Cafés dryckesredaktör Emil Åreng har varit bartender mer eller mindre hela sitt vuxna liv. Han har blivit utsedd till Sveriges och Skandinaviens bästa bartender och är i år nominerad till Sveriges bästa bartender i prestigefyllda branschpriset Bartenders Choice Awards. Är det nånting Åreng har koll på – och åsikter om – är det vett och etikett i barmiljöer.
Nedan följer Emil Årengs ultimata krogguide – en sorts (betydligt) frispråkigare Magdalena Ribbing om man så vill.
FRÅN SUNKSTÄLLE TILL COCKTAIL-KALAS
Det beställer du i en cocktailbar
– Bartenders är så jävla bra överlag på de riktiga cocktail-barerna. De anpassar smakerna efter vad du tycker om. Om du inte vet: gå på bartenderrekommendationer.
Det beställer du INTE i en cocktailbar
– Beställer du sånt som du kan dricka hemma, som vodka red bull eller rom och cola, är du dum i huvudet. Beställ aldrig grejer som du kan göra själv. Utmana bartendern om du tror att hen är bra!
Skillnaden mellan cocktailbarer 2008 och 2018
– Servicen. För tio år sen kunde du fejka att du var bra på service i Sverige – det var ingen som brydde sig. Men i dag upplever vi skillnad på dålig och bra service. De barer vi tycker är bra nu är de som har bartenders som är bra på service.
Så mycket dricksar du i en cocktailbar
– 10–20 procent är fair. Du dricker alltid på nota. Alltid.
Swish + krogen = sant
– Du är dum i huvudet om du inte använder Swish. Utan Swish tar det skitlång tid för gästerna – och för bartendern. Nu får det fan vara slut. Nu är det fan bra. Vi har Swish av den här anledningen.
TRE STOCKHOLMSBARER ATT STICKA IN HUVUDET I
Linje tio, Hornstull
– De är topp fem i världen. Det är väldigt internationellt här, mycket folk hela tiden – och mycket drinkar.
Bar Hommage, Mariatorget
– Skapar stämning, duktig på service och har riktigt bra drinkar.
Tweed, Gamla stan
– Eller Corner club, de ligger ju på samma gata. Gemensamt för båda är den extremt mysiga stämningen.

TRE ULTIMATA FULÖLSFAT
Mariestads
– Lite mer finlir som alltid funnits med. Stjärnkocken Björn Frantzéns favoritöl.
Eriksberg
– Golf och sosse – samtidigt.
Norrlands Guld
– Borde döpas om till Norrlands Stål. Det finns inget guld i Norrland.
Mer om – och från – Emil Åreng här!
Café på årets mest hänsynslösa krogrunda med Sveriges bästa bartender
Cafés Emil Åreng kan bli årets bartender: ”Oklart om det här egot behöver mer…”