Bygg din egen BBQ-smoker med Jonas Cramby: Del 2

Jonas Cramby  |  Publicerad 2015-05-10 07:50  |  Lästid: 2 minuter

Häng med när vi bygger en BBQ-smoker av en oanvänd oljetunna. Del 1 hittar du här!

Det här behöver du

Verktyg: Vinkelslip, borr, skruvmejsel, linjal, penna.

Material: Ställning av något slag, grillgaller, skruvar och muttrar.

Så här gör du

bbq

1. Såga till ställningen till tunnan så att tunnan ligger stadigt. Exakt hur du gör detta varierar så klart på vilken sorts ställning du hittat. Vi hittade vår på en skrot, en tjusig gammal gjutjärnspjäs. Men också metallvagnar, kundvagnar, och andra metallställningar kan användas. Vi hittade till och med en gammal bår som skulle kunna användas av gothgrillaren.

bbq22

2. Mät ut var du vill ha vinkeljärnen grillgallret ska vila på. Som grillgaller använder man helst ett gjutjärnsgaller. Det finns sådana där med diamantmöster att köpa och kan sågas till exakt. Men de var så jävla dyra så vi hittade ett annat.

bbq23

3. Borra. Inga konstigheter.

bbq24

4. Skruva fast vinkeljärnen.

bbq26

5. Lägg tunnan på ställningen och lägg på gallret på vinkeljärnen. Svinenkelt! Som du ser går inte gallret hela vägen ut. Det är för att när man gör en BBQ så steks inte köttet av direktvärme utan av den varma luften och röken som blir inne i tunnan. Kolet och trächipsen ska alltså ligga i ena hörnet av tunnan. Tunnan kan naturligtvis också användas som en vanlig grill. Då ligger kolen direkt under köttet.

bbq25

6. Färdig!

Jonas Cramby

Läs också!

Jonas Cramby lagar världens godaste kött med bea

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-26 22:02