Andrev Walden: ”Därför är Fifty shades of Grey en farlig film”

andrev walden
Andrev Walden  |  Publicerad 2015-01-19 14:56  |  Lästid: 2 minuter
andrev-walden-cafe

Den mest sedda filmtrailern 2014 var inte Godzilla eller Captain America. Det var trailern för filmatiseringen av en roman du förmodligen inte läst, med skådespelare du förmodligen aldrig hört talas om.

Första trailern för Fifty shades of Grey sågs över 100 miljoner gånger under sin första vecka på internet.

Och för att begripa det kokande intresset måste man veta vad författaren EL James ställt till med de senaste tre åren.

Fifty shades-trilogin har sålt ofattbart bra. På krönet av succén, sommaren 2012, såldes två böcker i sekunden och det som började som Twilight-fan-fiction utgiven på ett litet australienskt förlag passerade snart popkulturella milstolpar som Den store Gatsby (25 miljoner) och Anne Franks dagbok (30 miljoner). Och sen fortsatte det bara. Förbi Millennium-trilogin (60 miljoner), Nalle Puh (70 miljoner) och Da Vinci-koden (80 miljoner). För att till sist plana ut på 100 miljoner sålda böcker. Jämsides Bilbo. Och då ska man veta att Tolkiens bästsäljare funnits i handeln sen 1937.

Att ”mommy porn” (som fenomenet snabbt döptes till) med låg stilistisk tröskel (”my inner goddess is doing the merengue with some salsa moves”) toppade listorna retade förstås upp etablerade kulturkoftor. ”Det sämsta jag läst”, gnällde Sir Salman Rushdie och drog på sig ännu en fatwa, denna gång från drygt 20 miljoner brittiska kvinnor.

Men EL James, eller Erika Mitchell som den 51-åriga brittiskan egentligen heter, hade träffat en nerv med sin BDSM-kryddade chic lit. Eller ”kryddade” är fel ord, Fifty shades är inte litteratur med inslag av sex, det är sex med inslag av litteratur. Detaljerad. Utan metaforer.

Allt pekar mot att filmen blir en kommersiell succé. I höjd med premiären den 13 februari lär Jamie Dornan, doldisen som axlat rollen som den sexuellt skruvade miljardären Christian Grey, ta över den fria världen med sin kritiskt sexiga aura. Och det bekymrar mig. För det kan orsaka en ny sexvåg i Hollywood.

Sexscener – det tråkigaste som finns efter drömsekvenser och biljakter – har inte varit trendigt sedan den erotiska thrillerns tidevarv (cirka 1987–1995). När alla filmer gick ut på att Michael Douglas hamnade i sexig knipa och blev naken med någon opålitlig kvinna i persiennskivad belysning.

Det var olidligt. Det får inte hända igen.

Andrev Walden

 

Se trailern här:

 * * *

Mer film:

Andrev Walden: ”Därför krävde David Fincher ett nytt slut på filmatiseringen av Gone Girl”

Andrev Walden: ”I Interstellar reser de snabbare än ljuset – och snart kan det vara verklighet”

”Så lyckas Kina styra Hollywood”: Andrev Walden om hur filmvärlden anpassar sig efter diktaturen

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-24 09:29