Cafés dryckesredaktör Emil Åreng har varit bartender mer eller mindre hela sitt vuxna liv. Han har blivit utsedd till Sveriges och Skandinaviens bästa bartender och är i år nominerad till Sveriges bästa bartender i prestigefyllda branschpriset Bartenders Choice Awards. Är det nånting Åreng har koll på – och åsikter om – är det vett och etikett i barmiljöer.

Nedan följer Emil Årengs ultimata krogguide – en sorts (betydligt) frispråkigare Magdalena Ribbing om man så vill.

FRÅN SUNKSTÄLLE TILL COCKTAIL-KALAS

Det beställer du i en cocktailbar

– Bartenders är så jävla bra överlag på de riktiga cocktail-barerna. De anpassar smakerna efter vad du tycker om. Om du inte vet: gå på bartenderrekommendationer.

Det beställer du INTE i en cocktailbar

– Beställer du sånt som du kan dricka hemma, som vodka red bull eller rom och cola, är du dum i huvudet. Beställ aldrig grejer som du kan göra själv. Utmana bartendern om du tror att hen är bra!

Skillnaden mellan cocktailbarer 2008 och 2018

– Servicen. För tio år sen kunde du fejka att du var bra på service i Sverige – det var ingen som brydde sig. Men i dag upplever vi skillnad på dålig och bra service. De barer vi tycker är bra nu är de som har bartenders som är bra på service.

Så mycket dricksar du i en cocktailbar

– 10–20 procent är fair. Du dricker alltid på nota. Alltid.

Swish + krogen = sant

– Du är dum i huvudet om du inte använder Swish. Utan Swish tar det skitlång tid för gästerna – och för bartendern. Nu får det fan vara slut. Nu är det fan bra. Vi har Swish av den här anledningen.

TRE STOCKHOLMSBARER ATT STICKA IN HUVUDET I

Linje tio, Hornstull

– De är topp fem i världen. Det är väldigt internationellt här, mycket folk hela tiden – och mycket drinkar.

https://www.instagram.com/p/BgQhf4UHOnT/

Bar Hommage, Mariatorget

– Skapar stämning, duktig på service och har riktigt bra drinkar.

https://www.instagram.com/p/BLOuRHzDFsD/

Tweed, Gamla stan

– Eller Corner club, de ligger ju på samma gata. Gemensamt för båda är den extremt mysiga stämningen.

https://www.instagram.com/p/Bfi-BU-n-NX/

Eriksberg, Norrlands Guld och Mariestads är de tre bästa fulölsfaten enligt Emil Åreng.

TRE ULTIMATA FULÖLSFAT

Mariestads

– Lite mer finlir som alltid funnits med. Stjärnkocken Björn Frantzéns favoritöl.

Eriksberg

– Golf och sosse – samtidigt.

Norrlands Guld

– Borde döpas om till Norrlands Stål. Det finns inget guld i Norrland.

Mer om – och från – Emil Åreng här!

Café på årets mest hänsynslösa krogrunda med Sveriges bästa bartender

Cafés Emil Åreng kan bli årets bartender: ”Oklart om det här egot behöver mer…”