The Chi är din nästa favoritserie på HBO

The Chi på HBO hyllas för sin skildring av en grupp unga afroamerikaners liv i den utsatta stadsdelen South Side i Chicago.

Joel Linde  |  Publicerad 2018-01-10 14:18  |  Lästid: 2 minuter

Lena Waithe är exekutiv producent för The Chi, och det är lätt att känna igen “tugget” mellan karaktärerna som vi vant oss vid i Master of None, serien vars andra säsong är en av de högst rankade Netflix-serierna någonsin. Till viss del tack vare Emmy-vinnande Lena Waithe som tillsammans med Azis Ansari skrev ett av de mest hyllade och omtalade avsnitten.

The Chi hade premiär på HBO Nordic den 8 januari och därför reder vi nu ut: Är den värd att se?

Vad handlar det om?

Två unga män skjuts till döds på öppen gata, dagarna efter varandra, i området South Side i Chicago. Det är en stadsdel som beskrivs som smått laglös och där våld och kriminalitet styr gatorna. Den afroamerikanska majoriteten i området har ingen tillit till polisen och barnen lär sig att inte lita på någon annan än sig själv. I serien får vi en inblick i ett liv utan trygghet från varken familj eller systemet.

Hur går snacket?

Det enda negativa folk verkar ha att säga om The Chi är att de måste vänta en vecka för att se nästa avsnitt.

Vem är det för?

The Chi är för dig som gillar Master of None – inte främst för dess humor utan för dess klarsynthet och samhällskommentar. Men också dig som vill få en bild av vad Black lives matter-rörelsen handlar om. Den blandar hårdhudade snorungars retliga attityd med tonåringars kärlekstrubbel och unga mäns eskalerande våldsspiral.

Vem är det inte för?

Om du inte kan bry dig mindre om livet i amerikanska förorter kanske Solsidan är ett bättre tips.

Vad är det för karaktärer?

Seriens format bygger på att vi får lära känna många karaktärer innan deras liv av en slump kommer att korsas. Det är föräldrarna till en mördad ung man; det är en grupp barn som bevittnar ett mord; det är den ambitiösa brodern till en mördad pojke och den bestämda mamman till en oansvarig tonårsgrabb. Karaktärerna är färgstarka och det räcker med ett avsnitt för att vi ska vilja veta mer om dem.

Kuriosa?

I South Side är 93 procent av invånarna afroamerikaner och seriens skapare, Lena Waithe, växte själv upp i området.

Vad säger man för att låta smart?

"Att vi får bevittna två mord i första avsnittet betyder inte att serien ger en hemsk bild av South Side – tvärt om används tragedin för att visa hur humana och empatiska människorna som försöker leva vanliga liv i området, trots våldet, faktiskt är."

Är det värt att se?

Här kan vi inte svara något annat än ett rungande ja.

https://www.youtube.com/watch?v=oPqbhroAPWI

Se fler tips på sevärda serier som Dope och Manhunt: Unabomber här!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:29