13 nya filmer som alla kommer prata om den här hösten

cafevik  |  Publicerad 2015-09-21 13:46  |  Lästid: 4 minuter

I tv-serie-tider som dessa känns det här med filmpremiärer rätt dött.

Men hösten 2015 kämpar på – och det finns ett bra knippe efterlängtade och intressanta rullar som garanterat blir kioskvältare. 

En man som heter Ove, Hunger games och den sjunde Star Wars-filmen står alla på repertoaren, plus ett Kalla kriget-spiondrama och Woody Allens nya. Plocka russinen ur kakan och bjud dig själv på några timmars verklighetsflykt medan vårt land bara blir mörkare. 

* * *

The Martian

Themartian

Premiär: 2 oktober.

Nej, det är ingen grön marsian som står i fokus, utan en strandad och mycket ensam Matt Damon som måste ta sig hem från den röda planeten. Samtidigt är hela världen engagerade i hans pikanta öde. Utöver ett fåtal missar har filmatiseringen hyllats på förhand för sin vetenskapliga korrekthet.

Star Wars Episode VII: The Force awakens

Stat-wars-the-force-awakens

Premiär: 16 december.

Du kan hata eller älska att Disney tar sig an George Lucas arv. Men de trailers som har släppts ser fina ut, och ja, du kommer ju att se rullen i vilket fall.

Beasts of no nation

beasts-of-no-nation

Premiär: 16 oktober (Netflix).

En ung pojke blir av med sin familj under ett inbördeskrig i ett odefinierat västafrikanskt land, och tar värvning som legosoldat. Det ska bli spännande att se om Netflix träffar rätt med denna ovanliga produktion.

Crimson Peak

Crimsonpeak-film

Premiär: 16 oktober.

Har du sett Pans labyrint? Då fattar du. Mystiskt, mörkt, sagoaktigt. En ung kvinna, Edith Cushing, slits mellan barndomsångest och sin nya kärlek, till vilken hon flyttar in. Men varför blöder hans hus? Ja, säg det. Förmodligen kommer du att få svaret i slutet.

Black Mass

blackmass

Premiär: 25 september.

Vad är det smartaste knepet för en brutal gangster som vill kunna härja fritt? Att samarbeta med FBI givetvis. Johnny Depp gestaltar den verklige irländske skurken Whitey Bulger i Boston som hjälpte polisen att strida mot den italienska maffian, ett samarbete som milt sagt spårade ur.

The Hunger games: Mockingjay – part 2

Hungergames-mockingjay-pt-1

Premiär: 18 november.

Revolutionen mot den välklädda men diktatoriska regimen ska ske. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) är mer än taggad på att göra upp med den brutala hierarkin. Men hur ska det gå för syster Prim?

En man som heter Ove

en-man-som-heter-ove-film-premiar

Premiär: 25 december.

Före detta Cafémedarbetaren Fredrik Backmans succébok blir film med Rolf Lassgård som den bittre gubben Ove som försöker bringa ordning i villakvarteret. När de nyinflyttade grannarna backar in i hans brevlåda är måttet rågat. Räkna med ilska.

Irrational Man

Irrational-man

Premiär: 2 oktober.

”På ett universitetet i en småstad genomgår en professorn i filosofi en existentiell kris. Hans liv får en ny mening när han inleder en relation med en av sina elever” lyder SF:s beskrivning.

Japp, det är Woody Allen som rider igen. Emma Stone och Joaquin Phoenix står framför kameran. Det lår ju inte bli dåligt.

Men när ska Allen ta i tu med den där stockholmsfilmen som det har surrats om så länge?

Everest

everest-film-pramiar

Premiär: 25 september.

Hjältarna: två olika expeditioner som har gett sig fan på att ta sig upp på världens högsta berg.

Antagonisten: en snöstorm.

Den här filmen lär inte vara något för höjdrädda. Men bland andra Jake Gyllenhaal, Kiera Knightley och Robin Wright svirar runt i klättringsutrustning för den som behålla ögonen öppna.

Spectre

James-Bond-Spectre

Premiär: 30 oktober.

Agent 007 är tillbaka!

Daniel Craig står som Bond, som måste infiltrera en hemlig organisation med kopplingar till honom själv. Något mycket mörkt ligger bakom alla lager av lögner. Sägs det, vi förstår inte mycket mer av den knappa plot-beskrivningen.

Tom Ford står för de svinlyxiga kläderna.

Läs mer här!

Spionernas bro

bridge-of-spies

Premiär: 27 november.

Under det iskalla 60-talet måste en amerikansk advokat (Tom Hanks) ge sig in i lejonets kula, det vill säga Sovjetunionen, för att förhandla ut en fängslad amerikansk pilot. Men vem har mest att förlora på att motparten får reda på deras hemligheter?

Kanske inte en ny Tinker, Tailor, men gillar du spioner och murriga Kalla kriget-miljöer så har du en helkväll framför dig.

Tjuvheder

Tjuvheder-film-premiar

Premiär: 16 oktober.

Minna lever på samhällets botten. Så hon lurar en langare på pengar för att starta upp en ny tillvaro, utanför samhället, tillsammans med andra av hennes sort.

Men när hennes långivare hittar henne är han inte på humör att förhandla.

Räkna med ångest och svenskt smuts.

Hateful Eight

samuel-l-jackson-quentin-tarantino-hateful-eight

Premiär: 13 januari.

Blir Tarantinos nya rulle en återgång till det avskalade beväpnade-människor-instängda-i-samma-rum-konceptet? Det verkar onekligen så. Och vi applåderar det. Om allt går rätt får vi se en Reservoir dogs i westernmiljö med Samuel L Jackson, vilket inte är illa pinkat.

Jonatan Loxdal

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 08:39