjuer (TNS SIFO i januari 2015) svarar de som tittar på Debatt att det är som att ”hela samhället är med”, att ”många olika människor kommer till tals”. De flesta ser fram emot att den egna uppfattningen ”ska utmanas under programmet”, och de vill testa om de ”kan stå emot den andra sidans argument”.

De som har mer kvalificerade yrken, svarar att Debatt hjälper dem att visa att de hänger med i det andra snackar om. De som helt eller delvis står utanför arbetsmarknaden, säger att Debatt lär dem hur de som är mer etablerade diskuterar saker.

De två grupperna tycker sig alltså båda ha fått syn på den andre. Den de inte själva är. Och detta i just SVT Debatt.

Tittarna lärde sig saker av programmet. De förstod varandra. Tvärtemot vad du så fördomsfullt spyr ur dig i ditt hat, så var SVT Debatt viktigt. För många.

/Kristina Hedberg, programledare för 100 avsnitt av SVT Debatt.

Håller du med Kristina? Håller du med Andrev? Diskutera gärna på vår Facebook-sida. Glöm inte att hålla god ton.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:26