Ny forskning: Därför smakar whisky bättre utblandat med vatten

Många livliga diskussioner har uppstått mellan individer som inte kommer överens om whisky är bättre med is, vatten eller utan ytterligare tillsatser. Sår har rivits upp och flera år långa vänskapsrelationer har förstörts. Men nu är bråket över. Vetenskapen levererar svaret.

Erika Bergman  |  Publicerad 2017-08-23 13:36  |  Lästid: < 1 minuter

För de rutinerade whiskydrickarna är några droppar vatten i glaset en självklarhet för att förhöja smaken. Men det har aldrig kunnat bevisas — förrän nu. Ny forskning har nämligen kommit fram till whisky smakar bättre när det blandas ut med en liten mängd vatten.

Med hjälp av datorsimuleringar kan forskare inte enbart konstatera att whisky med vatten smakar bättre, de kan även förklara varför det smakar bättre — och aldrig tidigare har forskning känts så relevant.

Den distinkta smaken av whisky beror till stor del på en molekyl som heter guajakol och som uppstår när korn torkas över torvrök. Molekylen är uppbyggd av partiklar som är både vattengillande och vattenavvisande.

I forskning som utförts vid Linnéuniversitetet har man undersökt vad som händer med ämnet guajakol när man blandar whisky med olika mängder vatten och vilken kombination som gör molekylen mest potent.

Forskarna genomförde datorsimuleringar med blandningar av vatten och etanol, innehållande guajakol, och studerade de interaktioner som skedde. De kom fram till att om blandningarna innehöll en halt på upp till 45 procent alkohol så sammankopplade molekylen främst med etanolmolekyler. Guajakolen samlades då vid gränsytan mellan vätskan och luften, istället för i själva blandningen.

Kortfattat innebär detta att guajakolmolekylerna, och den främsta smaken, samlas vid ytan av whisky om vatten tillförs. Alltså pekar resultaten på att smak- och doftupplevelsen förstärks när man späder ut sin whisky med lite vatten.

Någon exakt mängd på hur mycket vatten som ska tillföras har inte fastställts men det framgår att bara någon enstaka droppe ska förbättra smaken av whiskyn eftersom det trycker upp smaken till ytan.

Så alla som har envisats med att dricka whisky med felaktiga metoder saknar nu argument för att övertala andra om att just deras teknik skulle förhöja whiskysmaken. Vetenskapen talar emot dem. Och om du är en av dem så kanske du kommer uppleva en helt sensationell smakupplevelse om du lägger stoltheten åt sidan och en droppe vatten i nästa glas.

Läs också:

Whisky, whiskey eller bourbon — vad är egentligen skillnaden?

17 fakta om whisky som alla whiskydrickare bör ha koll på

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:27