Annons
Annons

andrev-walden-cafe

* * *

Det mördas ungefär en halv miljon människor varje år i världen. Vill du veta hur de mördas finns vansinnet sorterat i behändiga tabeller från FN-organet UNDOC (UN Office on Drugs and Crime). På sidan 18 i deras senaste rapport (Global Homicide Book 2013) finns ett tredelat tårt­diagram som visar samtidens mordmetoder. Men vi återkommer till det där.

Annons

Nu måste vi prata om Liam Neeson. Efter att ha skyddat sin dotter mot onda galningar i Taken-trilogin byter 62-åringen nu spår för att skydda sin son (spelad av Joel Kinnaman) mot onda galningar i Run all night (biopremiär den 17 april). Genom att göra det han gör mest nu för tiden: mörda. Neesons pågående killing spree på film saknar nästan motstycke i filmhistorien.

Men det har inte alltid varit så.

 

Liam-Neeson-In-Run-All-Night-Wallpapers

* * *

När Neeson flög till Paris för att spela in Taken (2008) hade han bara dödat 46 gånger på film. Och 20 av offren var inte ens människor utan robotar (The phantom menace, 1999). Av de 26 organiska offren hade bara två dödats med skjutvapen (Rob Roy, 1986). Och ska man vara petig drunknade faktiskt den ena killen innan skottskadan fick betydelse.

Allt detta förändrades med Taken, som Neeson själv trodde skulle bli en straight-to-­video-bagatell. Budgeten på 217 miljoner växlades in mot 1,9 miljarder i intäkter och en helt ny karriär för änkemannen från Love actually. Neeson skulle under loppet av tre filmer döda totalt 114 människor i rollen som den pensionerade CIA-agenten Bryan Mills och skådespelarens totala body count är nu uppe i 178. Långt efter maratontabellens giganter – Dolph Lundgren och Arnold Schwarzenegger har tillsammans dödat över 1 000 människor – men en spektakulär siffra med hänsyn till att Neeson omskolades till actionhjälte vid 56 års ålder.

diagram Liam Neeson2

* * *

 

Det är dock först när man bakar ett tårt­diagram av Neesons 178 mordoffer (se ovan) som det blir riktigt märkligt.

Kan det verkligen vara en slump att Neeson blivit en exakt spegling av den samtida män­niskans mörker, eller är den plötsliga karriär­svängen ett hemligt konstprojekt? Som inte är klart förrän han dödat lika många som han räddade i Schindler’s list (1993)?

Bara 1 022 kvar. Kämpa, Liam.

 

Andrev Walden

* * *

Läs mer!

Andrev Walden: nu tar robotarna över Hollywood

Emil Persson: Sverige, det är dags att ni börjar lyssna på country

Andrev Walden: ”Därför är Fifty shades of Grey en farlig film”

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar