Alfred Svensson om att inte spela idiot: ”Mina första scener i Folk med ångest är underspelade”

Två poliser som kollar upp

Ingen känner Alfred Svensson men alla känner bondlurken Billy från SVT-serien Leif och Billy. Hur ska det då gå för Alfred när han kastar av sig jägarkepsen och sätter på sig polismössan för rollen som polisen Jack i dramakomediserien Folk med Ångest? Café mötte Alfred en tidig tisdag i november för att ta reda på svaret från huvudpersonen själv.

Robin Åberg | Foto: Netflix & SVT  |  Publicerad 2022-01-03 11:09  |  Lästid: 5 minuter

Efter ett misslyckat bankrån tar en ensam rånare skydd på en lägenhetsvisning och tar de åtta intressenterna som gisslan. När småstadspoliserna Jack och Jim, som även råkar vara far och son, stormar lägenheten är rånaren spårlöst försvunnen och gisslan kommer med osammanhängande vittnesmål om vad som egentligen hände. Det hela utvecklar sig till en nyckfull pusseldeckare där den namnstarka ensemblen i avsnitt för avsnitt knyter oväntade band och vecklar ut sina karaktärer, samtidigt som den unge polisen Jim försöker lösa gåtan med den försvunna rånaren.

Så inleds Netflix nya serie Folk med ångest som baseras på Fredrik Backmans bok med samma namn. För regi står Felix Herngren och huvudrollerna Jack och Jim spelas av Dan Ekborg respektive Alfred Svensson. För Alfred Svensson innebär detta hans första stora roll utanför humorserien Leif & Billy. För Café berättar Alfred om att släppa Billy, likheter med Felix Herngren och om polisiär pondus.

Tidig morgon?

– Ja men det behövdes. Vi har precis avslutat senaste säsongen av Leif & Billy så jag har en ledig period nu. Då det blir lätt att mornarna drar ut på tiden.

Vad gör du under din lediga tid?

– Går åtta kilometer om dagen, det är mitt dagsverke. Sen försöker jag få till lite annat fix, annars blir det en del tv-spel, just nu Subnautica Below Zero. Jag älskar öppna världar och äventyr mer än skjutspel, jag blir för stressad av sånt.

Du blev inte stressad av att spela polis med tjänstevapen?

– Nä det hade jag lättare för, det kom naturligt. Det är väl något med det där, jag tror alla tycker om att få på sig poliskläder, man får en auktoritet som bara kommer automatiskt.

Man blir några centimeter längre?

– Det blir man verkligen. Jag kan behöva sträcka på mig och då jävlar vet du!

Hur var det att ta steget från Leif & Billy till en huvudroll i den här serien?

– Väldigt kul. Leif & Billy är verkligen mitt hjärteprojekt. Jag är så investerad i det eftersom vi skriver, regisserar, spelar och klipper allt själva. Att istället få ett färdigt manus och bara förvalta en roll var nytt för mig. Det var speciellt att spela en roll som ligger mycket närmre mig själv än Billy, som är mer av en karaktär. Jag kunde lägga rollen nära mig själv och utgå från mina egna uttryck bara, då kunde jag jobba mer på djupet i känslorna.

Var det svårt i början av inspelningen att inte gå fullt ut idiot, som i Leif & Billy?

– Inte alls, snarare tvärtom. Jag tyckte i början, och jag märker det när jag ser serien, att mina första scener är underspelade. Det krävdes någon dag innan jag hittade en balans. Kanske för att jag kom från Leif och Billy och tänkte ”nu finns det inget utrymme för stora yviga rörelser, överspel och stora uttryck” men då blev det tvärtom istället.

En namnstark ensemble. Övre raden: Petrina Solange, Carla Sehn , Lottie Ejebrant och Sofia Ledarp. Undre raden: Anna Granath, Per Andersson, Marika Lagercrantz och Leif Andrée.

Serien heter Folk med ångest, vari ligger din karaktärs ångest?

– Jack identifierar sig väldigt starkt med sitt yrke och hans personlighet präglas mycket av det. Det är ganska tydligt i serien varför han har det här osunda behovet av att hjälpa folk och ställa allt till rätta. Det grundar sig i ett trauma från när han var liten, när han inte lyckades stoppa en man från att hoppa från en bro. Det gjorde honom till den han är idag. Så det enda han egentligen vill är att stoppa den här mannen från att hoppa men det kan han ju inte för det har redan hänt. Det är också därför han blir så besatt av att lösa det här brottet. Men han kommer aldrig komma fram förrän han tar tag i det som gömmer sig där under. Däri grundar sig hans ångest.

Felix Herngren regisserade serien, visst har ni jobbat ihop tidigare?

– Ja, jag har fått vara med på ett litet, litet hörn i Hundraåringen, Solsidan och i Bonusfamiljen. Det känns som att jag kommit in, sagt tre grejer och sen dragit därifrån i nästan allt han gjort.

I en intervju med Expressen sa Felix att om någon ska ha fler än tre repliker måste den personen vara riktigt bra. Nu fick du fler än tre rader, hur kändes det?

– Ja, nu fick jag chansen att jobba med honom på riktigt och det var ju magiskt. Jag gillar hans sätt att regissera för han är väldigt noggrann och ärlig. För vissa kan det nog vara frustrerande att ta om scener flera gånger, men för mig är det bara en trygghet. Jag kan göra samma scen en hel dag, det gör inget för mig. Man ser i ögonen på Felix när han tycker det är bra och då tror man på det. Han skulle aldrig resa sig upp och säga ”ah vi har väl det nu” och det är det bästa som finns. Vi klaffade väldigt bra.

Det låter som att du också är en perfektionist?

– Ja, absolut.

Kör ni lika hårt med Leif och Billy?

– Jag vill tro att jag och Felix är lite lika på det sättet, jag ger mig inte heller. När jag sitter i redigeringen, där man drar ett ganska tungt lass, kan jag sitta alldeles för många dagar med ett avsnitt. Om det sen inte lirar rensar jag hela skiten och börjar om. Så ja, jag är absolut en perfektionist.

Du kanske känner till diskussionen om Die Hard, om det är en julfilm eller inte?

– Den känner jag inte till.

Okej. Precis som i Die Hard pågår julen i bakgrunden av Folk med ångest men är det en julserie?

– Det är en serie man kan se året runt men som lämpar sig särskilt bra till julen. Det är en klockren mellandagsserie man bara plöjer igenom för att den är så mysig. Kokar man ner det är det en rolig och gripande dramakomedi som också är jävligt spännande. Det är ju en pusseldeckare, den har lite av varje och något för alla.

Hur ser framtiden ut för dig och vad betyder den här rollen där?

– Den här rollen hoppas jag och tror visade att jag har ett brett register i mitt skådespeleri. Jag hoppas att folk kommer titta och tycka att jag gjorde det bra och att det kan öppna dörrar för andra saker. Det pågår diskussioner om fler Leif & Billy-säsonger och det vore fantastiskt. Det är därför vi gör det, vi tycker det är så jäkla roligt.  

Skulle du vilja göra något ännu mer seriöst skådespelarmässigt?

– Hemskt gärna. Det kommer jag göra. I en perfekt tillvaro skulle jag vilja göra både och. Dels att jag skriver och regisserar mina egna roliga grejer men sen också gör den här typen av roller i andra produktioner där man kan fokusera fullt ut på att bara göra en roll så bra som möjligt och inte ha något att göra med alla andra steg i produktionen.

Folk med ångest finns tillgänglig att streama på Netflix.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-01-07 15:54