Hoppa till innehåll

Högtalartest – så bra är DeFuncs trådlösa 360-högtalare

Olle Arnell

Precis som många mellanhandsföretags modeord nummer ett senaste året erbjuder DeFuncs parkopplade högtalare en 360-lösning. Café testar vad det bestående värdet blir för kunden.

Högtalarna levereras i en cylinderformad pappförpackning och att vrida upp locket känns lite som att öppna ett påskägg. Högtalarna i sig är små, smidiga och avskalade och i omkrets är de ungefär lika stora som en literstor ölsejdel. Men till skillnad från ölsejdeln vill man låta högtalarna stå kvar på sin plats, för utseendemässigt är de diskreta men i handen känns de lättviktiga och aningen plastiga. Ljudet då? Vi återkommer till det.

Speaker Duo från svenska företaget DeFunc är två runda 360 gradershögtalare som spelas via bluetooth. De säljs i par, även om du även kan använda dem en och en, och i parkopplat läge kan de placeras upp till 10 meter ifrån varandra utan att återgå till oönskat singelliv.

Viktigt på riktigt – så bra är DeFunc Speaker Duo

Look: Som två större puckar – formen, dimensionerna och de räfflade sidorna finns där. Finns i färgerna svart, silver och guld.

När passar den: Till bostaden som inte är för stor, picknicken på sommaren eller i bilen på väg till fjällen.

När är den värdelös: När du vill dra på riktigt högt och fortfarande behålla knivskarpt ljud.

Hur lång tid tar den att koppla in: Dessvärre så lång tid man fortfarande befarar när man ska ha att göra med bluetoothprodukter – alldeles för länge. Trots att jag följde anvisningarna nitiskt när jag skulle parkoppla dem tog det fem försök och tre minuter att få högtalarna att bestämma vilken av dem som skulle vara ”master” respektive ”slave” (inte mina ord).

Vad händer om man lämnar hemmet och kommer tillbaka: När problemen ovan väl var lösta har de varit smidiga att återansluta till och mästare/slav-hierakin verkar vara befäst dem emellan.

Hur mycket bök är det (skala 0,0 – 10,0): 6,8.

Hur låter Sultans of swing: Burkigt, tyvärr. Dovt liksom, tror diskanten känner sig orättvist åsidosatt i den här ljudkompositionen. Om man skulle fråga diskanten, alltså.

Hur låter Protect ya neck: Bättre! Här kommer DeFunc-ljudet mycket mer väl till pass, den här ska ju låta lite dovt och tung och inte så jäkla swingig.

Finns det någon funktion som man kan skryta om: Massa oklara pip när man sätter igång högtalarna. Tror de betyder att de är påslagna, har bluetooth, att slaven hittat sin master och slutligen att mastern har hittat ljudkällan. Låter lite som när man spelar flipper och även där undrar vad det är som låter egentligen.

Vem är den för: Dig som vill ha ganska bra ljud både hemma och på resor och parkhäng, men inte vill köpa en hemmastereo OCH portabla högtalare. Gillar du puckar också? Ett plus! Själva skriver de ”DeFuncs produkter riktar sig dessa till den breda massan” och det är inte ljug.

Prisvärd: Ja, om man inte verkligen vill kunna dra på Hotel Californa svinhögt och ändå tydligt kunna höra när Glenn Freys fingertoppar lämnar strängarna så är 1 499 kronor för dessa högtalare ett bra pris.

Totalbetyg: 3/5

Läs mer och köp dem i DeFuncs webbshop eller hos återförsäljare.

Fler test! Klicka på länken för att komma till testet

TEST: Marshalls nya Stanmore-högtalare

TEST: JBL:s strandhögtalare Boombox

TEST: Bose Soundlink Micro

TEST: Sonos One

TEST: Bang & Olufsens lilla högtalare Beoplay P2

TEST: Bang & Olufsens Beoplay A1

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.