Cafés dryckesredaktör Emil Åreng har varit bartender mer eller mindre hela sitt vuxna liv. Han har blivit utsedd till Sveriges och Skandinaviens bästa bartender och är i år nominerad till Sveriges bästa bartender i prestigefyllda branschpriset Bartenders Choice Awards. Är det nånting Åreng har koll på – och åsikter om – är det vett och etikett i barmiljöer.

Nedan följer Emil Årengs ultimata krogguide – en sorts (betydligt) frispråkigare Magdalena Ribbing om man så vill.

FRÅN SUNKSTÄLLE TILL COCKTAIL-KALAS

Det beställer du i en cocktailbar

– Bartenders är så jävla bra överlag på de riktiga cocktail-barerna. De anpassar smakerna efter vad du tycker om. Om du inte vet: gå på bartenderrekommendationer.

Det beställer du INTE i en cocktailbar

– Beställer du sånt som du kan dricka hemma, som vodka red bull eller rom och cola, är du dum i huvudet. Beställ aldrig grejer som du kan göra själv. Utmana bartendern om du tror att hen är bra!

Skillnaden mellan cocktailbarer 2008 och 2018

– Servicen. För tio år sen kunde du fejka att du var bra på service i Sverige – det var ingen som brydde sig. Men i dag upplever vi skillnad på dålig och bra service. De barer vi tycker är bra nu är de som har bartenders som är bra på service.

Så mycket dricksar du i en cocktailbar

– 10–20 procent är fair. Du dricker alltid på nota. Alltid.

Swish + krogen = sant

– Du är dum i huvudet om du inte använder Swish. Utan Swish tar det skitlång tid för gästerna – och för bartendern. Nu får det fan vara slut. Nu är det fan bra. Vi har Swish av den här anledningen.

TRE STOCKHOLMSBARER ATT STICKA IN HUVUDET I

Linje tio, Hornstull

– De är topp fem i världen. Det är väldigt internationellt här, mycket folk hela tiden – och mycket drinkar.

View this post on Instagram

Fresh bar, fresh week. Monday does not count

A post shared by Tjoget (@tjoget) on

Bar Hommage, Mariatorget

– Skapar stämning, duktig på service och har riktigt bra drinkar.

Tweed, Gamla stan

– Eller Corner club, de ligger ju på samma gata. Gemensamt för båda är den extremt mysiga stämningen.

Eriksberg, Norrlands Guld och Mariestads är de tre bästa fulölsfaten enligt Emil Åreng.

TRE ULTIMATA FULÖLSFAT

Mariestads

– Lite mer finlir som alltid funnits med. Stjärnkocken Björn Frantzéns favoritöl.

Eriksberg

– Golf och sosse – samtidigt.

Norrlands Guld

– Borde döpas om till Norrlands Stål. Det finns inget guld i Norrland.

Mer om – och från – Emil Åreng här!

Café på årets mest hänsynslösa krogrunda med Sveriges bästa bartender

Cafés Emil Åreng kan bli årets bartender: ”Oklart om det här egot behöver mer…”