Hoppa till innehåll

Zara Larssons prisas av regeringen: ”Har lagt världen för sina fötter”

Johanna Lejon

Zara Larsson gör succé igen! Nu får hon pris av Sveriges regering.

I år går regeringens musikexportpris till Zara Larsson. Priset, som som varje år delas ut av den sittande regeringen, går till ”artister eller grupper som året innan har medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige”.

Priset delas ut för 20:e gången och motiveringen, i år, lyder:

”Med sin oemotståndliga popmusik, sitt färgsprakande artisteri och sin starka personlighet har hon lagt världen för sina fötter. Hennes låtar har placerat sig på flera av världens topplistor och streamats över otroliga en miljard gånger.
Under året som gått har hon börjat experimentera med och utveckla sitt eget låtskrivande, omskrivits i internationell press, medverkat i stora talkshows, invigt EM i fotboll och spelat för utsålda hus i Europa och USA. Hon har satt djupa avtryck, något som gjort att tidningen TIME utsett henne till en av världens 30 mest inflytelserika personer under 30 år. Hennes starka röst som sångerska, men också som språkrör för kvinnors rättigheter, gör henne till en stor förebild för det moderna Sverige”.

Övriga nominerade var Galantis, Ghost samt Yung Lean & Sad Boys. Förra året gick priset till Tove Lo, och bland tidigare pristagare märks, bland andra, Max Martin, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Robyn.

– Jag vill tacka och jag känner mig stolt över att bli 2016 års person, helt enkelt. För det har varit ett stort år i mitt liv. Jag har varit med om fantastiska events, träffat fantastiska personer. Hoppas att 2017 blir likadant, säger Zara Larsson, som tackar för priset i en videohälsning.

Foto Musikförläggarna

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.