Hoppa till innehåll

7 julklappstips från Cafés Kristofer Steneberg

Spritflaska, Nike Air Force 1-skor, klocka från Casio, brusreducerande hörlurar från B&O och en övervakningskamera
Kristofer Steneberg

Caféredaktionen tipsar om de bästa julklapparna inför julen 2019.

Julen kanske inte riktigt står för dörren än – men oavsett vad du tycker om det gör däremot julklappsinköpen det. Julklapsinköp är en aktivitet som berikar vissa personers liv, men som förmodligen mest orsakar visst ångest- och stresspåslag för majoriteten. Varje år, samma visa: vad fan ska man köpa?

För inspiration i julklappsletandet har Caféredaktionen satt ihop en lista – en artikel per redaktionsmedlem – med sina favoritjulklappar inför årets julfirande.

Här tipsar Cafés chefredaktör Kristofer Steneberg bland annat om ett par badshorts med 50-talsestetik, en ytterst prisvärd klocka och svensk spritinnovation i akvavitform.

1. Badshorts från Tom Àdam

En far och en son med en nästan spökligt synkad syn på estetik har tagit fram en mindre kollektion underkläder och badbyxor med rötterna i 1950-talet. Tillbaka till tiden då du egentligen var för gammal för att följa med mamma och pappa till den där italienska badorten men ändå hängde på och det ändå var rätt härligt. Mammans stickade tröjor, som också ingår i kollektionen, är inte heller helt fel om du tycker att badshorts-säsongen känns för långt borta.

Pris: 1 200 kronor

Köp på: https://www.tomadam.fr

2. Air Force 1 i Gore-tex från Nike

Borde vara skottpengar på någon som tipsar om ett par skor som inte finns att köpa men nu är det så. Vita Air Force 1 från Nike i Gore-tex sålde slut snabbare än Caféredaktionen hann blinka. Kan ärligt talat inte komma på en enda gång som dessa skor skulle vara fel i vinter. Dragkedja fram, dragsko bak. Tar fajten mot snö och slask så bra att till och med mars, årets mest överskattade månad, blir uthärdlig.

Pris: 2 000 kronor 

Köp på: nike.com 

3. Klocka från Casio

När brittiska herrmagasinet GQ nyligen granskade en bild av rapparen Tyler, the Creator, upptäckte de en stilren japansk lågprisklocka med gul boett på handleden. Det tog inte lång tid att spåra den. En Casio med modellbeteckningen MQ24-9B. Det är en klassisk analog sak med 24 h-visning – en hjälp för de som normalt sett uttrycker kl 17:00 som 5 pm. Om du gillar japanskt 1980-tal, stram funktionell form och tydlighet.

Pris: 150 kronor

Köp på: amazon.com

4. Regnjacka från Swims

Norska klädmärket Swims startade 2006 med att återuppfinna och modernisera galoschen. I dag har Swims utökat kollektionen och ett av ytterplaggen som lanseras i höst är den transparenta regnjackan Basel. Sydd av ett nytt material, framtaget i Japan med svetsade sömmar blir den inte bara ultralätt, den ser olika ut beroende på vad du har under. En kamouflagejacka under skapar en helt annan look än en vit skjorta.

Pris: 2 250 kronor

Köp på: swims.com

5. Brusreducerande lurar från Bang & Olufsen

Alla pratar om att notiserna från smartphone eller dator stör oss flera hundra gånger dagligen. Ingen talar om alla ljud som stör. Jag började använda brusreducerande hörlurar för två år sedan och kommer ej att gå tillbaka. Det sänker min stress, får mig att fokusera, gör mig bättre på att avsluta saker jag påbörjat. Tips: Bose Quietcomfort 35 är lika bra och billigare – men inte lika snygga.

Pris: 5 200 kronor

Köp på: bang-olufsen.com

6. Sprit från OP Anderson

Gin-trenden i västvärlden är brutal och det har inte undgått den svenska akvavittillverkaren. Så när OP Anderson tog fram Hernö Juniper Cask Finish bytte de helt enkelt fat för att låna doft och smak från ginproduktionen. Resultatet blev eneträ- och vaniljdoft, och en frisk enbärs- och skogston på den klassiska OP-smaken med anis, kummin, fänkål. Svensk spritinnovation när den är som bäst.

Pris: 300 kronor

Köp på: Systembolaget

7. Utomhuskamera från Arlo

En bra övervakningskamera ser skillnaden mellan djur och människor, den håller inte på och spelar in allt, den reagerar när den ska och rapporterar till din telefon när den ska. En uppfart med cyklar. Baksidan på lantstället. Eller förrådet med snöslunga och verktyg. Behöver du inte en övervakningskamera, skippa det. Behöver du en är Arlo bra valuta för pengarna.

Pris: 6 800 kronor (för två kameror och hubb).

Köp på: webhallen.se

Fler julklappstips från Café!

5 julklappstips från Cafés Tom Cehlin

10 spritiga julklappstips från Cafés Emil Åreng

6 julklappstips från Cafés Joakim Almén

5 julklappstips från Cafés Joel Ågren

5 julklappstips från Cafés Marlon Appelgren

5 julklappstips från Cafés Rasmus Blom

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.