Hoppa till innehåll

Världens första roterande skyskrapa byggs i Dubai

Joakim Almén

Världens största konstgjorda ö, världens högsta byggnad och världens största galleria – och snart också världens första roterande skyskrapa. Dubai fläker på.

Dubai fortsätter sin ”störst, bäst och vackrast”-satsning. Nu planerar man att bygga en roterande skyskrapa som ständigt ändrar formen. Skyskrapan Dynamic Tower, som också kallas Dynamic Architecture Building och Da Vinci-tornet, kommer att vara 388 meter hög och ha 80 våningar som alla är individuellt monterade i husets stomme – vilket möjliggör att de kan rotera fritt oberoende från varandra och därmed ändra form. Våningsplanen ska kunna göra ett varv runt stommen på tre timmar.

Idén till den flådiga skyskrapan kommer från den italiensk-israeliska arkitekten David Fischer, som jobbar på arkitektfirman Dynamic Architecture. Idén föddes när Fischer tittade ut genom fönstret i Olympic Tower på Manhattan i New York.

– Jag noterade att man kunde se både East River och Hudson River från olika platser i byggnaden, skriver han på Dynamic Architectures hemsida.

– Så jag tänkte för mig själv, varför roterar vi inte hela våningen? På det sättet kan alla se både East River, Hudson River och Saint Patrick’s-katedralen.

Idén pitchades redan för tio år sedan, 2008. Men det var först förra året som det meddelades att byggnaden kommer att bli av. 2020 förväntas den roterande skyskrapan pryda Dubais redan späckade skyline.

Foto: Dynamic Architecture.

De roterande våningsplanen är långt ifrån den enda finessen med byggnaden. Enligt byggplanerna kommer det att finnas vindturbiner mellan våningsplanen, som tillsammans med solceller på taket kommer att försörja både tornet och fem andra mindre byggnader med energi.

Våningsplanen byggs som moduler i stål, aluminium och kolfiber, och sätts ihop i en fabrik innan de fraktas till byggplatsen och monteras i byggnadens betongkärna – det blir första gången en skyskrapa byggs på det sättet. I kärnan kommer det finnas en hiss som är tillräckligt stor för att låta de boende i byggnaden ta med sig sina bilar upp till lägenheterna.

Priset för byggkalaset då? Byggnaden sägs kosta 330 miljoner dollar, knappt tre miljarder kronor. Den som är sugen på en lägenhet i byggnaden får vara beredd  att hosta upp mellan 35 och 350 miljoner kronor, skriver CNN.

Mer läsning från Café!

Ikea i futuristiskt samarbete med NASA

Cafés unika position på Paris modevecka: ”Kanye luktade dyr parfym”

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

10 lysande ljudböcker som kommer rädda din sommar

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.