Annons
Annons

Så kan du ABSOLUT INTE bete dig på gymmet – Niklas Wikegård reder ut

Hockey-profilen Niklas Wikegård och fotbollsdomaren Jonas Eriksson har slagit sina påsar ihop och öppnade i dagarna ett gym tillsammans i Sigtuna utanför Stockholm. Café passade på att prata lite gymvett med den hetlevrade expertkommentatorn.

Sofia Börjesson

Foto: Shutterstock / All Over Press

Niklas Wikegård reder ut vad som är okej och inte på gymmet. Foto: Shutterstock / All Over Press

Anser du dig själv vara bra på gymvett?

– Jag är grym på gymvett. Gymmet har ju tagit över kyrkans roll som mötesplats i samhället, kan man säga. Och jag tycker ju om att mötas och att prata med människor, hjälpa till, berömma, morsa… Jag har lite svårt för folk som har hoodies och hörlurar på gymmet. Man måste inte high-five:a alla, men man morsar. Det är god ton.

Annons

Ja, men hur är det med snack under träning? Är det okej att prata med någon som lyfter?

– Det är inte okej. Gör man det har man förmodligen aldrig varit på ett gym förut. Det är precis som att snacka mitt under en golfsving eller när man servar i tennis. Det gör man bara inte. Det är inte okej. Absolut inte. Det är tiden däremellan som man kan snacka.

Måste man alltid spraya och torka av maskinen när man är klar?

– Om man har en liten handduk med sig, som de flesta har nu för tiden, så måste man inte spraya och torka varje gång. Man känner ju själv om man har svettat ner. Normal hygien räcker långt.

Är det okej att flirta på gymmet?

– Hörredu, det tror jag är rätt bra. Jag har aldrig gjort det själv, men gymmet är ju som sagt en mötesplats.

Hur gör man?

– Jag vetifan, men man frågar ju inte om man får bjuda på en cigg direkt.

Är det okej att prata i telefon på gymmet?

– Nej. Nej. Nej. Absolut inte. Respektlöst! Återigen: Var trevlig, ”hej, hej”, morsa på folk – men gå ut från gymmet om du ska prata i mobil.

Får man sitta vid spegeln vid hantlarna och ta selfies medan man flexar?

– Förekommer det? Vad roligt! Vilket fenomen! Nej, men det är väl upp till var och en hur löjlig man vill vara. Det går ju inte att hindra folk.

wikegard

Foto: Margareta Bloom Sandebäck / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Får man träna barfota eller i strumplästen?

– Jag tycker det är ofräscht, så nej. Behåll dojorna på, det sa alltid farsan.

Hur högt får man låta (krysta/stöna/vråla) när man tränar?

– Det finns en gräns. Här krävs bollsinne. Återigen: Respekt gentemot andra. Det är inte okej att hoppa, studsa, vråla och fara – men det är okej att ta i!

Är det okej att käka inne på gymmet?

– Vårt gym har en loungedel där man kan käka. Men inte går man omkring med någon jävla salladslåda bland maskinerna – det passar inte. Nej.

Är det okej att bryta in mellan någons set*?

– Absolut inte! Man lägger sig inte på bänken utan att fråga när någon just har rest sig. Det är det här som är dialogen – gymspråket. Man kan inte bara komma och kliva in. Definitivt inte.

Vill du tillägga något?

– Alltså. Problemet är ju att det finns för många jävla egoister i världen. Man måste prata med folk. Skapa dialog. Ha bollsinne. Det är så man skapar ett bra lag – och ett bra gym är ett lag.

* gymspråk för pausen mellan reps. Alltså tiden för återhämtning innan man tar nya tag med skivstången. Reps är gymspråk för repetitioner. Alltså antalet krysttag man tar med skivstången innan man lägger ner den.

Niklas Wikegårds och Jonas Erikssons gym hittar du här.

Gilla Café på Facebook!

Gilla Cafe.se på Facebook

Annons

Dela (37)
Tweeta

Annons


Laddar