Hoppa till innehåll

7 saker veganer är trötta på att få höra

Thowe Wagner Larsson

Är du vegan? Då har du sannolikt hört dessa fördomar minst en gång.

1. ”Om du värnar så mycket om djuren, varför äter du då upp deras mat?”

En ganska platt kommentar. Djuren svälter inte om alla människor skulle bli veganer. Däremot skulle vi ha tillräckligt med mat för både människor och djur. Sharing is caring!

2. ”Vad äter du då? Gräs?”

Ja, stekt gräs direkt från trädgården tillsammans med några kvistar från trädet i parken. Det blir en smakfull och näringsrik måltid!

3. ”Men hur får du i dig protein då?”

Det finns massor av proteinrika alternativ att äta som vegan – faktum är att sojabönor är ett av de absolut mest proteinrika livsmedlen man kan äta – de innehåller långt mer protein än rött kött. Andra exempel är quinoa, tofu, bovete och linser.

4. ”Människan är skapt till att äta kött!”

Bara för att vi jagade djur och åt dem för flera hundra år sedan betyder det inte att det är rätt att föda upp djuren i fabriker och stycka upp dem på löpande band. Köttindustrin är oetisk på många sätt och dessutom klarar sig vi människor galant utan kött (se punkt 3).

5. ”Är du vänsterpartist också?”

Har vi inte kommit längre än att vi förknippar kosthållning till partitillbehörighet? Vänsterpartister förespråkar förvisso att det ska vara lika för alla, men det betyder inte att det hör ihop som hink och spade (för att använda ett argument och en jämförelse som är på samma nivå som frågan).

6. ”Men vad FÅR du äta då?”

Samma som de som inte är veganer, fast med skillnaden att en vegansk kostcirkel utesluter alla produkter som härstammar från djur. Bönor, linser, sojafärs, tofu, seitan, tempeh, baljväxter, rotfrukter – listan är lång.

7. ”Men saknar du inte en Big Mac?”

Ärligt talat? Nej. Vilken av maträtterna nedan ser mest aptitlig ut tycker du?

Att inte äta kött betyder inte att det enbart finns tråkiga maträtter att laga. Se bara på bilderna ovan! Bevisligen finns det massor av härliga, färgglada och goda maträtter att ta del av som vegan. Färre åsikter om varandras mat kanske kan vara något att enas kring?

Mer läsning från Café:

7 scener som visar att Vegorätt på SVT är ett haveri >

Test: Så smakar Max nya vegetariska och veganska burgare >

9 skrämmande saker Leo DiCaprio vill att du ska veta om köttindustrin >

7 vanor som vegetarianer har >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.