Annons
Annons

Boys-skådisen: Jag önskar att genus lärdes ut från tidig ålder

Nu har SVT:s omtalade tv-serie Boys haft premiär. För Café berättar skådisen Armand Mirpour, 27, om hur han gör sitt bästa för att ”synliggöra sina privilegier som man”. – Jag har väldigt lite positivt att säga om machokultur, säger han.

Jonatan Loxdal

Unga storstadskillar som analyserar kärleks-sms, badar badkar och gör musikkarriär, samtidigt som de försöker hitta sin inre manlighet. Välkommen till Boys, en inte så liten blinkning till Lena Dunhams Girls.

Annons

Det är svårt att dissekera manligheten år 2015 utan att lägga sig på en parodisk nivå, och serien har på förhand blivit hånad. Kanske mest på grund av en trailer där killarna lånar ut kalsonger till varandra och rakar könshår i samma rum. En recensent frågade sig om den inte var tänkt att vara ironisk.

Men nog måste det gå att göra tv om manlig vänskap, även när det sker på Södermalm?

För Armand Mirpour, 27, som spelar Leo, blir serien en nystart. Efter teaterlinjen på Södra Latin fick han en roll i TV4:s Labyrint (2007), och har sen dess gjort musikkarriär med soloalbumet Boy will sing for direction home. När han nu står framför kameran igen känns det som första gången. Dessutom blir det mot Adam Pålsson, som han känner privat.

Hur ser du på din manlighet? 

– Jag gör mitt bästa för att vara medveten om och synliggöra mina privilegier som man. Men jag är långt från perfekt och har mycket eget arbete framför mig med mina egna beteenden.

Som vadå? 

– Var ska jag börja? Jag har väldigt svårt för att visa mig svag. Lägger hellre upp en front och försöker ta mig igenom det med kraft, i stället för att kommunicera och våga belysa sårbarhet. Ett typiskt manligt ego, som tycker det är fult att visa sig liten. Jag önskar att genus lärdes ut från tidig ålder. Det skulle besparat mig själv och min omgivning mycket onödig ångest.

Har du fler tjejkompisar än killkompisar?

– Vi lever i en tid då hela könsbegreppet håller på att struktureras om. Jag har fler vänner som identifierar sig som tjejer än jag har vänner som identifierar som killar.

Hur ser din relation till dina manliga vänner ut?

– Gemensamt för många är att de växt upp utan en far med i bilden, precis som jag själv. Det finns en enorm tacksamhet inför vad våra mödrar har gjort för oss där, och väldigt lite positivt att säga om machokultur.

När trailern till Boys kom blev den väldigt kritiserad.

– Det är bra och viktigt att lyfta fram frågor och skapa rum för samtal. Det är kul att en inofficiell trailer kan väcka så mycket känslor. Jag ser fram emot att följa diskussionen när serien har släppts och det finns en helhet att utgå ifrån.

Boys sänds i åtta avsnitt i SVT Play med start den 12 oktober.

Annons

Dela (2)
TweetaLaddar