Vi har sett Netflix ”Altered Carbon” – det bör du också göra

Det tar några avsnitt innan man kommer in i serien, men när du väl sugits in i den skruvade, mörka världen vill du inte lämna.

Joel Linde | Foto Netflix  |  Publicerad 2018-02-09 14:37  |  Lästid: 2 minuter

Netflix storsatsade på Joel Kinnaman och den nya sci-fi-serien Altered Carbon som hade premiär den 2 februari. Vi har sett serien och reder ut om du också bör göra det.

Vad handlar det om?

300 år in i framtiden är döden inte längre definitiv. Människors medvetande – alltså hela personen bakom ytan – finns lagrat i en så kallad ”stack” som kan flyttas vidare in i nya kroppar, eller fodral som de numera refereras till.

Joel Kinnamans karaktär heter Takeshi Kovacs och han har medvetandet från en sällsynt skicklig japansk krigare och fodralet – Kinnamans – kommer från en elittränad militär som köps av en av världens mest förmögna människor, Laurens Bancroft. Anledningen till att han återuppväckt Kovacs i Kinnamans muskulösa skal är för att utreda mordet på honom själv. ”Vadå mordet på honom själv?”, kanske du undrar. Jo, någon mördade Bancroft, men hans medvetande fanns som sagt kvar och kunde återupplivas i en ny kropp.

Hur går snacket?

Folk har mycket åsikter om serien, så här en vecka efter premiären. Många har reagerat på att det är mycket nakenhet – full on, 100 procentig nakenhet. Gällande seriens kvalitet är det övervägande positivt, trots att många har påpekat att själva intrigen är en aning svag, vilket jag kan hålla med om. Det är faktiskt lite svårt att bli helt engagerad i vem det var som mördade – eller förlåt, förstörde ett skal till  – en snuskigt rik och osympatisk person som vi inte lärt känna. Men samtidigt är den väldigt snygg och efter några avsnitt tilltar definitivt engagemanget.

Vem är det för?

Dig som gillar mörka, futuristiska produktioner som The Matrix, Bladerunner, Black Mirror och Westworld, till exempel. Det är mycket knark, sex och våld, den cyberpunkiga känslan är ytterst påtaglig och det märks tydligt att detta är Netflix mest påkostade serie, någonsin.

Vem är det inte för?

Det enkla svaret är dig som inte gillar mörka, våldsamma serier där chansen att visa upp nakna kroppar (främst kvinnokroppar) aldrig förbigås. Om du kräver att bli starkt känslomässigt engagerad finns det bättre alternativ.

Vad är det för karaktärer?

Joel Kinnamans karaktär Takeshi Kovacs är någon sorts övernaturligt bra krigare, men det är lite oklart hur starkt övernaturlig han egentligen är.

James Purefoy spelar en osympatisk Meth – alltså en person i samhällets absoluta grädda – vid namn Laurens Bancroft. Det är han som äger Joel Kinnamans kropp.

Martha Higareda är den hårdnackade polisen Kristin Ortega. Alla fattar från avsnitt ett att hon och Kinnaman kommer få ihop det.

Kuriosa?

Boken Altered Carbon, som alltså ligger till grund för serien, är en trilogi där de två andra delarna heter Broken Angels och Woken Furies. Det, samt det faktum att manusförfattaren Michael R. Perry skrivit på sin Twitterprofil att han arbetar med Altered Carbon säsong 2 talar ju helt klart för att det kommer mer. Dock finns det vissa indikationer på att Joel Kinnaman inte kommer vara en del av en eventuell fortsättning.

Vad säger man för att låta smart?

”Klyftorna mellan rika och fattiga har aldrig varit tydligare än när pengar de facto innebär att du kan köpa liv och till och med döda för din egen tillfredställelse.”

Är det värt att se?

Ja, det är åtminstone värt att ge det tre avsnitt och sedan ta det därifrån. Om du gillar den kommer du förmodligen älska den – om inte så är det inte värre än att du hoppar på någon annan serie!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-14 14:13