Hoppa till innehåll

14 bästa prylarna som verkligen maxar din upplevelse i tv-soffan

Johan Hedberg

En riktigt bra skärm är bara början. Vad du sedan adderar – appar, högtalare, smarta streamingtillbehör – är minst lika viktigt. Café väljer 14 prylar och tjänster som tar din tv-upplevelse till nästa nivå. * * * TV-älskarens toppval Panasonic CR-430 Pris: ej fastställt Kanske mest intressant i årets tv-utbud är Panasonics nya linje med … Continued

3D-kub-rasterad

En riktigt bra skärm är bara början. Vad du sedan adderar – appar, högtalare, smarta streamingtillbehör – är minst lika viktigt. Café väljer 14 prylar och tjänster som tar din tv-upplevelse till nästa nivå.

* * *

Panasonic-CR-430-1

TV-älskarens toppval

Panasonic CR-430

Pris: ej fastställt
Kanske mest intressant i årets tv-utbud är Panasonics nya linje med elva modeller. Flaggskeppet CR850 släpps i höst – men redan nu släpps flera nya modeller där jag fastnat för en av de billigare, en elegant jäkel som ser lika smakfullt nätt ut oavsett storlek. Med Panasonics nya Firefox-utvecklade operativsystem, välvd skärm och makalös 4K-bild. Jag har länge varit ett fan av Panasonics sätt att optimera färg, djup och svärta, och de nya modellerna är de bästa jag sett.

Viaplay

Ger Netflix en match

Viaplay 

Pris: Från 89 kr/månad

Viaplay är den största Netflixutmanaren i Sverige tack vare sitt suveräna sportutbud (jag älskar att kunna zappa mellan direktsända NHL-matcher i superbildkvalitet i Ipaden om nätterna), men allra mest spännande är Viaplay Premiere – satsningen på allt fler tv-serier som sänds tätt inpå USA-
premiärerna.

Geneva-Model-XXL-1


Kraftfullt proffsbygge

Geneva Model XXL 

Pris: 29 990 kr

Fantastisk ljudanläggning från schweiziska Geneva Lab: en mediabänk med sex högtalare och kraftfull subwoofer, airplay och blue­tooth, FM- och DAB-radio, dubbla hdmi samt flera digitala och analoga ingångar.

appar-flytande-hbo


Bästa utbudet

HBO Nordic

Pris: 79 kr/månad

Den tekniska lösningen suger. Fortfarande. Uppspelningar fryser ibland, resume-­funktionen är godtycklig och tjänsten har inte ens en sökruta… Men utbudet! Ingen annan är i närheten av att erbjuda så många kvalitets-tv-serier, och så snabbt, som HBO Nordic. Ett absolut måste.

Canal-Digital-digitalbox-HD-500GB


Briljant box Canal Digital

HD-box 500GB 

Pris: 2 999 kr

Allt-i-ett-abonnemang där tv:n går på bredbandet ställer ofta till trubbel – dyker bredbandet tar det tv:n med sig… Min förstahandslösning är därför fortfarande parabol: super­stabilt och extremt bra HD-kvalitet. Canal Digital har det bästa HD-utbudet, bästa serie- och film­kanalerna samt bästa hårddiskboxen i denna problemfria pärla från schweiziska ADB med – utöver suverän bild­behandling – fjärr­inspelning, smartphone-remote, filmbutik och ett stort veckoarkiv i boxen.

Chromecast

Smart sticka

Chromecast 

Pris: 329 kr

I USA är konkurrensen hård mellan streamingboxarna men i Sverige är bara två funktionella: Apple TV och Googles lilla Chromecast-sticka. Den senare har seglat upp i topp utbudsmässigt då allt fler byggt in Chromecast-stöd i sina streamingtjänster – inte bara storspelare som SVT, TV4, Netflix och Viaplay, utan massor av special­appar som till exempel FilmOn och Infuse.

appar-flytande-infuse

Löser många problem

Infuse Pro

Pris: 95 kr (iOS)

Överlägset bästa appen för att samla och spela upp digitala filer med film och serier – bilder och metadata adderas i ett snyggt meny-grid-system, och den letar upp undertexter, tar praktiskt taget alla bild- och ljudformat och kan spela upp allt på tv:n och i surroundsystemet också via Chromecast. Börja med gratisversionen!

Yamaha-YSP-2500


Klipp kablarna

Yamaha YSP-2500 

Pris: 9 290 kr

Soundbar-tekniken har utvecklats enormt, och när den nu dessutom funkar trådlöst med en subwoofer (som medföljer här) är det kanske det bästa surround­alternativet – skönt att slippa kablar runt hela rummet! Yamahas YSP-serie var först på marknaden, med en egen unik tekniklösning, och senaste modellen har grymt 7.1-ljud via 16 inbyggda högtalare, hdmi 2.0 (4K) och den högsta bluetoothstandarden för högupplöst ljudstreaming.

HT-XT1-B

Ljudplanka

Sony HT-XT1

Pris: 3 200 kr

I stället för soundbar – soundboard! En platt box som du kan ställa tv:n på och som maxar ljudet. Där en soundbar oftast har fem inbyggda högtalare plus extern bas, har ”ljudplankan” bara två högtalare plus inbyggd bas, men de bästa – inte minst denna Sony – skapar ändå osannolik ”äkta” surroundupplevelse i ”Movie”-läget. Du kan koppla in tre spelare samtidigt via hdmi och den har även bluetooth. Perfekt för den mindre lägenheten.

Oppo-BDP-103EU

Bluray med biokänsla

Oppo BDP-103EU 

Pris: 6 990 kr

Även om streamingutbudet blir allt bättre på HD-film så är bluray fortfarande överlägset för att komma så nära bioupplevelsen som möjligt hemma, inte minst i fråga om ljud och 3D. Oppo har suveräna komponenter, främst en superprofessionell videoprocessor, och många kul finesser – därtill är den marknadsledande även som mediaspelare: spela upp bild och ljud, även streaming, från dator eller mobil enhet – och inbyggt Netflix har till och med en snabbknapp på fjärren! Lägg till 500 kronor så får du den regionsupplåst hos Hembioconsult.com.

Asus-RT-N66U-powered-by-Sabai-OS


Regionsfri router

Sabai flash-router 

Pris: 2 400 kr (exklusive frakt)

Med en VPN-tjänst kan man ställa om sitt ip-nummer i en dator, mobil enhet eller streamingbox så att man kan kolla på annars regionlåst utländsk film och tv – finns gratis (som Chrome-tillägget Hola) men är värd ett par tjugor i månaden för stabilare funktion. Normalt måste du alltid ställa om varje gång du ska köra VPN, men det slipper du med en flash­router: en vanlig wifi- router (här en Asus RT-N66U) som levereras med ett special-operativsystem förinstallerat, och som gör att du helt ”auto­magiskt” kan kolla på vilka internationella tjänster som helst på alla enheter, när som helst, och på flera samtidigt, utan att behöva göra några inställningar. Från Sabaitechnology.com.

Pioneer-BDP-170-3D

Tung spelare

Pioneer BDP-170 3D modifierad multiregion 

Pris: 2 295 kr

DVDirect.net är Sveriges ledande butik för moddade blurayspelare, i vilka du kan spela skivor från alla regioner i världen – ett måste för filmsamlare som inte kan nöja sig med det brist­fälliga svenska utbudet utan beställer från nät­butiker i USA. Oslagbara i både prisnivå och service väljer de ut optimala modeller i olika prisklasser. Här har du det bästa köpet om du vill ha en ren disc-spelare utan lagring, streaming och annat lull-lull.

appar-filmon

Anglofilens drömapp

FilmOn 

Pris: Gratis (iOS & Android)

Fråga mig inte hur det gått till, men denna app har faktiskt lyckats få tillstånd att livesända brittisk tv – alla stora kanaler – gratis och utan regionlåsning! Bara att ladda ner i smartphone eller surfplatta och kicka i gång. Finns många andra länder också, men just engelsk tv ligger ju oss närmast, i fråga om tidszon, språk och tv-kultur. Funkar även både med Chromecast och på webben (FilmOn.com).

appar-pirateplay

Perfekt på långresan

PiratePlayer 

Pris: Gratis (MacOSX, Windows, Linux och Android)

Bli inte avskräckt av namnet – PiratePlayer är en app för datorn (eller Android) som låter dig spela in program från de svenska kanalernas playtjänster, och från You­tube och annan webb-tv, men det räknas som tillåten ”privatkopiering”. Klistra bara in länken till exempelvis ett program på SVT Play och så har du det strax som videofil i stället. Perfekt för långresor och andra tillfällen utan internettillgång.

Kjell Häglund

* * *

Läs mer!

21 supersmarta prylar som gör din träning mycket roligare

Prylarna som gör ditt hem smartare – och sjukt mycket snyggare

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.