Hoppa till innehåll

Historien bakom en av världens bästa musikdokumentärer

Metallica 1986.

Café minns ögonblicken som blev popkulturhistoria. Den här gången: Metallica går i gruppterapi i kultdokumentären ”Some Kind of Monster”.

2000-talet kunde onekligen ha börjat bättre för världens största metalband. Metallica har inte
turnerat eller släppt ny musik på flera år och relationerna i bandet är sämre än någonsin. Dåvarande basisten Jason Newsted känner sig kreativt hämmad i gruppen och lämnar bandet i protest, den trulige trummisen Lars Ulrich blir fildelar­generationens driftkucku efter att högljutt tagit striden mot Napster, vilket får stora delar av fan­skaran att vända sig mot bandet, frontmannen James Hetfield lägger utan förvarning in sig på rehab i ett år, mitt under de första trevande band­repetitionerna, för att råda bot på sitt skenande alkoholmissbruk och den timide gitarristen Kirk Hammett försöker förnya sitt lätt daterade gitarrsound genom att gnida strängarna med en eltandborste i replokalen.

Metallica 1986.
Metallica anno 1986 – innan bandgnabb, gruppterapi och mångmiljongager. Foto: Getty Images

I ett desperat försök att säkra bandets framtid hyr Metallica in psykologen Phil Towle som tar 40 000 dollar i veckan för att nysta i bandets interna stridigheter och mäkla fred mellan James och Lars jätteegon. För att spä på spänningarna ytterligare har skivbolaget anlitat ett filmteam som ska dokumentera arbetet med den notoriskt uppskjutna comeback-skivan St Anger.

Slutresultatet, den numera kultförklarade fluga på väggen-dokumentären Some Kind of Monster från 2005, ger en unikt utlämnande, synnerligen osmickrande och ofta ofrivilligt komisk bild av ett av rockhistoriens största band och de självupptagna människorna bakom myten.

De ölhalsande machomännen som fansen är vana vid att se stå bredbenta på scen och vråla ”die, die, die!” lyser med sin frånvaro. I stället framträder en rätt ömklig skara grälsjuka mångmiljonärer med sköra egon och kommunikationsproblem som gör sitt bästa för att kombinera pappaliv med rock’n’roll-­klyschor.

Dokumentären kom så nära Metallica att Lars Ulrich efteråt har sagt att han ångrar att den över huvud taget gjordes. Det ska han inte göra. Some Kind of Monster är inte bara en klassiker i musikdokumentärgenren, den är också något av det bästa som bandet har släppt ifrån sig under sin 40 år långa karriär.

Metallica är aktuella med ”72 Seasons”, bandets första album på sju år. Den 16 och 18 juni spelar Metallica på Ullevi i Göteborg.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.