Hoppa till innehåll

6 konstiga och otippade sporter Sverige är bra på

Markus Aamisepp

Skidlegendaren Gunde Svans son är nordisk mästare i en sport du antagligen aldrig hört talas om.

Det finns de som ägnar sig åt brukliga sporter som fotboll eller ishockey – och så finns personerna som väljer att ta en helt annan atletisk väg i livet. Däribland många svenskar, visar det sig.

Sverige briljerar nämligen i några av världens mest oklara sporter. Tydligen hade vi en mästare i schackboxning (ja, du läste rätt) en gång i tiden, vi är svinbra på medeltida sporter och även skidlegendaren Gunde Svans son Ferry excellerar i en sport du antagligen aldrig hört talas om.

Nåväl, det kanske trots allt är dags att skifta fokus från de traditionella sporter vi ändå aldrig vinner några större titlar i och istället sätta tänderna i mer oklar idrott. Här har du sex exempel på konstiga sporter som Sverige otippat nog är bra på.

1. Timbersport

Timbersport går kort och gott ut på att hugga eller såga sig igenom stora timmerblock med hjälp av yxa eller motorsåg. Sporten har sitt ursprung i USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien när skogshuggare arrangerade yrkestävlingar för cirka 100 år sedan. Tävlingarna arrangerades lokalt och var prov på styrka och skicklighet. Vinnaren av tävlingarna ansågs vara bäst på sitt yrke.

2010 kom sporten till Sverige och ett av de större namnen i internationella tävlingar har blivit ingen annan än Ferry Svan – alltså sonen till skidlegendaren Gunde Svan. Yxhuggaren har tagit guld i de Nordiska mästerskapen och kom i fjol sjua i VM.

2. Schackboxing

Den obskyra sporten som kombinerar både fysisk och mental förmåga. Ja, här tävlas det i sex ronder schack och fem ronder boxning. Tävlingen både startar och avslutas med den mer bildade brädsporten – så att du kan ta dig an motståndaren i både fräscht samt dåsigt mentalt skick.

Nu har det inte synts några svenska namn inom sporten på ett tag – men vår första schackboxare hette Konrad Rikardson och vann en stor schackboxningstävling i Storbritannien mot tysken Sascha Wandkowsky år 2009.

3. VM i medeltida kamp

Det är föreningen ”International Medieval Combat Federation” som varje år arrangerar medeltida slag mellan representanter från 26 olika länder världen över. Reglerna är lite oklara – men huvudtävlingen går ut på att 16 tävlande från varje land ska slåss till ”döden” (eller ja, tills någon ramlar på rumpan) på ett lerfält.

Sverige har i och för sig inte vunnit några större titlar i huvudtävlingen. Men tävlanden Sigrid Karlsson vann en silvermedalj inom deltävlingen ”långsvärdsfäktning” i fjol.

4. Tornerspel

Vi verkar inte kunna få nog av medeltiden. Tornerspel arrangeras inte bara i Visby under medeltidsveckan varje år – utan även på flera olika platser världen över. Sveriges främsta lag inom sporten heter ”Celeres Nordica” (som i sin beskrivning på hemsidan kallar sig själva ”internationellt erkänt skickliga riddare”) och har utnämnts till europamästare vid fyra tillfällen.

5. Dödshopp

Under åtta års tid har VM-kvalet i Dödshopp ägt rum i Stockholm. Sporten har med åren växt till sig och lockar ungefär 40 döds-utövare för att göra upp om den prestigefyllda platsen till VM i Oslo varje år. Dödshopp (eller döds, som det också kallas) går ut på att slänga sig ut från 10 meter svävandes med magen nedåt i vad som ser ut att bli ett magplask. Men i sista millisekund ska man vika in sig till landningspositionen ”räkan” – det vill säga händer och fötter mot vattenytan. Ju senare man viker in desto fler poäng får man.

Allt som oftast är det norrmännen som tar hem guldet. Men 2018 var det den svenska familjen Hamberg, bestående av syskonen Andreas, Peter och Miriam, som vann VM i Oslo.

6. Undervattensrugby

Undervattensrugby utövas – du gissade det – under vattenytan. Spelarna är utrustade med mask, snorkel och simfenor där målet är att placera en boll i motståndarlagets korg som finns i bassängens botten. Det är sex spelare per lag samtidigt i vattnet och sporten ska vara fysisk. Men slag, sparkar och stryptag är förbjudna (du får tydligen inte heller slita av någons cyklop och/eller snorkel).

Sverige är internationellt framstående i sporten då herrlaget vunnit VM-guld fem gånger och damlaget två gånger sedan 1987. Förra året slogs vi dock ut redan i kvartsfinal. Dags att återta det som ska vara vårt!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.