Hoppa till innehåll

”Manhunt: Unabomber” är vad du bör kolla på just nu

Joel Linde

Netflix kanske hetaste serie just nu är Manhunt: Unabomber, om den amerikanske terroristen som FBI döpte till Unabombaren. Vi ger dig allt du behöver veta om serien.

Discovery producerade och premiärvisade miniserien Manhunt: Unabomber redan i mitten av 2017, men det var först i slutet av året som den nådde Netflix och därmed blev en storsnackis.

Men bara för att något är en storsnackis betyder det givetvis inte automatiskt att det är bra. Så därför tänkte vi reda ut om det är värt att se Manhunt: Unabomber på Netflix.

Vad handlar det om?

Unabombaren var en länge okänd terrorist som mellan 1978 och 1995 skickade hemmagjorda bomber till olika personer i USA med koppling till universitet, teknologi och industrialisering. Han var oerhört skicklig på att dölja sina spår så FBI prövade en ny metod för att försöka få tag på honom, nämligen lingvistisk analys av de brev och manifest han skickade till dem. Genom serien får vi följa arbetet med att försöka spåra och gripa Unabombaren, samtidigt som en parallell historia visar hur FBI kämpade för att få till en husrannsakan endast baserat på språkanalys – något som aldrig tidigare gjorts.

Hur går snacket?

Alla verkar älska Manhunt: Unabomber – du kommer ha svårt att hitta ett dåligt omdöme. En typiskt kan-inte-sluta-kolla-serie.

Vem är det för?

Alla som gillar True Crime, exempelvis Mindhunter – också på Netflix – som hyllades till skyarna för några månader sedan.

Vem är det inte för?

Den som har fått nog av män i huvudroller. Serien är baserad på verkliga händelser så det är naturligtvis svårt att skriva om historien, men den som är känslig mot kvinnor i roller som fruar som försummas av sina makar som följer sina karriärsdrömmar kan möjligtvis finna den här serien en aning stötande.

Vad är det för karaktärer?

De två viktigaste karaktärerna är James ”Fitz” Fitzgerald, utredare på FBI, och Theodore ”Ted” Kaczynski, den misstänkte Unabombaren. Fitz spelas av Sam Worthington, kanske mest känd från Avatar och Terminator, och han framställs som en nästintill manisk person som älskar sitt arbete mer än sin familj.

Det isolerade och omvärldsföraktande geniet Ted Kaczynski spelas av Paul Bettany. Han är i uppror mot den industriella framfarten och den moderna teknologins förslavande av mänskligheten, och har därför valt att bygga en liten stuga till sig själv ute i skogen, där han lever helt avskärmad från civilisationen, utan elektricitet eller rinnande vatten. Bettany har fått oerhört mycket ros för sin rolltolkning.

Kuriosa?

Mando Diao släppte år 2006 låten ”Killer Kaczynski” till albumet Ode to Ochrasy, som med textrader som ”Bombs over the street, bombs all over the subway, bombs on your mind, when there is no one around. In your garden there was never a problem, but now you’re standing on the street”, får antas ha en lös koppling till nämnda Kaczynski.

Vad säger man för att låta smart?

Valfri mening som inleds med ”jag läste Unabombarens manifest…”.

Är det värt att se?

Tveklöst JA.

Läs mer om sanningen bakom Manhunt: Unabomber – svar på frågorna vi ställde oss!

Fler serietips hittar du här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.