Gymma som Frank Underwood: Därför ger roddmaskinen från House of cards en överlägsen träningsupplevelse

Johan Hedberg  |  Publicerad 2014-07-21 10:46  |  Lästid: 2 minuter

roddmaskin-frank-underwood-house-of-cardsVicepresidenten i tv-serien House of cards hårdtränar med en roddmaskin i trä. Cafés Kjell Häglund slog till på samma modell – och upptäckte att träningsupplevelsen blev nästan magisk.

* * *

En tallrik ribs från Freddy’s BBQ i all ära. Men om jag fick välja en enda sak att plocka med mig hem från Kevin Spacey-serien House of cards så är det nog motsatsen till grillade revben – nämligen den där roddmaskinen som Spaceys fru köper till honom, och som han avreagerar sig på och faktiskt också kommer i form med, där den får ta plats en trappa ner i vicepresidentens townhouse i Washington.

Ska man satsa på ett enda större träningsredskap så har roddmaskinen många förespråkare – den låter dig ju träna armar, axlar, bröst, rygg och ben i en enda, lång rörelse som är komplex muskelmässigt men helt organisk och naturlig för kroppen och sinnet. Du är de facto ute och ror, om inte på havet så med samma, sedan antikens Egypten nedärvda, rörelsemönster som hos tävlingsroddare.

Jag har länge varit sugen på en roddmaskin ur träningsperspektiv men avskräckts av att de är så fula och högljudda. De bättre roddmaskinerna på den svenska marknaden använder sig ofta av luftmotstånd, med en fläkt som viner värre än en dammsugare.

Men så såg jag Kevin Spaceys roddmaskins-möbel i House of cards. Ett otroligt vackert hantverk i massivt trä, perfekt i ett Scandinavian Modern-designmöblemang.

Och bäst av allt: den använder sig av vattenmotstånd. Man reglerar motståndet med mängden vatten i en transparent tank. Hela kroppen började träningsvärka av måste-ha-känsla.

RS37_nussbaum

Men WaterRower, som märket heter, finns inte i Sverige. Så jag letade upp en större gymbutik i Storbritannien som levererar internationellt, och en vecka senare kom den via en fraktfirma. Givetvis placerade jag den, precis som Spacey i tv-serien, en trappa ner – och jag älskar att avreagera mig i den efter hårda arbetsdagar. Nästan så att jag också vill ha ett Spacey-fönster att ta en cigg i efteråt…

Som roddmaskin betraktad är den minst lika bra som de bästa med luftmotstånd, så ur träningssynpunkt är jag supernöjd.

Men det verkligt magiska är ljudet. När vattnet skvalpas runt av varje roddtag låter det precis som om man är ute och ror i vatten på riktigt.

Det ger en kvalitet åt träningen som jag bara kan jämföra med känslan av att komma i trans under långlöpning. Mitt i den hårda fysiska ansträngningen är det – ursäkta ordvitsen – rogivande.

Kjell Häglund

WaterRower Oxbridge kan köpas till Sverige från brittiska GymCompany.co.uk och kostar då 967 pund, inklusive frakt och med avdragen VAT.

* * *

Mer om tv:

10 tv-serier du ine vill missa i sommar

”Är det relevant varför någon är känd?”: Gradvall om Famous in 12

”Det är helt och hållet tjejernas show”: Café träffar skådisarna från Orange is the new black

Greg Poehler från Welcome to Sweden: ”Alla svenskar måste ha en bästis”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 16:51