5 anledningar varför du som älskar kärleksfilm älskar kärleksfilm

Skaparna av romantiska filmer vet ofta precis vad de håller på med: det finns givetvis ett förutbestämt recept som får tittaren att falla pladask för berättelsen. Här är 5 hörnstenar varför du som älskar kärleksfilm älskar kärleksfilm.

Mikaela Alex | Foto: Netflix  |  Publicerad 2018-07-25 11:02  |  Lästid: 2 minuter

De må vara förutsägbara och klyschiga – men faktum är att många tittar på kärleksfilmer, antingen gör du det i smyg eller så är du vidöppen med ditt kärleksfilmsälsk.

Att det är många som tittar på kärleksfilmer påvisar nya siffror från streamingtjänsten Netflix – nästan 80 miljoner Netflix-konton har tittat på en kärleksfilm någon gång under det senaste året, det är nästan två tredjedelar av alla globala användare.

Och vi vill ha mer: Av alla medlemmar som tittat på Netflix-succén The Kissing Booth,  så är det en av tre som redan har sett den igen.

Vi slötittar alltså inte bara på kärleksfilmer – vi kommer uppenbarligen tillbaka till dem också. Och det finns anledningar till att de som älskar filmer på temat kärlek verkligen älskar filmer på temat kärlek. De flesta klassiker följer nämligen ett välkänt och beprövat koncept – du känner antagligen igen dem:

1. Att bli kär i slowmotion. Vad vore våra kärleksfilmer utan en slow-motion-scen när huvudrollerna faller helt pladask för varandra?

2. Det första mötet – alltså en ”meet cute”. Som Harper i Set it Up säger: ”Every great romance has a meet cute”. Meet cute-momentet är kanske det mest beprövade Hollywood-greppet; stunden när huvudkaraktärerna möts för första gången. Ibland är det stelt, som i Notting Hill, när William spiller apelsinjuice över Anna. Ibland är det gulligt, som i The Holiday när Iris plockar upp sin vilsna granne Arthur från vägen. En sak är säker, det är alltid minnesvärt.

3. Nästan-kyssen. Kanske den mest frustrerande delen – men är det något som får kärleksfilmshjärtat att dunka fortare än alla kyssar som nästan, nästan, nästan sker?

4. Berg och dalbanan – jakten på kärleken. Ska de eller inte? Kärlek kommer sällan utan drama, men med drama följer även spänning. Som i Love Actually när David (premiärministern) knackar på otaliga dörrar för att hitta sin Natalie.

5. Kärleken segrar – kanske är de overkliga, men kärleksfilmernas fantastiska och förutsägbara slut, där kärleken alltid segrar, är ju verkligen feelgood.

 

12 tips till kärleksfilmsjunkien i sommar

Alex Strangelove: Alex Truelove hade planerat att förlora oskulden med sin underbara flickvän Claire, men allt vänds upp och ner när han träffar den lika underbara Elliot.

Dear John: Kan gränslös kärlek mellan en ung soldat och en collegestudent övervinna krig och tidens tand? Lasse Hallström regisserar.

Catching Feelings: Livet för ett gift par vars äktenskap börjat knaka i fogarna vänds upp och ner av en berömd och hårt festande författare.

Crazy, Stupid, Love: När Cal får veta att hans fru vill skiljas, anpassar han sig motvilligt till singellivet med hjälp av en självsäker kvinnokarl.

The Kissing Booth: Tonåriga Elles första kyss leder till en förbjuden romans med skolans hetaste kille, vilket sätter relationen till hennes bästa vän på prov.

P.S. I love you: Även en stor förlust kan rymma svaret på hur man går vidare. En överraskande kärleksfilm med Hillary Swank och Gerard Butler, baserad på en bästsäljande roman.

Set it Up: Två stressade assistenter behöver andningspaus och bestämmer sig för att försöka lura sina arbetsnarkomaner till chefer att falla för varandra.

Ryktet går: När Sarah Huttinger reser till Kalifornien för att gå på sin systers bröllop avslöjar hennes mormor en chockande familjehemlighet.

Us & Them: Två främlingar möts på ett tåg och vänskap uppstår. 10 år senare träffas de igen och reflekterar över sin kärlek för varandra.

Life as we know it: Ägaren till en cateringfirma och sportchefen på en TV-kanal upptäcker ett ömsesidigt hat på en ödesdiger första dejt – men de måste hålla sina känslor åt sidan.

Notting Hill: Ett slumpmässigt möte leder till att bokhandlaren William Thacker och Hollywoodstjärnan Anna Scott inleder en osannolik romans.

Love Actually: Denna stjärnspäckade och charmiga romantiska komedi handlar om åtta mycket olika pars förhållanden under en hektisk julmånad i London.

Källa: Netflix.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-07-25 11:05