Café testar: Så bra är Samsungs största soundbar – HW-Q910A

ett högtalarsystem

Samsung satsar stort med värstingmodellen HW-Q910A men är den värd pengarna?

Robin Åberg | Foto: Samsung  |  Publicerad 2021-12-05 16:45  |  Lästid: 3 minuter

Soundbars har blivit det enkla valet för många när det kommer till att ta sitt sofftittande till en ny nivå. Att endast förlita sig på sin tunna tv-apparats ljud håller helt enkelt inte och hemmabiosystem är lite krångligare att installera. Så brukar i alla fall snacket gå.

Gubbådran i undertecknads panna har alltid pumpat extra febrilt när olika soundbars förmåga att studsa ljud i tak och väggar har kommit på tal. Uttalanden som ”Det låter som att flygplanet flyger fram bakom dig” har jag GW-mumlat åt. Påståenden att det skulle vara lika bra som ett hederligt gammalt 5.1-system har jag fnyst åt och när någon nämnt att det faktiskt är mycket lättare att installera har jag grymtat något om att ”lite trassel är det värt”.

Därför var det med blandade känslor jag tog emot Samsungs top-of-line-soundbar med det svängiga namnet HW-Q910A för en månads testande från soffan. Godzilla vs. Kong varvades ett par gånger och här kommer utlåtandet.

Först och främst: Hur är ljudet?

Det här är Samsungs värstingmodell och det hörs. De 16 högtalarna hjälps åt att skapa en imponerande vidd i ljudet som tillsammans med subwoofern får till en mastig bio-känsla. Ljudet är rent och klart från högsta till lägsta register.

De centrala högtalarna får även på lägre volymer dialogen att höras tydligt. Basen kan vara både dånande och smygande fin som florsockret på en semla utan att någonsin dra iväg åt något håll (mer om varför i nästa stycke).

Blir det 360 graders surround-ljud då? Nästan. Oavsett volym kände jag aldrig riktigt ljudet bakom ryggen. Det finns en anledning till att det finns två separata bakhögtalare att komplettera soundbaren med och vill man vara säker på att täcka in den sista luckan i surround-ljudet kan de vara värda ett köp.

Vad finns att säga om tekniken?

16 högtalare i kombination med subwoofern fixar ett ljudsystem som utskrivet blir 7.1.2. Sista siffran åsyftar de uppåtriktade kanalerna som hjälper till att skapa Dolby Atmos och DTS:X 3D-surroundljud. Det finns även fyra olika ljudlägen: Standard, Surround (som ökar på surround-känslan, på bekostnad av den ursprungliga dynamiken), spel och adaptivt ljud som anpassar ljudet till varje scen.

Soundbaren har inbyggd WIFI och Bluetooth vilket möjliggör kontakt med bland annat Smartthings-appen och andra smartphone-anslutningar som Airplay och Samsings tap to sound. När det gäller sladdkontakter har den två hdmi-ingångar och en hdmi-utgång. Möjligheten att ansluta med HDMI ARC och eARC garanterar även det bästa möjliga råsignal.

Ska man få maximalt ut av denna soundbar ska den helst kombineras med en sprillans Samsung-tv. Då kan man nämligen använda funktionerna Q-symphony (där även tv:ns högtalare används för att skapa ett mer omslutande ljud) och SpaceFit Sound som mäter akustiken i rummet och anpassar ljudet därefter. Den trådlösa subwoofern däremot har även den en akustikmätningsfunktion, men som inte är beroende av en viss TV. Auto EQ:n i subwoofern känner av rummet och anpassar basljudet därefter så du aldrig behöver vara rädd för att en överdrivet mullrande bas.

Vad är grejen med Dolby Atmos?

Dolby Atmos är ett så kallat objektbaserat format för surroundljud som delar upp ljudet mellan utvalda platser i rummet snarare än i kanaler, vilket ger en mer naturtrogen upplevelse eftersom den tar hänsyn till höjd, omgivning och de främre kanalerna på ett dynamiskt sätt. Resultatet är en ljudmix som i bästa fall upplevs tredimensionellt och omslutande. Formatet har hängt med sedan 2012 och blir allt mer vanligt förekommande i mer påkostade hemmabiosystem.

Designen då?

För det första är den stor, jättestor. Själva soundbaren mäter 123,2 x 7 x 13,8 centimeter och subwoofern 21,0 x 40,3 x 40,3 centimeter. Det gäller alltså att man har en TV av modell större (55 tum och uppåt) för att matcha och det är inte bara viktigt rent estetiskt. Soundbaren är anpassad för att studsa ljudet till en som sitter på ett avstånd anpassat efter större skärmar.

De två pjäserna går helt i svart och soundbaren är täckt med en väv som ger den lite premium-känsla. Subwoofern finns inte mycket att säga om, det är en svart låda utan störande krims-krams. Det enda minuset rent designmässigt är soundbarens display som sitter på ovansidan. Det innebär att du måste resa dig upp och gå fram till soundbaren för att kontrollera att du verkligen valt rätt ingång, ljudinställning osv. Helt idiotiskt. Ett sätt att komma runt detta är genom smarthings-appen på mobilen där allt där samma information som på displayen syns.

Hur enkel är Arc att installera?

Som sagt man väljer en soundbar framför ett hemmabiosystem för att det är enkelt och enkelt är det. Att koppla in sina enheter på undersidan av soundbaren går snabbt även om utrymmet där är väl trångt. Att kalibrera subwoofern gör man genom att hålla in en knapp några sekunder och sen vara tyst i en minut och resten av inställningarna är enklare än så.

Priset då?

Som minst får du betala 10 000 kr för denna pjäs men då får du också en av marknadens bästa soundbars med subwoofer. Vill du uppgradera till en HW-Q960A, genom att addera två bakhögtalare, får du pynta ut ca 13 000 kr. En extra utgift som är värd att betänka när man ändå har spenderarbyxorna på och det är fortfarande billigare än Sonos motsvarighet Arc med subwoofer och bakhögtalare.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-12-05 16:45