14 bästa prylarna som verkligen maxar din upplevelse i tv-soffan

Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-04-30 10:48  |  Lästid: 5 minuter
3D-kub-rasterad

En riktigt bra skärm är bara början. Vad du sedan adderar – appar, högtalare, smarta streamingtillbehör – är minst lika viktigt. Café väljer 14 prylar och tjänster som tar din tv-upplevelse till nästa nivå.

* * *

Panasonic-CR-430-1

TV-älskarens toppval

Panasonic CR-430

Pris: ej fastställt
Kanske mest intressant i årets tv-utbud är Panasonics nya linje med elva modeller. Flaggskeppet CR850 släpps i höst – men redan nu släpps flera nya modeller där jag fastnat för en av de billigare, en elegant jäkel som ser lika smakfullt nätt ut oavsett storlek. Med Panasonics nya Firefox-utvecklade operativsystem, välvd skärm och makalös 4K-bild. Jag har länge varit ett fan av Panasonics sätt att optimera färg, djup och svärta, och de nya modellerna är de bästa jag sett.

ViaplayGer Netflix en match

Viaplay 

Pris: Från 89 kr/månad

Viaplay är den största Netflixutmanaren i Sverige tack vare sitt suveräna sportutbud (jag älskar att kunna zappa mellan direktsända NHL-matcher i superbildkvalitet i Ipaden om nätterna), men allra mest spännande är Viaplay Premiere – satsningen på allt fler tv-serier som sänds tätt inpå USA-
premiärerna.

Geneva-Model-XXL-1


Kraftfullt proffsbygge

Geneva Model XXL 

Pris: 29 990 kr

Fantastisk ljudanläggning från schweiziska Geneva Lab: en mediabänk med sex högtalare och kraftfull subwoofer, airplay och blue­tooth, FM- och DAB-radio, dubbla hdmi samt flera digitala och analoga ingångar.

appar-flytande-hbo


Bästa utbudet

HBO Nordic

Pris: 79 kr/månad

Den tekniska lösningen suger. Fortfarande. Uppspelningar fryser ibland, resume-­funktionen är godtycklig och tjänsten har inte ens en sökruta… Men utbudet! Ingen annan är i närheten av att erbjuda så många kvalitets-tv-serier, och så snabbt, som HBO Nordic. Ett absolut måste.

Canal-Digital-digitalbox-HD-500GB


Briljant box Canal Digital

HD-box 500GB 

Pris: 2 999 kr

Allt-i-ett-abonnemang där tv:n går på bredbandet ställer ofta till trubbel – dyker bredbandet tar det tv:n med sig… Min förstahandslösning är därför fortfarande parabol: super­stabilt och extremt bra HD-kvalitet. Canal Digital har det bästa HD-utbudet, bästa serie- och film­kanalerna samt bästa hårddiskboxen i denna problemfria pärla från schweiziska ADB med – utöver suverän bild­behandling – fjärr­inspelning, smartphone-remote, filmbutik och ett stort veckoarkiv i boxen.

Chromecast

Smart sticka

Chromecast 

Pris: 329 kr

I USA är konkurrensen hård mellan streamingboxarna men i Sverige är bara två funktionella: Apple TV och Googles lilla Chromecast-sticka. Den senare har seglat upp i topp utbudsmässigt då allt fler byggt in Chromecast-stöd i sina streamingtjänster – inte bara storspelare som SVT, TV4, Netflix och Viaplay, utan massor av special­appar som till exempel FilmOn och Infuse.

appar-flytande-infuse


Löser många problem

Infuse Pro

Pris: 95 kr (iOS)

Överlägset bästa appen för att samla och spela upp digitala filer med film och serier – bilder och metadata adderas i ett snyggt meny-grid-system, och den letar upp undertexter, tar praktiskt taget alla bild- och ljudformat och kan spela upp allt på tv:n och i surroundsystemet också via Chromecast. Börja med gratisversionen!

Yamaha-YSP-2500


Klipp kablarna

Yamaha YSP-2500 

Pris: 9 290 kr

Soundbar-tekniken har utvecklats enormt, och när den nu dessutom funkar trådlöst med en subwoofer (som medföljer här) är det kanske det bästa surround­alternativet – skönt att slippa kablar runt hela rummet! Yamahas YSP-serie var först på marknaden, med en egen unik tekniklösning, och senaste modellen har grymt 7.1-ljud via 16 inbyggda högtalare, hdmi 2.0 (4K) och den högsta bluetoothstandarden för högupplöst ljudstreaming.

HT-XT1-BLjudplanka

Sony HT-XT1

Pris: 3 200 kr

I stället för soundbar – soundboard! En platt box som du kan ställa tv:n på och som maxar ljudet. Där en soundbar oftast har fem inbyggda högtalare plus extern bas, har ”ljudplankan” bara två högtalare plus inbyggd bas, men de bästa – inte minst denna Sony – skapar ändå osannolik ”äkta” surroundupplevelse i ”Movie”-läget. Du kan koppla in tre spelare samtidigt via hdmi och den har även bluetooth. Perfekt för den mindre lägenheten.

Oppo-BDP-103EU

Bluray med biokänsla

Oppo BDP-103EU 

Pris: 6 990 kr

Även om streamingutbudet blir allt bättre på HD-film så är bluray fortfarande överlägset för att komma så nära bioupplevelsen som möjligt hemma, inte minst i fråga om ljud och 3D. Oppo har suveräna komponenter, främst en superprofessionell videoprocessor, och många kul finesser – därtill är den marknadsledande även som mediaspelare: spela upp bild och ljud, även streaming, från dator eller mobil enhet – och inbyggt Netflix har till och med en snabbknapp på fjärren! Lägg till 500 kronor så får du den regionsupplåst hos Hembioconsult.com.

Asus-RT-N66U-powered-by-Sabai-OS


Regionsfri router

Sabai flash-router 

Pris: 2 400 kr (exklusive frakt)

Med en VPN-tjänst kan man ställa om sitt ip-nummer i en dator, mobil enhet eller streamingbox så att man kan kolla på annars regionlåst utländsk film och tv – finns gratis (som Chrome-tillägget Hola) men är värd ett par tjugor i månaden för stabilare funktion. Normalt måste du alltid ställa om varje gång du ska köra VPN, men det slipper du med en flash­router: en vanlig wifi- router (här en Asus RT-N66U) som levereras med ett special-operativsystem förinstallerat, och som gör att du helt ”auto­magiskt” kan kolla på vilka internationella tjänster som helst på alla enheter, när som helst, och på flera samtidigt, utan att behöva göra några inställningar. Från Sabaitechnology.com.

Pioneer-BDP-170-3D

Tung spelare

Pioneer BDP-170 3D modifierad multiregion 

Pris: 2 295 kr

DVDirect.net är Sveriges ledande butik för moddade blurayspelare, i vilka du kan spela skivor från alla regioner i världen – ett måste för filmsamlare som inte kan nöja sig med det brist­fälliga svenska utbudet utan beställer från nät­butiker i USA. Oslagbara i både prisnivå och service väljer de ut optimala modeller i olika prisklasser. Här har du det bästa köpet om du vill ha en ren disc-spelare utan lagring, streaming och annat lull-lull.

appar-filmon


Anglofilens drömapp

FilmOn 

Pris: Gratis (iOS & Android)

Fråga mig inte hur det gått till, men denna app har faktiskt lyckats få tillstånd att livesända brittisk tv – alla stora kanaler – gratis och utan regionlåsning! Bara att ladda ner i smartphone eller surfplatta och kicka i gång. Finns många andra länder också, men just engelsk tv ligger ju oss närmast, i fråga om tidszon, språk och tv-kultur. Funkar även både med Chromecast och på webben (FilmOn.com).

appar-pirateplayPerfekt på långresan

PiratePlayer 

Pris: Gratis (MacOSX, Windows, Linux och Android)

Bli inte avskräckt av namnet – PiratePlayer är en app för datorn (eller Android) som låter dig spela in program från de svenska kanalernas playtjänster, och från You­tube och annan webb-tv, men det räknas som tillåten ”privatkopiering”. Klistra bara in länken till exempelvis ett program på SVT Play och så har du det strax som videofil i stället. Perfekt för långresor och andra tillfällen utan internettillgång.

Kjell Häglund

* * *

Läs mer!

21 supersmarta prylar som gör din träning mycket roligare

Prylarna som gör ditt hem smartare – och sjukt mycket snyggare

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:39