Hoppa till innehåll

Spana in Star wars-hologrammen som ska ta distansarbetet till nästa nivå

Två personer sitter vid ett bord där en virtuell ritning visas
Robin Åberg

Sci-fi-osande hologram kan snart bli verklighet med plattformen Webex Suite senaste nyhet.

Möjligheten att arbeta hemifrån har blivit ett krav för många efter att pandemisituationen accelererade den tekniska utvecklingen och kunnande inom området. Att hålla möten över video visade sig funka ganska bra, om än med alldeles för många ”hör ni mig?”.

Framförallt har denna period visat att distansarbetet kommer att leva kvar och efterfrågan efter nya, bättre lösningar är fortsatt hög. Det senaste inom området kommer från Cisco som under evenemanget WebexOne visade upp en sci-fi-osande nyhet till deras mötesplattform Webex.

Det kallas Webex Hologram och är precis som det låter som ett verktyg som genom AR-teknik ska låta mötesdeltagare se och uppleva objekt och varandra i 3D – ungefär som i Star Wars. För att tekniken överhuvudtaget ska fungera måste dyra augmented reality-glasögon användas, men det kan det väl vara värt om man kan projicera en planritning över dödstjärnan framför sig.

Foto: Youtube

I synnerhet riktar sig Webex Hologram till yrken som läkare, tekniker och F1-mekaniker där finkänslig utrustning används. En som verkar imponerad är Zak Brown, Vd för McLaren Racing:

– Istället för att flyga en tekniker till racingteamet eller förklara procedurer genom 2D-bilder, kan vi med Hologram-tekniken omedelbart visa en motorkomponent från alla vinklar, förmedla dimensioner och instruera om montering och användning som om de vore där personligen. Allt medan vi sparar oräkneliga timmar i restid, säger Brown i ett pressmeddelande.

Videon nedan demonstrerar på bästa sci-fi-sätt hur det hela ska fungera. Dessvärre är visar det inte tekniken sedd ur glasögonbärarens perspektiv utan är en återskapning.

Webex Hologram är inte den enda i sitt slag. I mars i år visade Microsoft upp sin variant, Microsoft Mesh, som även den använder AR-teknik och är under utveckling.

Enligt Webex kommer Hologram snart att finnas tillgänglig i Webex Suite. När snart inträffar är oklart men fram tills dess kan den som är intresserad skriva upp sig som testpilot här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.