Hoppa till innehåll

Är det fortfarande okej att gå på gymmet? Smittskyddsexperterna reder ut

Arnold Schwarzenegger undervisar kvinna på gym. Svartvit bild.
Markus Aamisepp

Enligt läkarna kan beach 2020 fortfarande räddas.

I en tid där det känns som att coronaviruset gömmer sig bakom varje hörn i väntan på att tillintetgöra ditt immunförsvar känns det kanske som en fullt rimlig ursäkt för att inte vistas på gymmet. Visst – träning är ett bra sätt att hålla hälsan vid liv. Men med rikliga mängder svett, bakteriebetsade hantlar och tämligen coronasymptomskompatibla människor känns gymanläggningar spontant som platser du INTE bör besöka.

Det var i förra veckan som gymkedjan SATS beslutade att stänga alla sina center för att minska smittorisken av coronaviruset, eller COVID-19. Något som säkerligen är en vattendelare mellan besvikna muskelentusiaster samt discogymmare som inte hatar att ha en undanflykt för att köra ett set preacher curls framför spegeln med bra ljus en gång varannan vecka.

Grönt ljus för att gå på gymmet menar smittskyddsläkarna. Från treplusfilmen Pain & Gain (2013).

Men i skrivande stund har de flesta av landets gym fortsatt öppet vilket räddar de tappra få som inte gett upp på decenniets antagligen värsta beach-år. Vill du verkligen inte ha några vakanser i träningsschemat verkar det till och med som att du inte behöver oroa dig allt för mycket.

– Man har ett enskilt ansvar. Det viktigaste i samhället just nu är att inte ha nära kontakt med andra om man har det minsta symptom på luftvägsinfektion. Utvecklingen går väldigt fort, men jag ser i nuläget inget behov av att stänga gym mer än vad ägarna får bestämma utefter kommersiell hänsyn, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare vid Västa Götalandsregionen till Café.

Smittskyddsläkaren menar att det handlar om sunt förnuft och själv känna efter om några helst symptom på eventuell coronasmitta. Men att du löper större risk att bli smittad på gymmet är någonting han inte håller med om:

Beach-året 2020 ser alltså inte ut att vara inställt riktigt än.

– Jag tror inte att det finns större risk att smittas på ett gym än att vistas på andra platser där man har nära kontakt med andra människor. Det finns exempelvis inget i nuläget som visar på att svett är en smittväg för covid-19, säger Peter Ulleryd och fortsätter:

– Det finns en teoretisk möjlighet att bli smittad om man råkar röra sekret av en sjuk människa på plana ytor som dörrhantag eller hantlar och sedan peta sig i ansiktet. Men den här typen av smittspridning har vi inte sett exempel på i Västra Götaland. Jag bedömer den risken att vara betydligt mindre än att ha nära kontakt med någon som är sjuk, säger Peter Ulleryd.

Bäst är utomhusträning menar professor Agnes Wold. Från filmen Silver Linings Playbook eller som den hemska svenska översättningen lyder: Du gör mig galen! (2012).

Även professor Agnes Wold – som under smittspridningen fått en slags vägledande Messias-roll – menar i en intervju med Café att du inte behöver ge upp drömmarna om en raffig sommarkropp:

– Det går bra att gå på ett vanligt gym där du sitter vid dina maskiner och håller avstånd. Det viktigaste är att du håller avstånd på ungefär 1,5 meter. Men samma sak gäller dock inte med olika typer av gruppträningar där man blandar luften vilket också ökar smittorisken. Det absolut bästa alternativet för att minska smittspridning är att hålla sig utomhus, säger hon till Café.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.