Annons
Annons

jonas-gratzer-thailand-protesters

Kvalitet, mod och ihärdighet lönar sig. Fotografen Jonas Gratzer, som har gjort flera jobb för Café, fick pris för Bästa fotograf och Bästa bild (kategorin snabba nyheter) i den stora asiatiska fototävlingen LightRocket Asia-Pacific Photojournalism Contest. Över 140 fotografer och 3000 bilder deltog i tävlingen, som organiseras av Thailands klubb för utrikeskorrespondenter.

Annons

Den dramatiska vinnarbilden, som syns ovan, föreställer beväpnade regeringskritiska demonstranter i Thailand 2014.

Så här beskrev Jonas Gratzer situationen på bilden:

”Dagen före parlamentsvalet i Thailand. Buddhistiska mantran läses upp när demonstranterna rullar in på ett lastbilsflak. Stenar slungas. Någon plockar fram ett snipergevär ur ett gitarrfodral.

Snart viner kulorna i luften i Lak Si-distriktet. Demonstranterna, som de två männen på bilden tillhör, öppnar eld mot människor ur den regeringstrogna folkrörelsen rödskjortorna. Totalt hinner sju människor skadas innan militär kan lugna ned situationen.”

 

Vi ställde några frågor till den nyblivne vinnare.

Hallå där, Jonas! Hur känns det att ha fått ett så fint pris?

– Väldigt skoj att ens jobb uppmärksammas. Och extra kul att jag vann då det inte var jag själv som anmälde mig till tävlingen, utan min assistent.

Vad hoppas du att betraktarna tänker när de ser bilden?

– Jag hoppas att folk som ser bilden ska börja i frågasätta den rådande thailändska militärjuntan och det faktum att Sverige säljer vapen till en diktatur.

 

jonas-gratzer

Jonas Gratzer. Foto: Jonasgratzer.com.

* * *

Vad fångar dig själv mest med motivet?

– Hur professionella de som skjuter ser ut att vara, både hur de står och hur de håller vapnen. De ser ut som att de har haft en hel del militär träning.

Hur länge var du ute och fotade innan du fick den här bilden?

– Jag befann mig området där beskjutningarna skedde i cirka två timmar. Under den tiden rörde jag mig in och ut från skottelden med cirka femton minuters intervaller.

Du var väldigt nära de beväpnade männen. Kände du dig aldrig otrygg? 

– Självklart kände jag mig otrygg. Kulor flög ovanför mitt huvud och snipers från ett höghus sköt mot oss. Men när jag fotograferar är jag väldigt fokuserad på vad jag gör och försöker hålla mig så lugn som möjligt.

Pratade du med dem innan du knäppte?

– Jag frågade inte innan jag knäppte, var inte läge för det om jag säger så, skratt.

Hur rör man sig som fotograf i ett inbördeskrig, som kan vara oförutsägbart och där det inte säkert finns en armé att gömma sig bakom?

– Man håller huvudet kallt och försöker läsa av situationen så gott det går. Beräknar de eventuella riskerna man tar, ingen bild eller artikel är värd att dö för.

Hur har situationen i Thailand förändrats sen bilden togs?

– Thailand har blivit en fullfjädrad militärdiktatur där demokratiska rättigheter har inskränkts eller helt tagits bort. Den militär närvaron i landet är mycket påtaglig.

Vad vill du göra för fotojobb härnäst?

– Här näst blir det två veckor i Japan på uppdrag av ett in-flight magazine. Skönt med ett resereportage som omväxling!

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

För första gången på 40 år: NASA fotar jorden som den ser ut från rymden

Ny studie: män som trakasserar kvinnliga gamers är själva usla på att spela

På resa med Carl Bildt: Café följer med utrikesministern när han besöker terrordrabbade Mali

Annons

Dela (197)
Tweeta

Annons


Laddar