Hoppa till innehåll

Högtalartest – så bra är Bang & Olufsens Beoplay A1

Markus Thunberg

Beoplay A1 är en liten högtalare vars ljud och look andas kvalitet. Något för dig som tycker det är viktigare än ett riktigt högt jäkla bröööl.

En av den här högtalarens föregångare, Bang & Olufsens Beoplay A2, har varit en av mina närmaste vänner de senaste åren så det är med spänning och förväntan jag öppnar lådan till nykomlingen A1.

Det är samma känsla av Appleartad kvalitet ner i minsta skarv i kartongen här, men Beo låter mer schwisss i jämförelse med Apples swhoop. Skillnaden är metallen och danskarnas aningen rakare kanter, tänker jag.

Den runda formen för förvisso tankarna till sådana konferensrumshögtalare som aldrig funkar, men frågar snabbt runt och får tillbaka att nä, den är visst fin.

Viktigt på riktigt – så bra är Beoplay A1

Look: Smärt. Tar man på metallen låter det som ett lätt lätt raspande. Perfekt. Den finns i flera olika färger, brun är favoriten.

När passar den: I köket, vid köksbordet och såklart att ta med sig ut.

När är den värdelös: Skulle aldrig hänga den i en ryggsäck, den är för tung för det. När det vankas fest hemma är den också för klen fram mot småtimmarnas Håkan Hellström-medley.

Hur lång tid tar den att koppla in: Riktigt riktigt snabbt, 24 sekunder. Appen strulade dock satan. Den gick inte att parkoppla med en P2 eller ovan nämnda A2 utan att ”installera ny mjukvara”, något som inte gick.

Vad händer om man lämnar hemmet och kommer tillbaka: Sömlös upplevelse.

Hur mycket bök är det (skala 0,0 – 10,0): 5/10. Här vill vi ändå flagga upp en varning för alla högtalare som har en app. Varför? I Beos fall handlar det om en app som kan ställa in ljudet på lite olika sätt, den hade jag gärna testat. Men högtalaren ville inte leka (då har jag en helny telefon).

Hur låter Sultans of swing: Riktigt krispigt, men ändå oväntat klent, med tanke på att högtalaren ändå bör räknas in i någon typ av mittsegment av små högtalare.

Hur låter Protect ya neck: Bas har alltid varit Beoplays styrka. Basen låter liksom rund och fin, så även här.

Finns det någon funktion som man kan skryta om: Det vore i så fall att man kan koppla in den med andra. Fick dock, som sagt, inte det att funka.

Vem är den för: Sin outdoormarknadsföring till trots: det här är en högtalare för stadsbor som vill ha en liten och smidig speaker till högrevskoket i köket, till middagens Melissa Horn-spellista och att ställa på den pyttelilla balkongen den där en soldagen på året.

Prisvärd: Den kostar ändå 2 599, vilket får ses som rätt mycket för en liten högtalare. DOCK betalar man för Beoplaylivsstilen som andas smart, lokal (nåja), design och kvalitet. Det här är en riktigt bra högtalare plus att man får allt det.

Totalbetyg: 4/5

Läs mer om Beoplay A1 här.

Fler test! Klicka på länken för att komma till testet

TEST: Marshalls nya Stanmore-högtalare

TEST: JBL:s strandhögtalare Boombox

TEST: Bose Soundlink Micro

TEST: Sonos One

TEST: Bang & Olufsens lilla högtalare Beoplay P2

TEST: DeFuncs trådlösa 360-högtalare

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.