Högtalartest – så bra är Bose Soundlink Micro

Klassiska högtalartillverkaren Bose har en ny minsting i registret – en högtalare för personer som vill spela sina låtar på Åreskutan, på cykelturen i naturreservatet eller när man sitter längst bak i bussen och fylleskrålar.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2017-11-22 13:35  |  Lästid: 4 minuter

En sportig bluetoothhögtalare som går att ta med, duscha med och som en liten polare kan haka på kanoten, hojen och till fjälls. Det är så Bose marknadsför sin lilla nyhet Soundlink micro.

Men vem tar med en högtalare när man cyklar? Inte jag i alla fall, inte i vanliga fall. Och när funkar det att stå på bussen och skråla med i Totos Africa … nä aldrig. Den här modellen känns som den kommer med krav på ens liv att vara mer spännande, att man ska ta en ryggsäck till naturreservatet för att kunna hitta användningsområden för sin nya pryl. Den känns som vildmarksbootsen som man köpte för att de var fina men sedan insåg att man behövde smutsa ner i något dike för att inte vara en posör.

Inget fel i det såklart. Soundlink Micro har i alla fall ett par tydliga användningsområden. Saknar du ljud på din mountainbike – då kan det här vara högtalaren för dig.

Bose Soundlink ser ut som de första ”stryktåliga” mobiltelefonerna – någon som minns Nokias stapplande steg med modellen 5210? Bose har faktiskt lånat in den orangea färgen från mobilklassikern (den finns i en blå färg också). Den känns också stryktålig, ytan är lite gummiliknande klibbig. Soundlink micro är också väldigt liten. Så liten att den ryms i en ordentlig ficka på skaljackan och har ett fäste på baksidan som gör att den kan hängas i en rem på ryggsäcken.

Viktigt på riktigt: Så bra är Bose Soundlink Micro

Look: Den modell vi provar är mattsvart med en diskret logga och andas amerikansk kvalitet. Den känns välbyggd och ligger skönt och glidfritt i handen.

När passar den: Testar högtalaren på skrivbordet och den funkar väl okej, det låter liksom. Testar den i duschen och visst låter den i duschen. Testar den under vatten och jo, visst låter den under vatten också. Men det här är en högtalare att ta med, en högtalare för lite skrål när du går, cyklar, springer i grupp eller åker vattenskidor. Till det funkar den precis så bra man kan hoppas.

När är den värdelös: Som rumshögtalare är det här verkligen inte rätt val. Inte på en fläck. Ljudet är starkt, men räcker inte alls långt. Maxar man volymen blir det nästan olyssningsbart.

Hur lång tid tar den att koppla in: 14 sekunder från förpackning till ljud. Med beröm godkänt.

Vad händer om man lämnar hemmet och kommer tillbaka: Ljudet spelas inte automatiskt utan vi behöver hitta rätt i bluetooth-inställningarna i telefonen. En liten blå lampa lyser dock hela tiden och vittnar om att det borde gå att komma in på högtalaren automatiskt. Måste ha att göra med att det finns så många olika bluetoothprylar som tävlar om kontakten.

Hur mycket bök är det (skala 0,0 - 10,0): Det här en väldigt obökig pryl. Den lirar helt enkelt. Dyker upp med lätthet bland andra prylar utan extra appar. Knapparn funkar utan större problem, förutom att volymknapparna har fått ett nedsänkt uttryck som gör dem aningen otydliga. 2,5/10.

Hur låter Sultans of Swing: Mark Knopflers gitarrintro låter riktigt välbalanserat, trummorna har en härlig rundhet i sig. Högtalaren låter överlag mycket mer än det lilla formatet vittnar om. Diskanten skär igenom en aning i de inställningar vi har.

Hur låter Protect ya neck: Den här låten är en riktig utmaning för en så pass liten högtalare. Men de runda basljuden i RZA:s produktion få ändå utrymme att dåna. Överraskad, men inte tillfredsställd.

Finns det någon funktion som man kan skryta om: En högtalare som funkar under vatten behöver väl ingen mer insäljning? Nåja, den pratar också. På svenska! En svensk kvinna berättar hur mycket batteri det finns kvar, vilken enhet högtalaren är ansluten till och vem som ringer. Det går också att prata in i den, lämpligt vid telefonsamtal man vill att alla-alla ska höra.

Vem är den för: Den här högtalaren är ju för personer som gillar att vara ute i skog och land, men inte gillar det lugn som pågår därute. Den är för de skrytiga boysen längst bak i bussen som vill spela hits för ”intresserade” klasspolare.

Prisvärd: Den kostar 1 299 spänn, men den är bra. Är man beredd att betala såpass mycket för en liten fjutt till högtalare för att impa på polarna under den halvtimme ni sitter i vårsolen på Åreskutan är den såklart prisvärd (och ett oerhört mycket rimligare val än motsvarande Clas Ohlson-produkt för 250 spänn). Vill man däremot ha en högtalare som låter som en stor högtalare är Soundlink micro alldeles för dyr för vad man får.

Totalbetyg: 3/5

Läs mer om Bose Soundlink Micro här.

Fler test! Klicka på länken för att komma till testet

TEST: Marshalls nya Stanmore-högtalare

TEST: JBL:s strandhögtalare Boombox

TEST: Sonos One

TEST: Bang & Olufsens lilla högtalare Beoplay P2

TEST: Bang & Olufsens Beoplay A1

TEST: DeFuncs trådlösa 360-högtalare

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:38