Andrev Walden: ”Lyxrenoveringen av 1980-talet har bara börjat”

Markus Thunberg  |  Publicerad 2015-08-21 11:27  |  Lästid: 2 minuter
film

Du har säkert noterat att det återvinns en del i Hollywood just nu. Det är inte konstigt. Mänskligheten är för närvarande helt oförmögen att uppfinna en ny tidsålder och det pågår ett slags popkulturell utgrävning av hela 1900-talet. I synnerhet 1980-talet. Mest för att det var ett ovanligt bra decennium. För filmbranschen.

* * *

I år har en handfull tunga klenoder från Reagan-åren grävts upp och paketerats om, som Terminator, Mad Max och Poltergeist, och innan årsskiftet kommer nyinspelningen av Ett päron till farsa med Chris Hemsworth i huvudrollen (Chevy Chase, 71, har förpassats till birollsmiljön med sin k-märkta karaktär Clark Griswold).

Och lyxrenoveringen av 1980-talet har bara börjat.

Just nu bakas det remakes och reboots av nästan alla filmer jag minns (och älskade) från den här tiden. Ghostbusters, En amerikansk varulv i London, Dirty dancing, Polisskolan, Hellraiser, Den oändliga historien, Flykten från New York, Scarface, Älskling jag krympte barnen, Commando, Highlander, Den nakna pistolen, Wargames, Jurtjyrkogården och en Blade runner med Ryan Gosling. Och Gremlins förstås. Och pojkdrömmen med 1900-talets bästa ledmotiv: Goonies –Dödskallegänget.

”Kulturell recycling har aldrig tidigare skett i den omfattning vi ser i dag”

Och för producenterna som inte hann med när förstasorteringens rättigheter auktionerades ut finns en djup kompost att gräva i. Allt kan återvinnas. Ibland är det inte ens filmer som blir nya filmer. I bioaktuella Pixels invaderas jorden (i vanlig ordning representerad av tre amerikanska storstäder) av utomjordingar förklädda till arkadspelsfigurer från 1980-talet. Varpå Adam Sandler leder en grupp arkadhallsmästare från 80-talet i kampen mot bautaversioner av Pac-Man, Donkey Kong och Centipede.

Kulturell recycling är naturligtvis inget nytt, det har bara aldrig skett i den omfattning vi ser i dag. Eller i så korta cykler. Filmer som Spider-Man, Fantastic four och Texas chainsaw massacre rebootas nu vart tionde år och man undrar lite om vi närmar oss en vägg. Ett slags kulturell härdsmälta.

Det har man säkert undrat förut.

Jag hoppas bara att det inte händer de närmaste tio åren för jag vill verkligen se en remake på Pixels utan Adam Sandler.

Andrev Walden

* * *

Missa inte!

Andrev Waldens blogg

Andrev Walden: ”Därför är Fifty shades of Grey en farlig film”

Andrev Walden: ”Därför är nya Terminator årets orimligaste film”

Andrev Walden: ”I Interstellar reser de snabbare än ljuset – och snart kan det vara verklighet”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:36