8 svenska Zlatan-mål som gav oss total glädjefnatt

Mats Bax  |  Publicerad 2015-11-18 16:56  |  Lästid: 3 minuter

1. Målet som inte fanns

Zlatan Ibrahimovic klack mot Italien i EM 2004.
Att ligga under mot Italien brukar innebära att förlora mot Italien.

Men med bara minuter kvar av matchen lättade Zlatan från marken, vevade till med högerklacken och lyfte bollen förbi den tvätthängande världsmålvakten Gianluigi Buffon, över 186 hoppande centimeter Christian Vieri på mållinjen och in i historieböckerna som ett av de mest sanslösa svenska fotbollsmålen någonsin.

Sverige vann till slut gruppen på målskillnad – Italien fick åka hem.

2. Bomben i Budapest

Zlatan Ibrahimovic mål mot Ungern i VM-kvalet 2005
När hoppet om en VM-plats i Tyskland verkade slockna ryckte en dittills superdålig Zlatan förbi sin försvarare och dundrade upp bollen i nättaket så att det fladdrade i mjukisbyxorna på den chanslöse målvakten Gabor Kiraly.

Tiden stod still, hela Sverige fick gåshud – och Henrik Strömblad fick använda sina färdigskrivna repliker.

3. Magkänslan!

Zlatan Ibrahimovic 2-1 mot ungern i VM-kvalet 2009
I en match med bara tre tilläggsminuter kan det tyckas omöjligt att göra mål i den 94:e matchminuten.

Men det var just vad som hände på Ferenc Puskás-stadion när Zlatan skickade in ett av sina fulaste landslagsmål hittills – med magen.

4. Världens mest meningslösa underverk

Zlatans volley mot Frankrike i EM 2012
Sverige var redan ute ur EM och hade inget att spela för.

Men det är inget skäl att inte avsluta med 2-0 mot Frankrike efter vad radiosportens Lasse Granqvist så nyanserat beskrev som "ett drömmål". För att: Zlatan.

Volleyn valdes senare till turneringens snyggaste mål.

5. Århundradets mål

Zlatan Ibrahimovic bicicleta årets mål mot England 2012
Friends Arena hade kritiserats för att vara för dyr. Zlatan hade kritiserats för att aldrig spela bra mot engelskt motstånd.

Så när nationalarenan invigdes med en match mot just England tystade Zlatan samtliga tvivlare genom att göra tre mål på alla sätt som går – och ett som är fullständigt omöjligt.

I brittiska medier beskrevs den 30 meter långa cykelsparken i 91:a minuten som århundradets mål.

6. Firma Källströhimovic

Zlatan Ibrahimovic 2-1 mot Österrike i VM-kvalet 2013
Så länge Kim Källström kan slå en passning och Zlatan kan ta emot den är det aldrig för sent.

Det hände i mirakelvändningen mot Tyskland i Berlin och det hände hemma mot Österrike i matchen som tog Sverige till en VM-playoff.

7. Ljuset i mörkret

Zlatans frispark mot Portugal i VM-playoff 2013
Sverige hade ett noll i baken med sig hem från Portugal och efter att Cristiano Ronaldo petat in ytterligare ett mål i returen fanns bara mörker på Friends Arena. Och Zlatan – zlatanismens fader och främste profet.

Efter två mål på fem minuter låg Rio bara en tursam spark ifrån Solna – innan Cristiano "Belsebub" Ronaldo släckte hoppet en gång för alla.

8. Dagen då Danmark gick i pension

Zlatan Ibrahimovic efter 2-2 mot Danmark. De skulle skicka mig i pension men jag skickade hela deras land i pension.
Inför den viktigaste matchen ett svenskt landslag spelat sedan 90-talet hette det att Zlatan aldrig gjort mål på Danmark och att hans karriär snart var över.

Så Zlatan gjorde tre mål på två matcher och såg till att få avsluta sin över 13 år långa landslagskarriär med ett EM i Frankrike.